16 iunie 2020

Sursa: topwar.ru

 Potrivit sursei topwar.ru, Rusia este preocupată să deruleze proiecte de dezvoltare a avioanelor de vânătoare de generația a cincea. Astfel, în prezent, este dezvoltat proiectul avionului MiG-41, o aeronavă de vânătoare-interceptare, care este destinată să înlocuiască avioanele MiG-31, aflate în exploatare încă din anul 1981.

 

Programul PAK-DP (complexul de aviație de perspectivă de interceptare la distanță) este realizat de compania de aviație MiG. Misiunea acesteia constă în dezvoltarea unui avion de interceptare, care să fie capabil să protejeze frontierele aeriane ale Federației Ruse, în orice condiții, inclusiv în extremitățile arctice, precum și în cosmosul apropiat.

 

Revista americană Military Watch consideră că MiG-41 va combina cele mai noi tehnologii cu menținerea avantajelor actuale ale avioanelor sovietice MiG-25 și MiG-31. 

 

Astfel, MiG-41 va prelua de la avionul MiG-25 posibilitățile de a acționa la viteze maxime. Dacă MiG-25 poate să zboare la viteze de peste 3 Mach, atunci MiG-41, după cum au confirmat reprezentanții societății RSK MiG, va zbura cu viteze de 4-4,3 Mach.

 

Un alt avantaj pe care îl deține avionul MiG-25 este reprezentat de capacitatea sa de a urca la înălțimi de aproximativ 30 de kilometri, ceea ce face ca aeronava să nu poată fi atinsă de majoritatea sistemelor de rachete antiaeriene. Capacitatea de a zbura la altitudini extrem de mari va fi menținută și la avionul MiG-41. Dezvoltatorii îi vor oferi aeronavei caracteristici care îi vor permite să acționeze chiar și în cosmosul apropiat. Caracteristicile distinctive ale ale avionului MiG-31, care nu diferă ca viteză și altitudine de zbor de MiG-25, sunt reprezentate de armele și senzorii care îi permit să distrugă nu numai aeronavele, ci și rachete de croazieră.

 

Ținând cont de progresul tehnologic, se așteaptă ca avionul MiG-41 să fie dotat nu doar cu senzori mai performanți, ci și cu muniții mai puternice. Astfel, noile avioane de vânătoare vor primi rachete aer-aer cu rază de acțiune ultra-lungă, cu focoase multiple. Ar putea fi vorba, de asemenea, despre dotarea avionului cu racheta de aviație de perspectivă K-77M Gadiuka.

 

De asemenea, precizează sursa, MiG-41 va putea să distrugă și sateliți aflați pe orbite joase, în cosmosul apropiat, iar caracteristica distinctivă a avionului MiG-41 va consta într-o expunere mai mică pentru radare, în comparație cu predecesorii săi.

 

Astfel, avantajele avionului MiG-41 sunt considerate: viteza supersonică, altitudinea de zbor ultra-înaltă, expunerea redusă, sensibilitatea senzorilor, armele moderne, inclusiv rachetele ultra-lungi.

 

Pe lângă versiunea pilotată a MiG-41, se discută și posibilitatea dezvoltării unei variante fără pilot.

 

Referitor la calendarul estimat al finalizării proiectului, sursa precizează că acest lucru s-ar putea întâmpla nu mai devreme de mijlocul anilor 2020, cel mai probabil în a doua jumătate a deceniului. Principala condiție pentru succesul implementării proiectului va fi reprezentată de asigurarea surselor de finanțare, care, de multe ori, devine principala „durere de cap” în punerea în practică a celor mai interesante idei ale proiectanților autohtoni de aeronave.

 

 

 

 

 

 

Rusia dezvoltă proiectul PAK-DP (complexul de aviație de perspectivă de interceptare la distanță)

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE