26 august 2019

Sursa: uawire.org

  Pe 24 august, ministrul rus al Apărării, Sergey Shoygu, a declarat că Rusia nu intenționează să oprească "misiunea de menținere a păcii din Transnistria".

 

„Dacă vorbim despre menținerea păcii, nu am avut niciodată îndoieli în acest sens și nu vom face acest lucru”, a declarat Shoygu la o întâlnire cu președintele Autoproclamatei Republici Transnistrene (ART), Vadim Krasnoselsky.

 

"Poate că în istoria menținerii păcii, și nu vorbesc doar despre Uniunea Sovietică, aceasta este prima experiență de succes de aducere a păcii. Credem că acest format se justifică", a declarat ministrul rus al Apărării.

 

La rândul său, Krasnoselsky a mulțumit Rusiei pentru operația de menținere a păcii din ART. "Nu vedem nicio alternativă la o operația de menținere a păcii din regiune", a declarat acesta.

 

Ulterior, la ceremonia de felicitare a trupelor rusești și transnistrene din forțele comune de menținere a păcii staționate în regiune, Shoygu a declarat: „În urmă cu 27 de ani, ca urmare a acțiunilor hotărâte ale forțelor de menținere a păcii, vărsarea de sânge a fost oprită în Transnistria. Misiunea comună de menținere a păcii și-a dovedit eficacitatea sa și servește ca exemplu al unei operații de succes de menținere a păcii. "

 

Comentariu BSMAP: Transnistria, unde populația de limbă rusă este majoritară, și-a declarat unilateral independența față de Moldova în 1990. Rusia sprijină regimul separatist în regiune și se referă la prezența trupelor sale ca la o „operație de menținere a păcii”. Cu toate acestea, comunitatea internațională recunoaște Transnistria doar ca parte a Moldovei.

La summitul OSCE de la Istanbul din 1999, Rusia s-a angajat să-și retragă trupele și armele din ART, dar nu a efectuat niciun pas în acest sens.

Pe 7 aprilie 2016, Rusia a anunțat că își va retrage trupele din Moldova imediat ce va rezolva problema lichidării depozitelor de armament ale fostei Armate a 14-a.

Pe 22 iunie 2018, Adunarea Generală a ONU a ratificat proiectul de rezoluție propus de Canada, Lituania, Letonia, Estonia, România, Moldova, Ucraina și Georgia, prin care se solicită Rusiei să-și retragă necondiționat trupele din Moldova. Rezoluția a fost susținută de 64 de state (83 de abțineri și 8 voturi împotrivă).

În acest context, Moldova a solicitat Ucrainei sprijinul pentru asigurarea unui coridor de retragere a trupelor ruse din ART, iar Kievul și-a exprimat acordul privind garantarea unui astfel de culoar. Cu toate acestea, mai mulți lideri politici ruși, printre care și viceprim-ministrul rus Dmitri Rogozin au spus că Rusia nu va fi niciodată de acord să își încheie „misiunea de menținere a păcii” din ART..

Din perspectivă militară, după 2014 când relațiile ruso-ucrainene au atins nivelul maxim de deteriorare, trupele ruse din ART (aproximativ 1.500 de militari) au rămas într-un grad ridicat de izolare. Ucraina are închise spațiile terestru și aerian pentru Rusia, iar singura modalitate de acces în R. Moldova (ART) pentru transporturi oficiale rusești este prin România.  

 

Rusia nu intenționează să renunțe la  prezența trupelor în Autoproclamata Republică Transnistreană

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE