23 iulie 2019

Sursa: militarynews.ru

Pe 23 iulie, Ministerul rus al Apărării a respins acuzațiile armatei sud-coreene privind încălcarea spațiului aerian al Coreei de Sud de către bombardierele strategice ruse Tu-95MS.

 

Ministerul Apărării al Federației Ruse a informat marți că două bombardiere strategice Tu-95MS au efectuat un zbor planificat în spațiul aerian de deasupra apelor neutre din Marea Japoniei.

 

"Potrivit datelor de monitorizare a zborurilor, traiectele aeronavelor Tu-95MS au fost respectate fără devieri de la planul de zbor, trecând, în conformitate cu reglementările internaționale, la mai bine de 25 km distanță de Insulele Dokdo (Takeshima), fără a perturba spațiul aerian al Coreei de Sud", a precizat Ministerl rus al Apărării.

 

"În zona Insulelor Dokdo (Takeshima), două avioane de atac F-16 sud-coreene s-au apropiat de aeronavele rusești, făcând manevre neprofesionale, intesectând cursul de zbor și creând o amenințare la adresa securității acestora", se precizază în comunicat. Potrivit acestuia, piloții sud-coreeninu nu au luat legătura cu echipajele Tu-95MS și, după ce au tras deflectoarele de căldură, F-16 au efectuat viraje și s-au îndepărtat de aeronavele rusești.

 

"Piloții sud-coreeni nu sunt la prima încercare, fără succes, de a împiedia executarea zborurilor rusești deasupra apelor internaționale ale Mării Japoniei, partea sud-coreeană stabilind aici în mod spontan zone de identificare ale apărării aeriene", se precizează în declarația Ministerului Apărării al Federației Ruse.

 

"Aceste zone nu sunt prevăzute de normele internaționale și nu sunt recunoscute de Federația Rusă, fapt făcut cunoscut în mod repetat părții sud-coreene, prin diferite canale", se arată în raport.

 

Ministerul rus a preciazat că nu au existat "focuri de avertizare" din partea aeronavelor de atac sud-coreene. "Dacă piloții ruși au simțit o amenințare la adresa securității, răspunsul nu se va lăsa așteptat", se mai precizează în comunicat.

 

De cealaltă parte, în dimineața zilei de marți 23 iulie, armata sud-coreeană a declarat că un avion militar rus a încălcat de două ori spațiul aerian al Coreei de Sud, deasupra Mării Japoniei.

 

"Bombardierul a intrat în zona aeriană din Marea Estică (Marea Japoniei - IF) în apropierea insulelor din estul Coreei de Sud, Tokdo, de două ori (...) iîntr-un zbor de trei minute, încălcând tratatele internaționale", a informat agenția de știri Yenhap citând reprezentanți din Forțele Armate sud-coreene. Se precizează, de asemenea, că armata sud-coreeană a declanșat semnale și a tras focuri de avertizare și că este prima dată când o aeronavă militară rusă a încălcat spațiul aerian al Republicii Coreea.   

 

Comentariu BSMAP: Privind dincolo de posibilitatea apariției unui incident internațional, este de remarcat faptul că Rusia face apel la legislația internațională privind utilizarea zonelor neutre și critică reacția Forțelor Aeriene sud-coreene atunci când acestea acționează în același mod în care avioanele de atac rusești au făcut-o în mod repetat în Marea Neagră împotriva aeronavelor de cercetare americane.

 

Rusia critică reacția sud-coreeană din M.Japoniei deși a fost similară cu acțiunile rusești din M.Neagră

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE