25 octombrie 2019

Sursa: diana-mihailova.livejournal.com, remnmilitaryblog.com

 Departamentul pentru informare și comunicații în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat, pe 25.10.2019, că, în cadrul exercițiului Scutul slav-2019, pe teritoriul Serbiei, a fost constituită o grupare comună ruso-sârbă de apărare antiaeriană.

 

“Subunități ale grupării comune au desfășurat antrenamente și au intrat în serviciul de luptă pentru apărarea antiaeriană a capitalei Belgrad, Bazei Aeriene – Batajnica și raionului industrial central al Serbiei”, se arată în comunicatul de presă.

 

“În timpul desfășurării serviciului de luptă, gruparea comună de apărare antiaeriană va execcuta activități practice ale echipajelor de luptă pentru respingerea unui atac aerian masiv al aviației adversarului, în condițiile unei situații complexe de bruiaj”, au informat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

 

Mijloacele grupării comune de apărare antiaeriană au fost desfășurate în cadrul Bazei Aeriene – Batajnica.

 

La manevrele comune vor participa complexe de apărare antiaeriană S-400 și complexe de rachete și artilerie Pantsir-S aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, precum și complexe de rachete antiaeriene Neva-M1T și KUB-M aparținând Forțelor Aeriene și de Apărare Antiaeriană ale Serbiei.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În perioada 23-29.10.2019, în Serbia, se  desfășoară faza a doua a exercițiului comun ruso-sârb Scutul slav-2019.

Pentru participarea la exercițiu, Federația Rusă a dislocat, în cadrul Bazei Aeriene – Batajnica, cu ajutorul Aviației Militare de Transport, un divizion de rachete antiaeriene S-400 și o baterie de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S. Potrivit surselor publice, transportul tehnicii militare rusești în Serbia s-a făcut prin Marea Neagră și prin spațiul aerian al Bulgariei.

Prima fază a exercițiului s-a desfășurat, în luna septembrie, în poligonul Ashuluk din Federația Rusă.

Intrarea sistemului de apărare antiaeriană S-400 în serviciul de luptă în Serbia a modificat configurația controlului spațiului aerian european de către Federația Rusă, așa cum rezultă din harta de mai sus. Este de remarcat faptul că, militarii ruși controlează acum aproape jumătate din teritoriul României.

Potrivit experților militari ruși, lecțiile învățate în timpul conflictului din Siria arată că o combinație între complexele S-400 și Pantsir-S reprezintă cel mai eficient sistem de apărare antiaeriană din lume. Complexul S-400 asigură apărarea antiaeriană circulară la distanțe medii și mari (până la 400 de kilometri), iar complexul Pantsir-S garantează distrugerea mijloacelor aeriene la distanțe mici, asigurând protecția inclusiv a sistemului S-400. O astfel de combinație reprezintă, deci, cea mai eficientă apărare antiaeriană împotriva întregii game de mijloace de atac aerian.

Bineînțeles că unul dintre obiectivele exercițiului comun ruso-sârb vizează și extinderea cooperării tehnico-militare, în ceea ce privește mijloacele de apărare antiaeriană. Deși este puțin probabil ca statul sârb să dispună de mijloacele financiare necesare pentru achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană S-400, lucrurile stau altfel cu complexele de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S. Autoritățile de la Belgrad ar putea opta pentru achiziționarea unui lot de complexe de acest fel din Federația Rusă.

 

Rusia și Serbia au constituit o grupare comună de forțe și mijloace de apărare antiaeriană

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE