08 iulie 2020

Sursa: navalnews.com

 Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) poate acum să-și desfășoare submarinele în Marea Mediterană, în pofida existenței unui tratat internațional, care ar fi trebuit să împiedice acest lucru. Convenția de la Montreux, convenită în 1936, interzice trecerea submarinelor prin Strâmtoarea Bosfor, care leagă Marea Neagră de Marea Mediterană. Există însă excepții în tratat, pentru cazuri speciale, în favoarea statelor riverane Mării Negre: aducerea de submarine noi și ieșirea pentru reparații. Federația Rusă utilizează în mod curent aceste clauze, pentru a restabili o prezență permanentă a submarinelor în Marea Mediterană, schimbând echilibrul de putere din regiune.

 

Deplasarea acestor submarine în Marea Mediterană reprezintă o preocupare serioasă pentru conducerea NATO. Vorbind la Institutul Internațional de Studii Strategice, pe 25 iunie, amiralul James Foggo, comandantul Forțelor Navale ale SUA din Europa și Africa, a descris Mediterana de Est drept „una dintre cele mai cinetice zone din lume”. El a spus că „rușii desfășoară submarine diesel, moderne, liniștite, capabile să lanseze rachete de croazieră Kalibr”. Acesta se referea la submarinele din clasa Kilo, care sunt desfășurate acolo trecând prin Strâmtoarea Bosfor. „Un submarin al clasei Kilo poate merge oriunde în apele europene și poate lovi de sub valuri orice capitală europeană sau nord-africană. Nu veți ști că vine”, a precizat amiralul Foggo.

 

Acesta a vorbit la doar două zile după ce submarinul Rostov pe Don trecuse prin Strâmtoarea Bosfor. Ulterior, reprezentanții ruși au anunțat că acesta se deplasează pentru reparații programate. Aceasta înseamnă că mișcarea este legală, în baza Convenției de la Montreux. Dar, ca și alte submarine dinaintea lui, se crede că va îndeplini mai întâi misiuni de luptă în Marea Mediterană. Chiar dacă acesta ar pleca direct la reparații, rămâne faptul că alte submarine au folosit această clauză pentru a se deplasa în Marea Mediterană.

 

Federația Rusă și-a desființat escadra din Marea Mediterană în anul 1993, după încheierea Războiului Rece. În timpul acestuia, submarinele escadrei au provenit de la Flota de Nord, cu sediul în Arctica, și de la Flota din Marea Baltică. Acest lucru se datora faptului că prin Convenția de la Montreux era interzisă folosirea submarinelor FRMN.

 

Situația actuală a început în anul 2015, la scurt timp după declanșarea intervenției Federației Ruse în războiul din Siria. Același submarin, Rostov pe Don, s-a oprit pentru scurt timp în Marea Mediterană, în timpul deplasării sale de livrare către Marea Neagră. Acesta a lansat rachete Kalibr către țintele din Siria, înainte de tranzitarea Strâmtorii Bosfor. Apoi, în anul 2017, un alt submarin din clasa Kilo, Krasnodar, a făcut același lucru. De data aceasta, implicarea sa în luptă înainte de livrare a fost mai lungă, durând câteva luni.

 

În timp ce submarinul Krasnodar intra în Marea Neagră, alte două submarine similare, Veliky Novgorod și Kolpino, au început propriile misiuni de luptă. De această dată au rămas în Marea Mediterană mult mai mult timp, respectiv peste un an. În cele din urmă, au navigat prin Strâmtoarea Bosfor „pentru prima dată după construcția sau achiziționarea lor”.

 

Pentru toate cele șase submarine îmbunătățite din clasa Kilo, destinate FRMN, Federația Rusă nu mai putea folosi clauza de pre-livrare. Prin urmare, cele două submarine care au înlocuit submarinele Veliky Novgorod și Kolpino în Marea Mediterană trebuiau să treacă din Marea Neagră. Astfel, Stary Oskol și Krasnodar au trecut spre sud prin Strâmtoarea Bosfor, în mod evident, pentru întreținerea programată.

Mișcarea a determinat reacții la acea vreme, iar reprezentanții Institutului Naval din SUA au scris că dacă submarinele au efectuat operațiuni militare, aceasta ar putea fi considerată o încălcare a Convenției de la Montreux. „Acest lucru ar putea provoca o rundă de confruntări politice și diplomatice”, au notat aceștia.

 

Federația Rusă a mai trimis și anterior câteva submarine din Marea Neagră pentru întreținere, dar aceste mutări au fost mai simple. Un mic precedent ar putea fi considerat în 2011, când un submarin al clasei Kilo mai vechi, Alrosa, s-a oprit pe traseu pentru a participa la un exercițiu internațional de salvare submarină.

 

Federația Rusă dispune acum, de fapt permanent, de forțe de submarine în Marea Mediterană, folosind submarinele FRMN, în pofida Convenției de la Montreux. Statul rus ar putea să desfășoare submarine în Marea Mediterană din Flota de Nord și Flota din Marea Baltică. Dar, aceste flote sunt mai departe și au alte priorități. Așadar, submarinele din clasa Kilo cu rachete de croazieră Kalibr ale FRMN au devenit submarinele alese pentru deplasarea în estul Mării Mediterane.

 

Acordul nu va mai însemna mare lucru, dacă nu va fi pus în aplicare. Noul status quo ar putea vedea Federația Rusă eliberată de spiritul tratatului, în timp ce alte state, respectiv SUA și aliații săi din NATO, rămân legați de termenii acestuia. Răspunsul NATO la această situație a rămas mut. Multe țări sunt preocupate de alte subiecte și nu au dat niciun semn de consecințe politice pentru Federația Rusă.

 

Planificatorii occidentali pot imagina un viitor în care Forțele Navale ale Federației Ruse își întărește poziția la Tartus, în Siria, precum și în Libia.

 

Turcia însă ar trebui să aibă motive de îngrijorare. Submarinele FRMN sunt desfășurate direct într-un conflict militar, în Siria, în care Federația Rusă și Turcia se află pe poziții opuse. Același lucru este valabil și pentru conflictul din Libia. Turcia dispune de mijloacele necesare pentru a opri navele care tranzitează strâmtorile, cel puțin pe timp de pace. Însă, situația politică dintre cele două țări este delicată și, deocamdată, nu există semne clare că Turcia va reacționa.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Acțiunile Federației Ruse în ceea ce privește tranzitarea submarinelor prin Strâmtorile Bosfor și Dradanele se află, într-adevăr, la limita legalității, dar nu se poate spune că acestea încalcă prevederile Convenției de la Montreux. Este adevărat că partea rusă speculează clauzele acesteia, care nu sunt suficient de precise și explicite, în sensul că nu prevăd deplasarea directă a submarinelor în facilitățile de reparații navale după ieșirea din Marea Neagră.

Aceste clauze ar trebui modificate, insă nimeni nu dorește să pună în discuție Convenția de la Montreux pentru revizuirea acesteia. În primul rând, s-ar crea un precedent periculos, care ar deschide calea pentru revizuirea și a altor tratate internaționale. În al doilea rând, fiecare dintre părțile participante la negocierea Convenției de la Montreux au obținut o serie de avantaje, care ar putea fi pierdute în cazul unor modificări aduse documentului.

În ceea ce privește cele șase submarine Proiect 636.3 ale FRMN, trebuie spus faptul că acestea fac parte din compunerea Brigăzii 4 Submarine – Novorossiysk din cadrul Bazei Navale – Novorossiysk.

În prezent, acestea sunt dislocate astfel:

– Kolpino și Veliky Novgorod în Marea Neagră;

– Krasnodar, Novorossiysk și Rostov pe Don în Marea Mediterană;

– Stary Oskol în Marea Baltică.

Submarinul Stary Oskol se află, de la începutul anului 2020, în reparații la Șantierul Naval din Kronștadt. Lucrările de la bordul submarinului se vor încheia în zilele următoare, după care acesta va participa la Parada navală principală de la Sankt Petersburg, planificată, cu ocazia Zilei Forțelor Navale, pe 26 iulie.

În reparații urmează să intre submarinul Krasnodar. În ultimele zile nu au mai apărut informații despre acesta și este posibil ca submarinul să fi început deja deplasarea spre Kronștadt.

 

Rusia folosește o clauză a Convenției de la Montreux pentru a schimba echilibrul de forțe în Mediterană

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE