22 decembrie 2019

Sursa: ria.ru, remnilitaryblog.com

 Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 21.12.2019, că șeful Gazprom, Aleksei Miller, a declarat că tranzitul gazului prin Ucraina se va face prin stabilirea unui tarif concurențial și va avea un volum de 65 de miliarde de metri cubi în anul 2020 și de 40 de miliarde de metri cubi pentru fiecare an din perioada 2021-2024.

Acesta a precizat că “Gazprom va semna cu operatorul GTS din Ucraina un acord inter-operatori, în timp ce Naftogaz din Ucraina va semna un acord de transport, pentru a rezerva capacitățile GTS ucrainene. Naftogaz va acționa ca organizator de tranzit, asumând astfel riscurile unei perioade de tranziție”.

 

Potrivit declarațiilor lui Miller, părțile pot lua în considerare posibilitatea furnizării de gaze cu prețuri bazate pe hub-ul german NCG.

 

În cadrul noului acord privind cooperarea în domeniul gazelor, Comisia Europeană garantează respectarea tranzitului cu standardele UE, iar partea ucraineană independența autorității de reglementare, protecția intereselor clientului de tranzit, previzibilitatea și fezabilitatea economică a stabilirii tarifelor.

 

Ministrul energiei și protecției mediului din Ucraina, Oleksiy Orzhel, a declarat că pachetul de acorduri nu include o clauză privind aprovizionarea directă cu gaz către Kiev, deși protocolul stabilește posibilitatea de a ajunge la un acord pe această temă.

 

În ceea ce privește problema tarifelor, aceastea vor crește.

 

“Acest lucru este important, având în vedere că avem o anumită reducere a volumelor de transport garantate. Părțile înțeleg că tariful ar trebui să crească. Adică va exista o ușoară creștere a tarifului de transport, cea finală va fi stabilită de autoritatea de reglementare. Există o înțelegere clară a părților”, a spus Orzhel.

 

Acordul prevede, de asemenea, renunțarea la noile creanțe, retragerea creanțelor existente și plata a aproximativ 2,9 miliarde de dolari prin decizia Curții de Arbitraj de la Stockholm.

 

“În conformitate cu protocolul privind cooperarea pe gaz, Gazprom și Naftogaz vor semna un acord privind soluționarea creanțelor reciproce în cadrul contractelor existente, echilibrând astfel interesele părților”, a adăugat Miller.

 

Compania rusă va semna cu autoritățile de la Kiev un acord pe cale amiabilă de retragere a cererii Comitetului Antimonopol al Ucrainei.

 

Începând din vara anului trecut, Federația Rusă și Ucraina au încercat să se pună de acord asupra mai multor probleme legate de tranzitul gazelor, principala dintre acestea fiind reprezentată de furnizarea gazelor rusești către Europa după anul 2019, când expiră contractul actual. Subiectul tranzitului de gaze a fost discutat împreună cu disputele legale nerezolvate ale Gazprom și Naftogaz din Stockholm și posibilitatea reluării livrărilor directe de gaz rusesc în Ucraina.

 

În aceste zile s-a anunțat că părțile au fost de acord să semneze un contract pe cinci ani pentru continuarea tranzitului de gaze naturale prin Ucraina.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Acordul convenit între Federația Rusă și Ucraina pentru tranzitul de gaze naturale pentru următorii cinci ani reprezintă un compromis. Ambele părți au cedat din pretențiile anterioare, făcând posibilă semnarea, probabil până la sfârșitul anului, a unui pachet de documente, care să prevină o criză a gazelor după data de 01.01.2020, când expiră înțelegerile actuale. Probabil, decisiv în ajungerea la o înțelegere a fost factorul politic, respectiv întâlnirea dintre președinții Putin și Zelenski realizată la Paris, pe 09 decembrie, cu ocazia summitului în format Normandia (Germania, Franța, Federația Rusă și Ucraina).

Pentru a înțelege compromisul realizat între părți, sunt necesare câteva precizări.

Pe fondul disputelor repetate cu Ucraina în problema livrărilor de gaze naturale către consumatorii europeni, apărute după dizolvarea fostei URSS și acutizate începând din primăvara anului 2014, după integrarea Crimeii în Federația Rusă, autoritățile de la Moscova au luat decizia ca, până la expirarea contractului actual, valabil în ultimii zece ani, să construiască două gazoducte prin Marea Neagră și Marea Baltică (Turkish Stream și Nord Stream-2), care să ocolească teritoriul ucrainean.

Numai că, partea rusă a comis mai multe erori tactice de planificare, din cauza cărora a ajuns în imposibilitatea de a renunța complet la tranzitul de gaze naturale prin Ucraina. În primul rând este vorba despre capacitățile celor două conducte stabilite la aproximativ 90 de miliarde de metri cubi pe an, adică exact capacitatea actuală a sistemului de tranzit din Ucraina. Specialiștii ruși nu au ținut cont de trendul ascendant al cererii de consum din partea partenerilor europeni și au constatat că chiar și după trecerea în exploatare a celor două gazoducte va mai fi nevoie de livrări suplimentare de gaze și prin sistemul ucrainean, de cel puțin 10-20 de miliarde de metri cubi pe an. De asemenea, autoritățile de la Moscova nu au luat în calcul posibilitatea ca cele două gazoducte să nu poată fi trecute în exploatare la 01.01.2020. Din cauza presiunilor și a sancțiunilor americane, cel puțin gazoductul Nord Stream-2 nu poate fi trecut în exploatare mai devreme de câteva săptămâni sau chiar luni de zile. În ceea ce privește gazoductul Turkish Stream, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, se pare că acesta va fi inaugurat pe 08.01.2020.

Din cauza situației prezentate mai sus, era imperios necesară ajungerea la un acord cu Ucraina pentru prelungirea contractului de tranzit.

În aceste condiții, părțile au început negocierile de pe următoarele poziții: Federația Rusă a dorit prelungirea acordului actual cu un an, în aceleași condiții, după care, în urma trecerii în exploatare a gazoductelor Turkish Stream și Nord Stream-2, să negocieze cu Ucraina un nou acord, pentru livrarea către Europa a unei cantități de 10-20 de miliarde de metri cubi anual. De partea cealaltă, Ucraina a susținut încheierea unui nou acord pe 10 ani, care să mențină volumele și tarifele actuale. În același timp, autoritățile ucrainene solicitau o compensație pentru creanțe de aproximativ cinci miliarde de dolari, care să fie plătită efectiv și nu compensată prin livrări de gaze.

Soluția de compromis la care s-a ajuns între părți este undeva la mijloc. În ceea ce privește perioada, aceasta este de cinci ani, față de un an și respectiv 10 ani solicitate de părți. Iar volumele de gaz au fost menținute la un nivel care permite părții ruse să-și onoreze contractele cu consumatorii europeni, înainte și după trecerea în exploatare a noilor gazoducte. În același timp, Ucraina nu pierde integral mijloacele financiare obținute din tranzitul gazelor rusești, reușind să păstreze aproape jumătate din valoarea acestora.

 

Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind tranzitul de gaze naturale pentru următorii cinci ani

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE