06 noiembrie 2019

Sursa: tass.ru, remnmilitaryblog.com

 Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 06.11.2019, citând o declarație a directorului general al companiei Rosoboroneksport, Aleksandr Mikheev, că Federația Rusă va livra Serbiei complexele de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S în lunile următoare, conform contractului.

 

“În prezent, are loc producerea complexelor și pregătirea specialiștilor sârbi. Totul decurge în termenele stabilite, fără să existe niciun fel de întârzieri. În perioada următoare, se vor încheia pregătirile, iar partea rusă va trece la efectuarea livrărilor. Contractul va fi finalizat în lunile următoare”, a spus Mikheev.

 

Pe 24 octombrie, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că Belgradul a comandat complexul Pantsir-S. Două zile mai târziu, ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin, a spus că “Pantsir-S va deveni parte a armamentelor armatei Serbiei”.

 

Complexul de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S este destinat pentru acoperirea apropiată a obiectivelor civile și militare împotriva mijloacelor de atac aerian, în orice situație meteorologică și radioelectronică, pe timp de zi și de noapte. De asemenea, complexul poate asigura apărarea obiectivelor împotriva atacurilor terestre și maritime.

 

În dotarea complexului Pantsir se află 12 rachete din clasa sol-aer gata de lansare (câte șase rachete în fiecare container). Rachetele au o bătaie de 20 de kilometri și dispun de o unitate de luptă cu o greutate de 20 de kilograme. De asemenea, complexul include o pușcă jumelată cu calibrul de 30 de milimetri, cu o bătaie de până la 4.000 de metri în distanță și 3.000 de metri în altitudine. Rachetele sunt întrebuințate pentru lupta împotriva țintelor în zona îndepărtată de interceptare, iar pușca pentru distrugerea țintelor în zona apropiată.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Până în prezent, niciuna dintre părți nu a furnizat detalii privind contractul de achiziționare de către Serbia a complexelor Pantsir-S.

Tranzacția are loc pe fondul intensificării cooperării dintre cele două state în domeniul tehnico-militar. Astfel, în luna octombrie 2017, Federația Rusă a predat Serbiei șase avioane de vânătoare MiG-29, iar în iunie 2016 două elicoptere Mi-17. De asemenea, Moscova a acordat Belgradului două milioane de euro, pentru pregătirea piloților pentru avioanele MiG-29. La începutul anului 2019, în timpul unei vizite a președintelui Vladimir Putin la Belgrad, Federația Rusă și Serbia au încheiat un contract pentru livrarea de tehnică de aviație.

În ceea ce privește complexele de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S trebuie spus faptul că, deși s-au confruntat cu anumite probleme, acestea au un mare succes la export. În paralel cu livrările către Forțele Armate ale Federației Ruse, care dispun de aproximativ 100 de complexe Pantsir-S, acestea au fost exportate deja în Algeria, Irak, Iran, Emiratele Arabe Unite, Oman, Siria, Etiopia și Libia. De asemenea, au mai fost încheiate contracte cu Brazilia și Guineea Ecuatorială.

În timpul campaniei din Siria, complexele Pantsir-S și-au demonstrat eficiența, în special în ceea ce privește lupta împotriva dronelor.

 

Rusia va livra Serbiei complexele de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S în lunile următoare

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE