30 mai 2019

M.K. Bhadrakumarasiatimes.com

  Materialul de analiză prezentat în continuare păstrează stilul original al autorului indian M.K. Bhadrakumar fiind însă eliminate unele paragrafe scrise într-un specific național accentuat și considerate nesemnificative pentru analiză. Autorul, cu o carieră diplomatică de 3 decenii, dintre care jumătate desfășurată pe teritoriile fostei Uniuni Sovietice, Pakistanului, Iranului și Afganistanului, afișează un subiectivism discret și o rezervă constantă în evaluarea acțiunilor care au condus la situația actuală dintre Rusia și Ucraina, și este un adept al abordărilor conciliante.

                                                                             *            *

  Era geopolitică Obama - a unui Occident preocupat să ridice pas cu pas o cortină de fier între Kiev și Moscova a apus demult. Odată cu alegerea lui Volodimir Zelenski ca noul președinte al Ucrainei, lucrurile pentru Moscova și Kiev au devenit mai ușoare pentru a recupera un trecut care nu se mai poate repeta niciodată.

 

Moscova a fost mulțumită de rezultatele alegerilor din Ucraina din 21 aprilie, care au făcut ca V. Zelenski să preia puterea cu un procent zdrobitor de 73% din voturi. Deși pe timpul campaniei electorale niciunul dintre candidați nu a militat pentru o apropiere între Ucraina și Rusia, fiecare evitând să fie considerat pro-rus, divizarea bruscă în politica ucraineană între taberele "pro" și "anti" Rusia a devenit confuză.

 

Sprijinul pro-rus

 

Candidații "pro ruși" Yuriy Bykov și Oleksander Vilkul au obținut împreună 17% din voturi în primul tur. În timpul rundei electorale finale, V. Zelenski nu numai că a obținut majoritata voturilor, dar a primit cel mai puternic sprijin din partea regiunilor pro-ruse din sud și sud-est, care au înregistrat și cea mai mare prezență la vot. V. Zelenski a îndemnat asiduu la vot pe alegătorii pro-ruși, prin folosirea limbii ruse în apeluri directe și distanțându-se de politica "ucrainizării" folosită de predecesorul său, Petro Poroșenko.

 

Victoria lui V. Zelenski semnifică împuternicirea regiunilor care în mod tradițional au susținut forțele politice pro-ruse. Donbasul nu a participat la alegeri. Cele mai recente sondaje de opinie sugerează că această tendință va continua și la viitoarele alegeri parlamentare, iar blocul pro-rus de opoziție ar putea apărea ca a doua cea mai mare fracțiune din noul parlament. Moscova își pune speranțele într-o situație dinamică.

 

Valentina Matviyenko, politicianul influent al Kremlinului și vocea puternică și dinamică din camera superioară a parlamentului rus, a declarat pentru agenția Tass, pe 28 mai, că Moscova este pregătită să dezvolte relații cu noul parlament ucrainean. Aceasta a declarat textual: "Suntem pregătiți pentru contacte bilaterale, dar fără politica de a dicta, fără condiții artificiale, inutile. Să începem de la zero, să analizăm situația actuală și cum putem s-o remediem și putem merge împreună. Suntem deschisi și pregătiți pentru dialog ... și suntem gata să lucrăm pentru a restabili și a normaliza relațiile ruso-ucrainene".

 

Optimism rezervat

 

Bineînțeles, un nou parlament curățat de fantomele Euro-Maidanului poate fi o așteptare prea mare, dar există modalități de a progresa. Oamenii din jurul lui V. Zelenski au sugerat un referendum național, idee pe care Moscova o salută. Optimismul precaut al Moscovei poate fi atribuit cuvintelor și acțiunilor lui V. Zelenski imdiat de după alegeri.

 

Naționalismul ucrainean crește, iar controlul lui V. Zelenski asupra puterii de la Kiev este incert, acesta trebuind să meargă înainte cu prudență. Cu toate acestea, în discursul său inaugural din 20 mai, V. Zelenski a acordat prioritate problemei Donbas. De atunci el l-a înlocuit pe șeful Statului Major General al Forțelor Armate și, interesant, Biroul de Stat pentru Investigații a deschis dosar pentru anchetarea lui P. Poroșenko sub acuzația de înaltă trădare în cazul incidentului din Strâmtoarea Kerci, din noiembrie anul trecut. Concret, acuzația este că "acțiunile lui P. Poroșenko au avut drept scop provocarea în mod deliberat a Federației Ruse la acțiuni agresive de răspuns și ușor de prevăzut într-o situație tensionată".

 

Săptămâna trecută, V. Zelenski a avut o convorbire telefonică cu cancelarul german Angela Merkel, pentru a discuta despre problema Donbas. Acest telefon a urmat unei conversații telefonice între A. Merkel și președinții Franței și Rusiei.

 

Gheața se topește

 

Kievul a informat că A. Merkel și V. Zelenski "și-au reafirmat interesul reciproc în intensificarea eforturilor de restabilire a păcii în Donbas, inclusiv în formatul Normandia. De asemenea, părțile au convenit asupra primelor etape comune în această direcție."

 

Gheața se topește. Nu poate fi exclusă o reuniune la nivel înalt în formatul Normandia - Germania, Franța, Rusia și Ucraina. O încetare a focului în Donbas este prioritară pentru V. Zelenski, dar Moscova îl va încuraja (cu sprijinul Berlinului și Parisului) să abordeze și problemele dificile ale dialogului direct dintre Kiev și regiunile separatiste Donbas și Lugansk, statut special pentru Donbas, amnistii pentru deținuți, restabilirea legăturilor sociale și economice și așa mai departe, așa cum prevede Acordul de la Minsk.

 

Rusia este gata să faciliteze dialogul intra-ucrainean. Obiectivul strategic al Moscovei este reintegrarea Donbasului în Ucraina, care va ajuta Donbasul să își recupereze influența în Kiev.

 

De asemenea, V. Zelenski este conștient de faptul că o majoritate semnificativă a ucrainenilor este pozitivă sau foarte pozitivă față de Rusia și, prin urmare, o restitabilire a legăturilor cu Rusia va contribui decisiv la procesul de soluționare a conflictului din Donbas.

 

Trump nu este interesat

 

Între timp, mediul extern nu mai este ostil. Președintele american, D. Trump are o viziune detașată asupra Ucrainei și este dezinteresat în ceea ce privește proiectul de schimbare propus de regimul Barack Obama pentru izolarea Rusiei. În plus, a apărut în ultima vreme faptul că P. Poroșenko a colaborat cu Hillary Clinton în acțiunea sub acoperire a Convenției Naționale Democratice pentru a aduna dovezi defăimătoare împotriva lui D.Trump.

 

De asemenea, a fost accentuată implicarea lui Joe Biden în Ucraina, în calitate de vicepreședinte al SUA, subliniind conflictul de interese legat de fiul său cu o companie energetică ucraineană.

 

D. Trump va folosi selectiv Ucraina în perioada premergătoare alegerilor din 2020 din SUA. Această situație dă răgaz Moscovei pentru a stabili un dialog cu V. Zelenski care poate fi considerat orice, dar nu o creație occidentală.

 

La toate acestea se adaugă slăbirea legăturilor transatlantice dintre SUA și aliații săi europeni, dezordinea din Marea Britanie privind Brexitul, reputația Ucrainei de țară cu un nivel foarte ridicat de corupție etc.

 

Era geopolitică Obama - a unui Occident preocupat să ridice pas cu pas o cortină de fier între Kiev și Moscova a apus demult.

 

Poziție slabă

 

Oboseala s-a instalat. Nici Uniunea Europeană, nici NATO nu este în măsură să acorde statutul de membru Ucrainei în viitorul apropiat. Așadar, orice strategie de a contracara influența înfiorătoare a Rusiei asupra Kievului nu poate fi decât un act nemotivat de răutate față de Rusia și față de interesele ei legitime vizavi de vecinul cel mai apropiat și mai drag, cu care are profunde legături istorice, strategice, culturale, de civilizație.

 

Vorbitor nativ rus, V. Zelenski a fost acuzat de critici că a adoptat o poziție ambiguă față de anexarea Crimeei de către Rusia. La scurt timp după ce Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, V. Zelenski a declarat că este dispus să circule în peninsula Mării Negre cu trupa sa de comedie, dar nu va face o vacanță acolo "atâta timp cât există oameni înarmați".

 

Acesta a adăugat mai târziu: "Chiar vreau să mă adresez domnului Putin. Dragă Vladimir Vladimirovici! Nu permiteți în niciun moment să se întâmple un conflict militar. Pentru că Rusia și Ucraina sunt cu adevărat națiuni frățești ... Dacă vreți, eu vă pot implora în genunchi. Dar vă rog, nu îngenunchiați poporul nostru." 

 

 

Înțelepciunea populară spune că este imposibil să refaci oul după ce l-ai făcut omletă, iar asta se aplică foarte bine acum în Ucraina. Într-adevăr, politica din jurul Crimeei este foarte problematică. Dar ingeniozitatea umană este infinită.

 

Problema Ucrainei poate fi împărțită în două: gălbenușul și albușul. Dacă gălbenușul (Donbas) este nucleul, albușul (Crimeea) este periferia. Și odată ce se întâmplă acest lucru, gălbenușul și albușul sunt libere să plutească.

 

Imagine cu caracter simbolic
Rusia și Ucraina fac bine

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE