03 decembrie 2019

Sursa: tass.ru, rmnmilitaryblog.com

 Companiile Ukrtransnafta și Transneft din Ucraina și Federația Rusă au încheiat, pe 03.12.2019, o înțelegere pe 10 ani privind tranzitul petrolului rusesc pe teritoriul ucrainean. Informația a fost publicată de compania ucraineană pe contul său de Facebook.

 

“Pe 03 decembrie 2019, societățile Ukrtransnafta și Transneft au încheiat o înțelegere suplimentară la contractul privind tranzitul de petrol rusesc pe teritoriul ucrainean, care prelungește valabilitatea acestuia cu 10 ani, de la 01 ianuarie 2020 și până la 01 ianuarie 2030”, se arată în postarea companiei.

 

Documentul a fost semnat de directorul Ukrtransnafta, Nikolai Gavrilenko, și vecepreședintele Transneft, Serghei Andronov, în cadrul conferinței internaționale Energia în secolul XXI, desfășurată la Zagreb, în Croația. În timpul întâlnirii, părțile au analizat, de asemenea, perspectivele cooperării bilaterale.

 

“Pe lângă prelungirea acordului, înțelegerea suplimentară dintre Ukrtransnafta și Transneft va actualiza o serie de dispoziții, ținând cont de starea actuală a schimbărilor de pe piața serviciilor de transport de petrol din regiune”, se mai precizează în postare.

 

Se menționează că principiile de bază ale cooperării dintre companii rămân neschimbate, inclusiv procedura de plată a serviciilor și mecanismul de interacțiune la nivelul serviciilor tehnice ale celor doi operatori petrolieri.

 

Postarea subliniază, de asemenea, că încheierea înțelegerii suplimentare “garantează funcționarea sigură și stabilă a sistemului de transport de petrol din Ucraina pe termen lung și crează baza pentru încărcarea sistemului de conducte petroliere cu volumele necesare de petrol în direcția țărilor europene”.

 

Ukrtransnafta este operatorul sistemului de transport de petrol din Ucraina. Sistemul magistralelor de petrol din țară include 19 conducte, cu diametre de până la 1220 mm și cu o lungime totală de 3506,6 kilometri și respectiv 4767,1 kilometri pe un fir, stații de pompare și terminalul petrolier maritim Yuzhny. Capacitatea sistemului este de 114 milioane tone pe an la intrare și de 56,3 milioane tone pe an la ieșire. Acțiunile societății Ukrtransnaft aparțin în proporție de 100% companiei Naftogaz Ukrainy.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Trebuie remarcat faptul că documentul semnat între Federația Rusă și Ucraina este primul încheiat între părți, după o pauză de mai mulți ani. În timpul președintelui Petro Poroșenko, autoritățile ucrainene au denunțat majoritatea acordurilor încheiate cu Federația Rusă și au refuzat să mai încheie altele noi.

Însă, la 01 ianuarie 2020, urmau să expire două acorduri comerciale, care reglementează tranzitul petrolului și gazelor naturale din Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei către statele europene și care reprezintă surse importante de venit pentru partea ucraineană.

Deși acordul de tranzit în ceea ce privește petrolul poate facilita ajungerea la o înțelegere și privind tranzitul de gaze naturale, cu acesta din urmă lucrurile nu sunt așa de simple. Federația Rusă a construit și urmează ca în săptămânile următoare să dea în exploatare două gazoducte, Nord Stream-2 și Turkish Stream, prin Marea Baltică și Marea Neagră, care ocolesc Ucraina. În scurt timp, acestea vor fi capabile să preia aproape integral tranzitul de pe teritoriul ucrainean, care este de aproximativ 90 de miliarde de metri cubi pe an.

Astfel, acordul privind tranzitul gazelor naturale nu mai poate fi prelungit în aceleași condiții. Partea rusă și-a exprimat intenția de a menține tranzitul pe teritoriul Ucrainei, dar într-un volum mult mai redus și pe un termen mult mai mic, eventual de numai un an.

Probabil, această problemă va fi discutată și tranșată de președinții Federației Ruse și Ucrainei, Vladimir Putin și Volodimir Zelensky, în timpul întâlnirii de la Paris din 09 decembrie. Deși întâlnirea se va desfășura în format Normandia, Germania, Franța, Federația Rusă și Ucraina, sunt prevăzute și discuții bilaterale între cei doi președinți.

 

Rusia și Ucraina au prelungit cu 10 ani contractul privind tranzitul petrolului rusesc prin Ucraina 

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE