12 iulie 2019

Sursa: militarynews.ru, remnmiliarblog.com

  Agenția de presă rusă Interfax a informat, pe 11.07.2019, că reprezentanții Statului Major General (SMG) al Forțelor Armate ale Federației Ruse consideră că SUA ar putea accelera pregătirile pentru dislocarea în România a rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune.

 

“Nu poate fi exclus faptul că Pentagonul a decis să nu mai aștepte finalizarea procedurilor juridice privind încetarea valabilității Tratatului INF și să urgenteze pregătirile obiectivului din România pentru dislocarea rachetelor de croazieră cu rază mare de acțiune”, a declarat reprezentantul Direcției Principale Operații din cadrul SMG al FA ruse, Andrei Sterlin, în timpul unor audieri parlamentare.

 

“A atras atenția faptul că, în luna mai a acestui an, Pentagonul a informat despre începerea modernizării complexului de apărare antirachetă Aergis Ashore din România. Într-o stranie coincidență, aceste lucrări sunt sincronizate în timp cu anunțarea deciziei SUA de a se retrage din Tratatul INF”, a declarat reprezentantul Direcției Principale Operații din cadrul SMG al FA ruse.

 

Acesta a menționat că lansatoarele MK-41 desfășurate în România au fost proiectate initial să lanseze rachete de croazieră Tomahawk, iar “transferul de pe navă pe uscat nu a afectat potențialul de atac al acestui armament”.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Reprezentanții ruși au acuzat încă de la început faptul că dislocarea scutului antirachetă de la Deveselu încalcă prevederile Tratatului privind interzicerea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune (Tratatul INF). În opinia lor, instalațiile de lansare universale de tip MK-41 dislocate în România pot fi adaptate cu ușurință pentru lansarea de rachete de croazieră de tip Tomahawk, cu o bătaie de aproximativ 1.500 de kilometri.

Acum aceștia consideră că prin procesul de modernizare a instalațiilor de la Deveselu exact acest lucru se întâmplă, adică transformarea obiectivului din unul defensiv, destinat apărării antirachetă, în unul ofensiv, care să întrebuințeze rachete de croazieră cu rază medie de acțiune, intezise până acum de tratat pentru dislocarea terestră.

Timpul va demonstra dacă rușii au dreptate sau nu. Probabil, în prezent acesta este un secret cunoscut de un număr restrâns de oficiali americani și români. Ținând cont de evoluția situației de securitate din Regiunea Mării Negre este foarte probabil ca SUA să renunțe la intențiile de a cotracara rachetele iraniene și să acorde prioritate confruntării cu Federația Rusă în această zonă.

Din punct de vedere strict militar, Federația Rusă dispune în Crimeea și în Ținutul Krasnodar de o serie de mijloace de contracarare a rachetelor Tomahawk, ce ar putea fi lansate din România. Așadar amenințarea obiectivului de pe teritoriul românesc nu este chiar una existențială. Cu toate acestea, instalațiile de lansare de la Deveselu au devenit pentru Federația Rusă, probabil încă de la instalare, o țintă de importanță deosebită, care va fi lovită cu prioritate în cazul unui conflict armat în regiune.

 

Rusia suspectează SUA că pregătesc dislocarea în România a unor rachete cu bătaie mare

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE