18 septembrie 2019

Sursa: kommersant.ru

  Pe 17.09.2019, cotidianul moscovit Kommersant a informat că Rusia și Belarus au convenit să instituie un Cod fiscal și un Cod civil unificat în formatul Uniunii Statale Rusia-Belarus. Programul de integrare economică între Rusia și Belarus a fost semnat la începutul lunii septembrie, dar nu a fost făcut public până acum.

 

Programul prevede unificarea parțială a sistemelor economice ale celor două țări începând din ianuarie 2021.

 

Aceasta va presupune introducerea: codurilor fiscal şi civil unificate, a regimului comerţului exterior, a contabilităţii bunurilor şi garanţiilor sociale similare, o supraveghere bancară comună, dar cu două bănci centrale, un singur organism de reglementare a pieţelor petrolului, gazelor şi energiei electrice şi reglementarea armonizată de stat a industriilor.

 

„Cel mai important aspect care se dorește a fi unificat este sistemul fiscal: în Uniunea Statală Rusia-Belarus, cele două state trebuie să adopte un cod fiscal unificat până la 1 aprilie 2021”, notează ziarul rusesc.

 

În pofida faptului că documentul nu conține acorduri specifice privind un buget sau o monedă unificată, țările intenționează să-și unifice parțial sistemele de plată. De asemenea, statele intenționează să introducă acces unificat la achizițiile de stat și un sistem unificat de înregistrare a proprietăților.

 

Comentariu BSMAP: Procesul de concretizare a Uniunii Statale Rusia-Belarus continuă să de deruleze greoi, și mai mult în plan teoretic. Recentele decizii privind "integrarea economică" sunt luate în urma presiunii exercitate de Rusia și a unor negocieri centrate pe „manevra fiscală” a Federației Ruse din industria hidrocarburilor și pe compensarea de către Moscova a pierderilor suferite de Belarus în aprilie ca urmare a poluării sistemului de alimentare cu petrol (Transneft). 

Potrivit declarațiilor făcute în iunie de premierul rus D. Medvedev, Rusia a început etapa finală a "manevrei fiscale" în industria petrolului și a gazului, și anume, desființarea taxei de export la petrol și majorarea taxei de extracție pentru minerale  - petrol și gaz condensat. Acest proces a început în 2019 și va fi finalizat treptat, în șase ani, 

 

 

Rusia și Belarus încearcă noi pași de unificare, în domeniul economic

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE