17 martie 2019

Sursa: interfax.ru

 Recentele acțiuni de demonstrare a forței întreprinse de Washington ridică semne de întrebare pentru Moscova. În ultimele zile, activitatea aviației strategice americane în Europa a fost marcată de dislocarea bombardierelor Boeing B-52H Stratofortress în apropierea granițelor de vest ale Federației Rusie.


Până pe 17.03.2019, Pentagonul a transferat la Baza Aeriană din Fairford (Marea Britanie) 6 bombardiere strategice capabile să transporte încărcătură nucleară.

 

Aeronavele sunt aduse de la Baza Aeriană Barksdale - Louisiana, bază considerată element-cheie al infrastructurii componentei aviatice a Forțelor strategice nucleare de descurajare ale Statelor Unite, în componența căreia se află 44 de avioane de tip B-52H. 


Potrivit Interfax, numărul de bombardiere americane stabilit pentru a fi dislocate în Anglia este de 6-8 unități. 


Joi și vineri (14-15 martie), după zborul transatlantic din SUA, înainte de a ajunge la Baza Aeriană Fairford, bombardierele B-52H au executat zboruri spre regiunea Kaliningrad.

 

Potrivit Ministerului rus al Apărării, pe 15 martie un bombardier B-52H a fost interceptat de sistemele rusești de apărare antiaeriană din Marea Baltică, precizând că acesta nu s-a apropiat de granița Federației Ruse la mai puțin de 150 km.


Mass-media rusă precizează că un astfel de transfer masiv de bombardiere strategice al Forțelor Aeriene ale SUA la Baza Aeriana din Fairford nu a mai fost observat din 2003, când au fost transferate aproximativ 20 de aeronave pentru a participa la operația americană din Irak.

 

 

Comentariu BSMAP: Deși declarația oficială a reprezentanților americani pentru dislocarea aeronavelor este pusă pe seama creșterii nivelului de interoperabilitate cu forțele aeriene aliate, scopul principal îl reprezintă cel mai probabil adoptarea și menținerea unei poziții de descurajare în Europa față de acțiunile Federației Ruse, în contextul manifestărilor agresive din ultimii ani și a încetării Tratatului privind forțele nucleare intermediare (INF).

 

Introdus în anul 1950, B-52H Stratofortress este unul dintre cele mai vechi avioane folosite de Forțele Aeriene ale SUA. Modernizat în timp, aceasta este prevăzut să rămână operațional până în 2050.

 

 

 

 

Rusia privește cu suspiciune transferul american de bombardiere în Europa

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE