Sursa: uawire.org
Pe 24 august, ministrul rus al Apărării, Sergey Shoygu, a declarat că Rusia nu intenționează să oprească "misiunea de menținere a păcii din Transnistria".
„Dacă vorbim despre menținerea păcii, nu am avut niciodată îndoieli în acest sens și nu vom face acest lucru”, a declarat Shoygu la o întâlnire cu președintele Autoproclamatei Republici Transnistrene (ART), Vadim Krasnoselsky.
"Poate că în istoria menținerii păcii, și nu vorbesc doar despre Uniunea Sovietică, aceasta este prima experiență de succes de aducere a păcii. Credem că acest format se justifică", a declarat ministrul rus al Apărării.
La rândul său, Krasnoselsky a mulțumit Rusiei pentru operația de menținere a păcii din ART. "Nu vedem nicio alternativă la o operația de menținere a păcii din regiune", a declarat acesta.
Ulterior, la ceremonia de felicitare a trupelor rusești și transnistrene din forțele comune de menținere a păcii staționate în regiune, Shoygu a declarat: „În urmă cu 27 de ani, ca urmare a acțiunilor hotărâte ale forțelor de menținere a păcii, vărsarea de sânge a fost oprită în Transnistria. Misiunea comună de menținere a păcii și-a dovedit eficacitatea sa și servește ca exemplu al unei operații de succes de menținere a păcii. "
Comentariu BSMAP: Transnistria, unde populația de limbă rusă este majoritară, și-a declarat unilateral independența față de Moldova în 1990. Rusia sprijină regimul separatist în regiune și se referă la prezența trupelor sale ca la o „operație de menținere a păcii”. Cu toate acestea, comunitatea internațională recunoaște Transnistria doar ca parte a Moldovei.
La summitul OSCE de la Istanbul din 1999, Rusia s-a angajat să-și retragă trupele și armele din ART, dar nu a efectuat niciun pas în acest sens.
Pe 7 aprilie 2016, Rusia a anunțat că își va retrage trupele din Moldova imediat ce va rezolva problema lichidării depozitelor de armament ale fostei Armate a 14-a.
Pe 22 iunie 2018, Adunarea Generală a ONU a ratificat proiectul de rezoluție propus de Canada, Lituania, Letonia, Estonia, România, Moldova, Ucraina și Georgia, prin care se solicită Rusiei să-și retragă necondiționat trupele din Moldova. Rezoluția a fost susținută de 64 de state (83 de abțineri și 8 voturi împotrivă).
În acest context, Moldova a solicitat Ucrainei sprijinul pentru asigurarea unui coridor de retragere a trupelor ruse din ART, iar Kievul și-a exprimat acordul privind garantarea unui astfel de culoar. Cu toate acestea, mai mulți lideri politici ruși, printre care și viceprim-ministrul rus Dmitri Rogozin au spus că Rusia nu va fi niciodată de acord să își încheie „misiunea de menținere a păcii” din ART..
Din perspectivă militară, după 2014 când relațiile ruso-ucrainene au atins nivelul maxim de deteriorare, trupele ruse din ART (aproximativ 1.500 de militari) au rămas într-un grad ridicat de izolare. Ucraina are închise spațiile terestru și aerian pentru Rusia, iar singura modalitate de acces în R. Moldova (ART) pentru transporturi oficiale rusești este prin România.
EVENIMENTE