23 august 2019

Rusia: Influențare, manipulare și dezinformare a opiniei publice din Orientul Mijlociu - 
VI. Un exemplu de campanie rusă de dezinformare pentru acoperirea crimelor de război în Siria (3)

A. Haritonovici

SWEDHR

  Swedish Doctors For Human Rights (SWEDHR), o ONG care pare să se fi creat în 2015, este luată în mod repetat ca referință în sursele anti-Căștile Albe de canalele oficiale rusești.

 

Pe 16 martie 2017, Directorul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului de externe rus, Maria Zakharova, a susținut o conferință de presă prezentând „probe” ale SWEDHR că voluntarii Căștilor Albe nu numai că regizează „fake videos”, ci ucid și copii. Zakharova a făcut referire la un material video al SWEDHR susținând că „se poate vedea un copil care este adus aproape ucis în lumina camerei video”.

 

Potrivit Coda Story, un site dedicat jurnalismului detaliat, afirmațiile făcute de SWEDHR au fost acoperite de mediile de informare sprijinite de Rusia, inclusiv “RT, Sputnik, Rossiskaya Gazeta, Pravda, Zvezda TV, Ren TV și alte organe de presă controlate de Kremlin”.  O căutare cu SWEDHR pe siteul web al Sputnik News are ca rezultat peste 10 titluri ca: „White Lies: ‘Syria Civil Defense’ Caught Faking Rescues, Doctoring Dead Children”, “White Helmets ‘Made Up Syria Gas Attack Story in Campaign for No-Fly Zone”, “White Helmets ‘Used as Propaganda by NATO for Further Intervention Into Syria”.

 

Cine sunt de fapt Swedish Doctors For Human Rights? Potrivit cotidianului suedez Dagens Nyheter, grupul este „o înșelătorie” și „aproape total necunoscut”. Mans Molender, șeful organizației suedeze Human Rights Watch a declarat pentru cotidianul meționat: „Lucrez în domeniul drepturilor omului din 2003, cu Curtea Europeană de Justiție și la Ministerul Afacerilor Externe, dar nu am auzit de ei”. Elin Karsson, președintele Swedish Medical Association’s Ethics and Responsibility Council, a afirmat, de asemenea: „Nu cunosc această organizație, dar membrii ei vin cu acuzații foarte serioase, care, după cunoștințele mele, nu au niciun motiv obiectiv”. 

 

Raportul original al SWEDHR care acuză Căștile Albe de tratamente medicale false și punere în pericol a copiilor conține multe din informațiile provenite din teorii ale conspirației postate pe Internet. Raportul a fost fost publicat pe 6 mai 2017 pe blogul organizației, The Indicter, și se încheie cu următoarea declarație: „Autorul dorește să mulțumească jurnalistei independente Vanessa Beeley pentru feedback-ul său neprețuit”.

 

Eva Bartlett

  Bloggerul canadian Eva Bartlett, care se prezintă ca „scriitor independent” și „activist pentru drepturi”, dar a fost fotografiată purtând la mână o manșetă elastică pe care scria „I love Bashar”, este o prietenă apropiată a Vanessei Belley. Principala sa contribuție la discuțiile privind Siria a fost o versiune editată a unei declarații pe care ea ar fi făcut-o în fața unor responsabili ai ONU în care afirma că voluntarii Căștilor Albe salvează și „reciclează” copii în înregistrările video false. 

 

O investigație a televiziunii britanice Channel 4 News a demonstrat că o astfel de declarație a Evei Bartlett nu ar fi avut loc niciodată într-un cadru oficial. Înregistrarea video editată o arată pe Eva Bartlett vorbind, cu un logo al ONU în spatele ei, dând impresia falsă de independență și autoritate în domeniu. Sute de versiuni ale înregistrării video editate au apărut ulterior pe YouTube, fiind diseminate și prin canalul susținătorilor lui Donald Trump, „The_Donald”, dar și pe Reddit (un site web de divertisment, rețea de socializare și agregator de știri, unde membrii înregistrați ai comunității pot plasa conținut, cum ar fi postări textuale sau legături directe. Utilizatorii înregistrați pot vota postările).

 

Versiuni ale înregistrării video au fost promovate și de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, consiliera lui Donald Trump în campania prezidențială, Arlene „A.J.” Delgado, Mike Cernovich (un personaj  american de dreapta, antifeminist, activist pentru drepturile bărbaților și teoretician al conspirației) și actrița Katie Holmes, precum și de organe ruse de presă și de cotidianul britanic de stânga Morning Star.

 

Aproape toate înregistrările video legate de această informație au fost șterse de YouTube, în concordanță cu Google care a închis un număr important de conturi legate de dezinformarea rusească. Totuși, o versiune promovată de siteul web al emisiunii „In the Now” (RT), a rămas și a fost vizualizată de peste patru milioane de ori pe Facebook. În această versiune se afirmă că „un jurnalist canadian desființează în totalitate relatările false din Siria”. Câteva luni mai târziu, guvernul sirian a anunțat că Omran Daqneesh, băiatul care a fost fotografiat într-o ambulanță din Aleppo și care a apărut în paginile a numeroase publicații din lume, este în viață și în stare bună.

 

Urmează:  VII. Un exemplu de campanie rusă de dezinformare pentru acoperirea crimelor de război în Siria (4) - EUROCSE & Sarah  Abdallah

 

 

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

PROPAGANDA RUSĂ ÎN ORIENTUL MIJLOCIU