Saltea antistres
De multe ori, noi sau membrii familiei noastre trecem prin situații care ne fac să stăm mult timp în pat. Fie din cauza unei boli sau a unui accident, este întotdeauna cel mai bine să aveți acasă cele mai bune saltele antidecubit pentru a evita apariția acelor răni enervante și periculoase.
Fie că sunt realizate din gel, PVC sau spumă viscoelastică, beneficiile vor fi evidente în primele săptămâni de utilizare și ne vor face zilele puțin mai ușoare și mai suportabile.
Haideți să aruncăm o privire asupra câtorva dintre saltelele care vă vor putea oferi sănătate și confort și să aprofundăm puțin mai mult beneficiile acestor produse minunate și modul în care acestea pot transforma zilele grele în momente mai liniștite.
Cele mai bune saltele antidecubit
Care este cea mai bună saltea antidecubit?
În comparația următoare puteți afla la prima mână, cele mai bune saltele antidecubit care îi vor ușura pe toți acei pacienți care, din anumite motive, trebuie să rămână pentru perioade prelungite de timp în pat.
Toate au fost supuse unor teste riguroase de către producători și la părerea utilizatorilor, mulți dintre ei spun că sunt produse de bună calitate și că își îndeplinesc scopul.
Iată cele mai bune saltele antidecubit :
1. Queraltó - Saltea antidecubit cu compresor Mod SY400
Această saltea antidecubit fabuloasă este o ușurare pentru persoanele în pat. Este ușor și se adaptează cu ușurință la nevoile fiecărui pacient. Acesta include un compresor pentru o umflare ușoară și poate susține o greutate de până la 130 kg.
Are 17 pătrate sau celule individuale, ceea ce duce la o mai mare ușurare a presiunii, reactivând astfel circulația. Se adaptează la orice saltea ortopedică, are un indicator luminos care avertizează în caz de funcționare defectuoasă și dispune, de asemenea, de cârlige pentru compresor care permit plasarea acestuia la picioarele patului, astfel încât să nu deranjeze.
Are un preț economic, puterea sa este de 220-240 V.50Hz, debitul de aer este de 5 litri/minut, include 17 celule, salteaua măsoară 182 x 80 x 12cm, compresorul măsoară 12 x 26 x 10cm, greutatea saltelei este de 3,6Kg, iar greutatea compresorului este de 1,4Kg.
2. Aerocare - Saltea antidecubit cu compresor Tx-Unit
Această saltea de flotare uscată este fabricată din PVC, este destul de economică și include un compresor de aer foarte silențios. Unii utilizatori spun că este foarte confortabil, chiar mai mult decât cele pe care le puteți găsi în spitale, și că este, de asemenea, foarte silențios.
Are un preț mai mic decât multe produse similare, este ușor de asamblat, accesoriile compresorului sunt destul de puternice și își face treaba foarte bine.
3. Bienestar Senior - Antiescaras Comfort Mattress
Această saltea este fabricată cu celule gonflabile care generează cercuri de aer pentru a reduce presiunea și a evita astfel apariția rănilor. Greutatea sa maximă recomandată este de 100 kg, este silențios și are un consum electric destul de redus.
Are un preț foarte accesibil, dimensiunile sale sunt 198 x 86 x 6,4 cm, este fabricat din PVC, cântărește 2,4 kg, presiunea sa este de 50-105 mmHg, tensiunea de intrare este AC-230v. 50Hz, consumul său de energie este de 12W și are un ciclu de timp de 8 min.
Cablul său de alimentare este de 3 m, este prevăzut cu un întrerupător luminos ON/OFF și include un buton pentru reglarea presiunii.
4. Cosmo médica - Saltea antidecubit din PVC ORT20949
Această saltea este fabricată de Cosmo médica, una dintre cele mai bune mărci de pe piață. Acesta include un compresor de aer alternativ pentru a regla presiunea, are o dimensiune medie de 199 x 88 x 8mm și o margine de 40cm, presiunea sa este de la 40 la 100 mmhg, are un ciclu de 12 minute, greutatea sa maximă este de până la 100Kg și are un preț scăzut.
5. AnteaMed - Saltea cu aer și pompă cu reglare
Această saltea antidecubit suportă o greutate de până la 135 kg, include un compresor silențios cu regulator de debit și funcție de ciclu de 6 minute, debitul de aer este de 7-8 litri și are 130 de elemente cu bule de 7 cm, care sunt destul de confortabile.
Este destul de economic, se fixează pe pat datorită marginilor sale superioare și inferioare, rezistă până la -30° la frig, dimensiunile sale sunt de 200 x 90 x 7 cm, marginile sale au o lungime de 50 x 50 cm, iar grosimea sa este de 0,35 mm.
Dimensiunile compresorului sunt de 25 x 13 x 9,5 cm, tensiunea sa este de 110-230V, 50-60 Hz, are o presiune de lucru de 40-100 mmHg și debitul de aer este de 7-8 litri/min, cu un timp de 6 min.
Ce este o saltea antidecubit?
O saltea antidecubit este o suprafață specială care distribuie greutatea corpului și ameliorează presiunea, prevenind astfel apariția escarpelor, adică a rănilor care apar pe pielea oamenilor din cauza lipsei de mișcare.
Dacă la un moment dat avem un membru al familiei care are un handicap sau o boală și care, din acest motiv, trebuie să petreacă mult timp la pat, ne vom dori, în mod evident, ca acesta să fie cât mai confortabil și cât mai liniștit posibil.
Schimbările posturale periodice nu sunt de multe ori suficiente și atunci ne dăm seama că pielea care a fost în contact cu salteaua în tot acest timp devine din ce în ce mai sensibilă. Acesta este momentul în care persoanele apropiate ne recomandă să cumpărăm o saltea antidecubit.
Tipuri de saltele antidecubit în funcție de nivelul de protecție
Funcția acestui tip de saltea este legată, în principiu, de gestionarea presiunii prin suprafața sa. Acestea servesc atât la prevenirea ulcerelor de presiune, cât și la tratarea acestora prin atenuarea procesului de vindecare.
Acest tip de saltea este recomandat persoanelor care trebuie să stea în pat pentru perioade lungi de timp, cum ar fi persoanele grav bolnave sau imobilizate, sau persoanele în vârstă cu incontinență urinară sau fecală, transpirație excesivă, probleme neurologice, printre altele.
Ulcerele de presiune pot fi clasificate în funcție de 4 tipuri sau gravitate și pentru fiecare dintre ele a fost concepută o saltea specifică, să aruncăm o privire!
Această saltea este alcătuită din de celule independente și dreptunghiulare care se umflă și se dezumflă. Acest model specific trebuie așezat pe o saltea care poate fi din poliuretan, latex sau spumă viscoelastică .
Acesta este un model tubular care se umflă și se dezumflă și este recomandat în principiu pentru acei pacienți care au escare, dar care nu sunt încă foarte grave. Ca și modelul de gradul 1, aceasta este o saltea care trebuie așezată deasupra unei alte saltele.
Acest model este destul de asemănător ca aspect cu modelul anterior, însă este conceput pentru pacienții care au o escară de gradul 3. Acest model nu necesită ca salteaua să fie așezată deasupra altei saltele.
Acest ultim grad este destinat persoanelor care au o gravitate considerată ridicată, cunoscute și sub numele de pacienți cu risc ridicat. La fel ca modelul anterior, nu necesită o altă saltea pentru a-l susține.
Tipuri de saltele antidecubit
În prezent, există multe tipuri de saltele antidecubit pe piață, să analizăm mai îndeaproape fiecare dintre ele.
- Saltele din spumă și latex
Aceste tipuri de saltele sunt foarte confortabile, dar poate că nu se încadrează în categoria saltelelor antidecubit. Acestea sunt, în general, destul de accesibile și au fost foarte populare în ultimii ani. Trebuie să țineți cont de faptul că acest tip de saltea este mult mai puțin respirabil, astfel încât pielea va avea mai mult de suferit.
- Saltele din poliuretan și viscoelastice
Saltelele din poliuretan se adaptează foarte bine la conturul corpului și distribuie greutatea, reducând astfel presiunea în mod uniform.
Cele realizate din spumă vâscoelastică sunt destul de confortabile și favorizează, de asemenea, imersiunea corpului, ceea ce duce la reducerea presiunii și la o mai bună distribuție a greutății pe întreaga suprafață.
Unul dintre avantajele acestui material este că are memorie, astfel încât conturul corpului va fi marcat atunci când ne întindem pe el, dar va reveni la profilul său inițial atunci când ne ridicăm, cu alte cuvinte, nu se deformează.
Acestea sunt fabricate pe o bază de poliuretan semi-rigid cu un strat viscoelastic deasupra, care poate avea o grosime cuprinsă între 3 și 5 centimetri.
Saltele speciale antidecubit
Unele dintre saltelele speciale antidecubit pe care le putem găsi sunt
Aceste saltele au un cadru exterior realizat dintr-un material mult mai dur, ceea ce face ca pacientul să se simtă mult mai în siguranță atunci când este în pat. În acest fel, se vor evita căderile sau alunecările atunci când se stă jos.
- Saltele speciale pentru paturi articulate
Acestea au unele crestături în zonele de articulare pentru a preveni deformarea.
- Saltea cu zonă de ușurare a călcâiului
Acest model are o adâncitură în zona călcâiului, deoarece călcâiele sunt foarte sensibile la ulcerele de presiune, greutatea va cădea apoi pe viței.
Saltelele pneumatice
Saltelele pneumatice sunt dezvoltate pe o suprafață gonflabilă din plastic și sunt considerate mai eficiente în prevenirea ulcerelor pentru persoanele care, din păcate, trebuie să petreacă mult timp în pat.
Acest model este foarte satisfăcător, deoarece ajută la prevenirea, dar și la vindecarea rănilor cutanate. Pentru a le umfla, aveți nevoie doar de un compresor și apoi puteți regla fluxul de aer, așa că trebuie să fie întotdeauna conectate la rețeaua electrică.
Aerul cu care îl umflați va merge întotdeauna mână în mână cu greutatea pe care o va susține. Producătorul va indica întotdeauna presiunea corectă, care poate fi ajustată cu ușurință prin simpla rotire a unei rotițe de pe compresor sau prin apăsarea unui buton. Nu uitați întotdeauna să îl umflați înainte ca persoana să se întindă pe el.
Acestea sunt utilizate în general ca metodă preventivă. Aceasta este așezată deasupra unei alte saltele, iar compresorul este folosit pentru a umfla celulele. Este un model destul de simplu și este recomandat pentru persoanele care au un risc scăzut de a dezvolta răni.
Acestea sunt, de asemenea, adecvate pentru pacienții cu o greutate de până la 100 kg. Printre beneficiile lor, merită menționat faptul că sunt ieftine și, prin urmare, disponibile pentru oricine.
- Saltele cu aer de înălțime medie
Acest model este compus din celule de aer și are 17 sau 18 cilindri paraleli care sunt umflați de un compresor.
Eficacitatea acestui tip de saltea constă în faptul că, atunci când este umflată și dezumflată, distribuie presiunea corpului în diferite zone. Ar trebui să țineți cont de faptul că acest lucru nu este același lucru cu o schimbare de postură, dar ajută foarte mult. Multe modele au celule de cap statice, evitând astfel un anumit disconfort.
Unul dintre avantajele sale este că, în cazul în care una dintre celule este perforată, aceasta poate fi înlocuită individual, adică nu trebuie să cumpărați o altă saltea, ceea ce o face foarte populară și, de asemenea, multe dintre ele au un buton de dezumflare rapidă, pentru acele cazuri în care trebuie să se facă o resuscitare cardiopulmonară.
Se recomandă pentru persoanele cu risc mediu spre ridicat de ulcere de presiune.
- Saltele pneumatice de top
Sunt modele destul de complete, cu multe avantaje. Acestea sunt concepute pentru persoanele cu risc ridicat de escare și au celule alternative. Această saltea este minunată, deoarece poate fi programată pentru a face schimbări posturale pentru pacienți.
Husa este o parte foarte importantă, deoarece protejează salteaua valoroasă. Acestea ar trebui să fie de preferință impermeabile, respirabile și bielastice, adică să nu se încrețească. Dacă se dorește, se poate pune o husă din bumbac peste husa saltelei.
De ce ar trebui să țineți cont atunci când cumpărați o saltea?
Rănile de pat sunt delicate și pot duce la infecții, motiv pentru care prevenirea și combaterea lor este o necesitate absolută. Unele dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să țineți cont înainte de a cumpăra o saltea de acest tip sunt
- Marca: Cel mai bine este să alegeți întotdeauna mărci specializate în fabricarea de echipamente medicale și chirurgicale. Luați întotdeauna în considerare reputația, traiectoria și garanțiile pe care vi le pot oferi.
- Compresor: Optați pentru saltelele cu compresor de aer. Acestea funcționează cu un mic motor care schimbă constant zonele de presiune pentru a preveni ca aceleași zone să sufere mereu, evitând astfel formarea de răni.
- Materiale: Este important ca materialele saltelei de o persoană să fie rezistente, ignifuge, ușor de curățat cu apă și, de asemenea, foarte confortabile. Aceasta va fi întotdeauna o combinație esențială pentru ca pacientul să se simtă în siguranță și foarte confortabil în orice moment.
- Greutate: Este important ca salteaua să fie dotată cu un dispozitiv de reglare care să permită ajustarea ușoară a saltelei la greutatea pacientului.
- Funcționalitate: Cel mai important lucru va fi întotdeauna ca salteaua să fie funcțională, adică să își îndeplinească funcția într-un mod adecvat, evitând apariția escarelor și să ajute la eliminarea celor deja apărute.
- Capacitate: Dacă v-ați decis pentru o saltea pneumatică atunci când faceți o comparație, atunci trebuie să identificați capacitatea maximă a acesteia, adică greutatea pacientului, pentru a putea evalua dacă va rezista fără probleme și fără a-și compromite funcția.
De obicei, modelele din gama inferioară au o capacitate de 100 kg, însă există și alte modele care extind această gamă până la 200 kg. Acesta este motivul pentru care trebuie să identificați întotdeauna greutatea pacientului în avans, astfel încât să puteți achiziționa cel mai potrivit pentru caracteristicile sale specifice.
- Dinamism: În cazul saltelelor pneumatice, este recomandat să le cumpărați pe cele dinamice, deoarece eficiența lor va fi mult mai mare, deoarece acestea includ un mic compresor pneumatic, care va umfla și dezumfla din când în când celulele sau bulele interne ale saltelei; scopul este de a schimba punctele de presiune ale corpului pacientului.
De asemenea, va fi eficient pentru pacienții care au deja răni, deoarece le va vindeca mult mai repede cu ajutorul unui tratament medical bun. Verificați întotdeauna dacă compresorul este mic, la îndemână și silențios, astfel încât să nu deranjeze pacientul și îngrijitorii.
- Întreținere: Materialele din care sunt confecționate aceste saltele sunt variate, dar având în vedere necesitatea procedurilor antiseptice pentru pacienți, este necesar ca materialul să fie ușor de curățat. PVC este foarte recomandat.
Nu uitați niciodată că este important să puneți o husă respirabilă, care să permită evaporarea transpirației și care să fie impermeabilă, pentru a împiedica trecerea apei în cazul în care se varsă orice fel de lichid.
Salteaua dumneavoastră trebuie să fie ușor de dezumflat, deoarece atunci când pacientul se recuperează, trebuie să fie depozitată fără a ocupa prea mult spațiu.
- Siguranță: Saltelele pneumatice dinamice trebuie să fie întotdeauna conectate la sursa de alimentare, astfel încât este recomandabil să includeți o anumită protecție pentru a preveni incendiile, scurtcircuitele sau deteriorarea pacientului.
Pentru modelele PCV, alegeți un strat de acoperire ignifugat, adică neinflamabil. O trusă de reparații este, de asemenea, importantă în caz de înțepături, astfel încât să puteți repara singur produsul fără a fi nevoit să cheltuiți bani pe o saltea nouă.
Avantajele saltelelor antidecubit
Să trecem în revistă pe scurt câteva dintre avantajele acestor saltele fabuloase care au ca scop,
- Sunt concepute pentru a se adapta la orice tip de pat
- Ajută la vindecarea escarelor de decubit
- Împiedică apariția de noi escare
- Îmbunătățesc semnificativ circulația sângelui
- Reduc substanțial presiunea asupra punctelor de sprijin
- Reduc substanțial presiunea asupra punctelor de sprijin
- Reduc substanțial presiunea asupra punctelor de sprijin
Cele mai bune mărci
Unele dintre cele mai bune mărci de saltele pentru escare sunt
Această marcă oferă o gamă largă de echipamente și ustensile medicale și spitalicești, toate de foarte bună calitate. Ei sunt specializați în fabricarea tuturor echipamentelor care au ca scop să facă viața oamenilor mult mai ușoară.
Această marcă s-a dovedit a fi unul dintre cele mai eficiente sisteme împotriva apariției ulcerelor datorită sistemului său de aer alternativ, iar punctul său cel mai remarcabil se regăsește în suprafețele de sprijin.
Această companie se ocupă de fabricarea de materiale și echipamente medico-chirurgicale de înaltă calitate, cu scopul de a ajuta oamenii să ducă o viață mult mai ușoară. Produsele lor vor garanta, fără îndoială, o mai bună asistență medicală.
Întrebări frecvente
Când se folosesc saltelele antiaccidentare?
În general, saltelele împotriva escarelor de pat sunt prescrise și alocate persoanelor în vârstă (și tuturor tipurilor de persoane) cu un anumit tip de limitare a mobilității. Cu toate acestea, ar trebui să fie folosit și de persoanele care, din motive de sănătate, trebuie să petreacă cea mai mare parte a zilei în pat.
Trebuie remarcat faptul că aceste saltele nu sunt folosite doar pentru a trata escare, ci și pentru a le preveni.
În plus, medicii recomandă ca un pacient imobilizat la pat să schimbe poziția și postura la fiecare 2 ore (maxim) , pentru a ușura presiunea asupra anumitor zone compromise, cum ar fi coccisul, coatele, șoldurile, gleznele, partea inferioară a spatelui și călcâiele.
Cum pot să curăț salteaua anti-scalp?
Ca măsură de evitare a infecțiilor, vă recomand să ștergeți compresorul saltelei cu o cârpă umedă și apă călduță și un detergent ușor. Puteți folosi numai detergenți neutri, care nu provoacă efecte chimice.
În general, dacă doriți să vă întrețineți salteaua în mod corespunzător și să vă asigurați că aceasta va dura mult timp, vă sfătuiesc să verificați fluxul de aer în tuburi, să verificați dacă ieșirile de aer nu sunt obstrucționate, să verificați în mod regulat dacă cablul și fișa sunt în stare bună și să verificați starea husei.
În plus, trebuie să țineți compresorul departe de praf. Dacă respectați aceste măsuri de bază, salteaua dumneavoastră va fi întotdeauna în condiții optime și va dura cât mai mult timp posibil.
Saltelele anti-scalp fac zgomot?
Da, dar numai saltele cu aer. Toate saltelele gonflabile generează ceva zgomot, dar acesta este greu de observat și nu împiedică odihna pacientului.
Deoarece am menționat deja acest punct, vă recomand să așezați compresorul la picioarele patului, fără ca acesta să se frece de ceva. Acest lucru va împiedica compresorul să genereze vibrații și zgomote din cauza frecării constante de picioarele patului.
Ce se întâmplă dacă salteaua este înțepată din greșeală?
Desigur, înțepăturile sunt grave, deoarece provoacă o eliberare neașteptată de aer din saltea. Dar este ușor să le reparați și o puteți face cu plasturi sau cu un lipici special.
Ce se întâmplă dacă compresorul saltelei nu pornește?
Acest lucru li se întâmplă multor persoane, dar de cele mai multe ori se datorează faptului că cablul este uzat din cauza unei întrețineri defectuoase din partea utilizatorului. Din acest motiv, cablul nu transmite corect curentul electric sau conectarea la priză este mai dificilă și mai imprecisă.
Pe lângă buna întreținere a cablului, vă sfătuiesc să verificați dacă este conectat corect la sursa de alimentare. Dacă problema persistă, încercați alte prize, iar dacă persistă, contactați serviciul de asistență tehnică.
De ce dimensiuni am nevoie pentru salteaua mea?
Salteaua antiacnee nu trebuie să se potrivească neapărat dimensiunilor patului dumneavoastră. Dimpotrivă, salteaua ar trebui să se potrivească cu măsurile pacientului, deoarece sunt destinate exclusiv utilizării unui singur pacient. Așadar, atunci când căutați o saltea, asigurați-vă că aceasta se potrivește cu măsurile pacientului.
În cele mai multe cazuri, saltelele măsoară aproximativ 90 cm, dar, dacă este necesar, se pot găsi saltele cu setări diferite.
Legături utile
Cele mai bune saltele viscoelastice
Cele mai bune paturi pliabile
Cele mai bune încălzitoare de pat
Cele mai bune paturi gonflabile