22 august 2019

Rusia: Influențare, manipulare și dezinformare a opiniei publice din Orientul Mijlociu -
VI. Un exemplu de campanie rusă de dezinformare pentru acoperirea crimelor de război în Siria (2)

A. Haritonovici

   Vanessa Beeley

   Una dintre cele mai prolifice surse de dezinformare în această campanie a fost Vanessa Beeley, ale cărei postări au fost preluate și amplificate de trolli și canalele ruse de televiziune RT și Sputnik. Vanessa Beeley a ajuns în Siria în iulie 2016, moment din care a devenit o personalitate social media, după ce a avansat ideea că voluntarii de la Căștile Albe sunt „un ONG al NATO”, un „grup de sprijin al terorismului” și „o unealtă a propagandei occidentale”.  Profilul Vanessei Beeley, un blogger necunoscut până atunci, a devenit al doilea cel mai conectat cont de TWITTER în această campanie de dezinformare. Graphika a observat că urmăritorii acesteia pe Twitter sunt o parte a unui grup de utilizatori care au tendința de a reposta simultan același conținut critic – un indiciu clar al unei campanii coordonate de dezinformare. 

 

În 2016, Vanessa Beeley a avut o întrevedere la Damasc cu adjunctul ministrului rus de externe, Mikhail Bogdanov, și cu președintele sirian Bashar al-Assad. După întâlnire, care a durat două ore, Vanessa Beeley a postat pe Facebook că întâlnirea cu liderul sirian a fost „cel mai mândru moment” al ei.

 

Vanessa Beeley, cetățean britanic, rezidentă în Franța, este o jurnalistă de investigații independentă. Ca editor asociat al  „21st Century Wire”, ea supervizează un site web care a apreciat antisemitismul ca fiind „o industrie de multe milioane de lire sterline”, a publicat teorii ale conspirației referitoare la George Soros, dârele chimice, MH17, masacrul de la școala din Sandy Hook (14 decembrie 2012, Connecticut, SUA) și atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

 

Membri ai „Reporteri fără frontiere” au criticat-o și au numit-o „o așa-zisă jurnalistă”.

 

Acuzațiile false aduse la adresa Căștilor Albe și încercările de a acoperi crimele de război implică o gamă largă de indivizi și instituții: academicieni, politicieni, bloggeri, celebrități, false publicații de analiză și grupuri medicale.

 

Niciodată, aceștia nu au fost mai vizibili împreună decât în cazul atacului cu gaz sarin de la Khan Sheikhoun, soldat cu 91 de morți. Autorii atacului au căutat imediat să creeze o confuzie online, pe care au reușit să o realizeze. Discuțiile online pe acest subiect, unul dintre cele mai cumplite atacuri din Siria, a fost dominat de fake news. La o zi după atac, siteul web pro-Assad, Masdar News, a afirmat că atacul a fost o operație „false-flag”, falsificată de Căștile Albe și alții pentru a determina un atac cu rachete al SUA. Informația a fost preluată de site-urile web proruse, inclusiv un post de radio de pe teritoriul SUA și teoreticianul conspiraționist Alex Jones, care are peste 70.000 de urmăritori pe Twitter, care a relatat, pe site-ul web conspiraționist Infowars.com că atacul a fost executat de Căștile Albe. Articolul Al-Masdar News, care a fost repostat de peste 25.000 de ori, începe cu paragraful: „Căștile Albe, un grup  afiliat Al Qaeda, fondat de George Soros și de guvernul britanic, a executat un alt atac cu arme chimice asupra civililor din orașul Khan Sheikhoun, pentru a acuza guvernul sirian”. Sarah Abdallah, analist geopolitic independent din Liban, a fost una dintre primele persoane care a repostat pe Twitter teoria conspirației publicată de Al-Masdar News. Paul Watson, editorul Infowars.com este unul dintre urmăritorii acesteia.

 

Conversația pe acest subiect fost dominată de conturi Twitter afiliate unor utilizatori ruși și sirieni, alături de conturi conservatoare americane. Toate au fost critice la adresa Căștilor Albe. Din acest grup a făcut parte și Vanessa Beeley. Pe 5 aprilie 2017, ea a postat o imagine cu voluntari ai Căștilor Albe care îngrijeau copii după atac, însoțită de cuvintele: ”Războiul pornografic al Căștilor Albe lovește din nou. Exploatarea copiilor maximizată, investigații imediate pentru a se vedea de unde vin acești copii” și „Siria: o altă operațiune steag fals cu arme chimice în ajunul negocierilor de pace de la Bruxelles”, la care a adăugat un link cu o știre publicată de 21st Century Wire care afirma că „teroriști” afiliați Căștilor Albe au executat atacul chimic.

 

În aceeași zi, Vanessa Beeley a prezentat o serie de informații false referitoare la Căștile Albe la o conferință organizată la Londra de European Centre for the Study of Extremism (EUROCSE), găzduită de Clubul Național Liberal, la care au participat arhiepiscopul de Canterburry și alți membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie. Deși nu a repetat teoriile conspirației, Vanessa Beeley a afirmat că voluntarii Căștilor Albe sunt afiliați unor grupuri extremiste și că au regizat materiale vizuale cu operațiuni de salvare, inclusiv de la un alt atac chimic din martie 2015. Într-o emisiune televizată, Beeley a vorbit alături de dr. Marcus Papadopoulos, un contributor frecvent la propaganda canalelor ruse și de miniștrii sirieni Bishr Riyad Yaziji și Ali Haidar, ambii aflați sub sancțiuni occidentale pentru rolurile lor în atrocități, care s-au alăturat emisiunii prin intermediul unei aplicații video de pe Internet.

 

Dubii asupra atacului chimic au fost exprimate și de senatorul american de Virginia, Richard Black, care, anterior (aprilie 2016) a avut o întrevedere cu Bashar al-Assad. În timpul vizitei sale la Damasc, Richard Black a promis că va fi „vocea Siriei” în sfera politică americană. O altă voce în sprijinul conspirației a fost o membră democrată a Congresului american, Tulsi Gabbard, care a vizitat Siria în secret la începutul anului 2017. Gabbard a declarat pentru CNN că „există un număr de teorii a exact ce s-a întâmplat în acea zi”. Ideile lui Tulsi Gabbard au fost preluate de ambasadorul rus în Marea Britanie, Alexander Vladimirovich Yakovenko, care a declarat pentru  ziarul Telegraph că: „Există câteva versiuni. Cu cât se acumulează informațiile, cu atât mai mult se poate crede că teroriștii care controlează acea zonă au aruncat în aer un depozit de muniție cu sarin și au provocat victime civile”. Căștile Albe au acționat prea grăbit, pentru a provoca indignarea publică, și au postat pe internet materiale pregătite dinainte. Ambasadorul rus a adus în discuție și analiza făcută în social media de organizația nonguvernamentală suedeză Swedish Doctors for Human Rights (SWEDHR), o organizație necunoscută în Suedia și nerecunoscută de mediul profesional.

 

Teoria conspirației a continuat să aibă ecouri online și cu sprijinul Carlei Ortiz, o actriță care a jucat în Baywatch și CSI Miami, care a fost foarte prolifică în amplificarea fake newsurilor referitoare la Căștile Albe. În ziua atacului chimic, Carla Ortiz a postat pe Twitter un link la un articol despre Căștile Albe, afirmând: „Nu știu cât costă să spui o minciună ca aceasta. Dar Dumnezeu vede ! ... #Căștile Albe sunt #alqaeda@VanessaBeeley”.

 

Cu o lună mai târziu, Rusia a preluat aprecierile Vaneseei Beeley la cel mai înalt nivel. Peter Illichev, adjunctul ambasadorului rus la ONU, a prezentat în Consiliul de Securitate al ONU documentele informative prezentate Vanessa Beeley la Conferința EUROSCE de la Londra ca fiind probe ale vinovăției Căștilor Albe și a solicitat ca acestea să devină un document oficial în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU.  Propunerea a determinat Canada, SUA, Danemarca, Marea Britanie, Franța, Germania, Noua Zeelandă și Olanda să scrie o scrisoare în care au respins cu fermitate afirmațiile din documentele prezentate de diplomatul rus.

 

Urmează: VII. Un exemplu de campanie rusă de dezinformare pentru acoperirea crimelor de război în Siria (3) - SWEDHR & Eva Bartlett

 

 

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

PROPAGANDA RUSĂ ÎN ORIENTUL MIJLOCIU