19 iulie 2020

Sursa: topcor.ru, remnmilitaryblog.com

 Recent, o aeronavă specializată de tip An-26 “Cyclone” a ajuns pe aeroportul Simferopol din Peninsula Crimeea. Este vorba despre un avion unic, singurul din Federația Rusă capabil “să provoace ploaie”, în sens propriu al expresiei.

 

Avionul este echipat cu instalații pentru atragerea norilor cu iodură de argint. Pulverizată în atmosferă la o altitudine de cinci kilometri, substanța chimică determină cristalizarea umidității în nori și duce la precipitații în aproximativ o jumătate de oră sau o oră după aplicare.

 

În anii 1960, americanii au "udat" Vietnamul cu tot felul de substan'e, inclusiv cu iodură de argint. Acest lucru a fost făcut pentru a transforma jungla într-un loc imposibil pentru transferul de arme și întăriri către adversarii Statelor Unite.

 

După război, astfel de “arme climatice” au fost interzise, ​​dar evoluțiile în această direcție au continuat, însă în scopuri pașnice.

 

De exemplu, în China modernă, cu ajutorul iodurii de argint se intenționează inducerea ploii pentru udarea suprafețelor mari. În timpul URSS, cu ajutorul avionului An-26 “Cyclone” trebuia să se rezolve problema uscării și morții Mării Aral. În Federația Rusă modernă, singurul avion “aducător de ploaie” este folosit pentru stingerea incendiilor forestiere.

 

Deși soluția este literalmente creativă și chiar elegantă, există o serie de aspecte negative ale utilizării acestei tehnologii. Argintul nu este doar un metal nobil, dar este, de asemenea, atribuit clasei a doua de pericol dintre metalele grele. 

 

Astfel, utilizarea “ciclonului” pentru a induce precipitații pe o peninsulă uscată este un experiment interesant, dar foarte controversat. Probabil că aducerea apei în Crimeea, prin astfel de ploi artificiale, nu este atât de greu de realizat, însă prețul final poate fi destul de mare.

 

 

Rusia desfășoară în Crimeea un experiment periculos de provocare a ploilor artificiale

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE