25 august 2019

Rusia: Influențare, manipulare și dezinformare a opiniei publice din Orientul Mijlociu -
VIII. Un exemplu de campanie rusă de dezinformare pentru acoperirea crimelor de război în Siria (5)

A. Haritonovici

Carla Ortiz

  Carla Ortiz, o actriță care a performat în Baywatch și CSI Miami, s-a transformat în „reporter” al războiului sirian după ce a vizitat zonele de conflict Homs și Aleppo. Ea s-a întâlnit (mai 2016, Damasc) cu ministrul sirian al informațiilor  Omran al-Zoubi, o persoană aflată sub sacțiuni impuse de Occident pentru rolul său în încălcarea drepturilor omului în Siria.

 

În postările pe Facebook, Ortiz poate fi văzută cu un steag al guvernului sirian, în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, în timpul unei vizite în Coreea de Nord, pe care o efectua împreună cu un activit australian pro-Assad, Tim Anderson, profesor la Universitatea din Sydney și un comentator care apărea regulat la Russia Today.

 

Într-o postare pe Facebook, Ortiz a afirmat: „Când întrebi despre Căștile Albe, cei din Aleppo nu știu să spună cine sunt...sau spun Al Nusra Front (o grupare teroristă)”.

 

Televiziunile americane CNN și Fox News au prezentat interviuri cu Ortiz în care oferă „perspective ale martorului ocular” de la Aleppo și discută despre filmul „Voice of Syria”, regizat de ea și difuzat ulterior, în 2019.

 

Russia Today a citat-o pe Ortiz spunând că războiul sirian „a fost regizat deliberat și meticulos”, iar atrocitățile de la Aleppo au fost falsificate. Presa siriană de stat a citat propaganda sa pentru ridicarea sancțiunilor impuse de Occident regimului de la Damasc.

 

Swiss Press Club 

  În prima zi a negocierilor de pace de la Geneva (noiembrie 2017), Guy Mettan, directorul  Swiss Press Club (Clubul Elvețian de Presă), a susținut o conferință de presă cu tema „Lor nu le pasă de noi. Despre adevărata agendă a Căștilor Albe”. Tema a fost identică cu titlul unui reportaj difuzat de RT pe 22 septembrie 2017. În cursul conferinței de presă, Guy Mettan a prezentat o parte din reportajul difuzat de RT, încurajându-i pe participanți să-l vizioneze în întregime. Întrebat despre cine a organizat o reuniune a The Syria Campaign, la care au participat Vanessa Beeley și liderul Swedish Doctors for Human Rights, Guy Mettan a răspuns că „nu a fost sponsorizată de nimeni”, refuzând să spună cine a fost organizatorul.

 

Într-o scrisoare deschisă trimisă lui Guy Mettan înainte de conferință, organizația Reporters Without Borders (Reporteri fără frontiere) afirmă: „Ne disociem total de acest eveniment și nu dorim să fim asociați în niciun fel cu o conferință la care participă așa-zisa jurnalistă Vanessa Beeley”.

 

În comentariile care au fost publicate ulterior în cotidianul național elvețian Le Temps, președintele Reporters Without Borders Switzerland, Gerard Tschopp a declarat: „Clubul Elvețian de Presă nu poate oferi propagandiștilor o astfel de platformă. Nu  contează dacă sunt proruși sau proamericani”. Organizația Reporters Without Borders Switzerland a anunțat că urmează să decidă dacă va continua sau nu să rămână membră a Grupului Elvețian de presă.

 

Urmează: XIX. Conspirații sponsorizate de state

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

PROPAGANDA RUSĂ ÎN ORIENTUL MIJLOCIU