17 noiembrie 2019

Sursa: militarnews.ru, whitehouse.gov, remnmlitaryblg.com

  Agenția de presă rusă Interfax a informat, pe 15.11.2019, citând o sursă rusească, despre faptul că Federația Rusă și Turcia continuă negocierile privind încheierea unui nou contract de livrare a sistemelor de rachete antiaeriene S-400 Triumf.

 

“Discuțiile continuă. Potrivit primului contract, Turcia are o opțiune pentru achiziționarea suplimentară a unor noi sisteme S-400”, a precizat sursa.

 

Anterior, au vorbit despre posibilitatea cumpărării de către Turcia a unui lot suplimentar de sisteme S-400 atât vicepremierul Iuri Borisov, cât și șeful Rosoboroneksport, Aleksandr Mikheev.

 

După cum a precizat agenția Interfax, Turcia a achiziționat din Federația Rusă patru divizioane de rachete antiaeriene S-400. Contractul, care este foarte criticat în SUA, are o valoare de 2,5 miliarde de dolari. Potrivit declarațiilor șefului Rostekh, Serghei Cemezov, a parte a contractului este executată pe credit. Oficialul rus nu a precizat în ce monedă va plăti Turcia pentru sistemele S-400.

 

Pe 23 octombrie, șeful Rosoboroneksport, Aleksandr Mikheev, a declarat pentru Interfax că Federația Rusă a îndeplinit contractul integral, livrând Turciei toate elementele sistemelor S-400, inclusiv rachetele.

 

Achiziționarea de către Ankara a sistemelor rusești de rachete antiaeriene S-400 a făcut obiectul unei întâlniri din această săptămână a președinților din SUA și Turcia.

 

Agenția de presă Bloomberg a informat joi, că președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, după întâlnirea cu omologul său american, Donald Trump, că țara sa nu poate renunța la achiziționarea sistemelor de rachete antiaeriene rusești S-400 și să cumpere în loc sistemele americane Patriot.

 

Erdogan a spus că renunțarea la contractul pentru sistemele S-400 nu este posibilă, având în vedere parteneriatul strategic cu Federația Rusă. Acesta a precizat însă că Turcia este gata să cumpere și sisteme americane Patriot, dar nu cu condiția renunțării la sistemele S-400.

 

Pe 13 noiembrie, la finalul întâlnirii cu Erdogan, Donald Trump și-a exprimat speranța rezolvării problemei legate de achiziționarea de sisteme S-400 de către Turcia. Trump a spus că „achiziționarea de către Turcia a unor armamente moderne rusești, precum sistemele S-400, reprezintă o problemă pentru noi”. În același timp, acesta a precizat că Turcia reprezintă un aliat serios al SUA și un membru cheie al NATO și a lansat oferta de creștere a schimburilor comerciale reciproce la valoarea de 100 miliarde de dolari, adică de patru ori mai mult decât în prezent.

 

Rusia și Turcia continuă negocierile pentru încheierea unui nou contract de livrare a sistemelor S-400

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE