22 aprilie 2019

Sursa: tass.com

  Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat pe 21 aprilie, într-un interviu acordat postului public de televiziune rus “Zvezda”, că Rusia este pregătită să permită oficialilor germani și francezi să examineze regulile de transport maritim prin Strâmtoarea Kerci.

 

"Dacă germanii și francezii sunt încă interesați să vadă cum se întâmplă toate lucrurile și să nu se bazeze pe bârfa răspândită de partea ucraineană, sunt bineveniți", a declarat S. Lavrov.

 

Pentru a clarifica unele aspecte inițiale ale acestei probleme, Lavrov a amintit că la mijlocul lunii decembrie 2018 cancelarul german Angela Merkel i-a cerut lui Vladimir Putin să permită specialiștilor germani să vadă la fața locului cum se desfășoară tranzitul naval prin srâmtoare, iar președintele rus a fost de accord.

 

Potrivit lui S.Lavrov, ulterior a urmat o pauză în comunicare, iar apoi omologul său german Heiko Maas, a venit cu propunerea implicării și a Franței, iar în ultima fază Germania a prezentat Rusiei o variantă care nu implica o simplă vizită, ci desfășurarea unei misiuni permanente de monitorizare în Strâmtoarea Kerci, corelată cu misiunea OSCE din Donbas și din care să facă parte și reprezentanți ucraineni.

 

"Germanii sunt de obicei oameni foarte exacți. Când Merkel l-a întrebat pe Putin dacă era posibil ca experții să vină și să vadă ei înșiși totul, el a răspuns pozitiv ... Probabil că după aceea reprezentanții germani s-au consultat cu superiorii lor" a precizat S. Lavrov. 

 

Rusia este pregătită să lase Germania și Franța să studieze regulile de transport prin Str. Kerci 

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE