S. Onofre

 Evenimentele tumultuoase din ultimii doi ani, care au avut ca punct de reper confruntarea dintre UE, NATO și Rusia, cu implicarea unor puteri regionale, precum Turcia și Iran, au creat o incertitudine îngrijorătoare asupra viitorului regional care se întinde de-a lungul zonei central-estice a Mării Mediterane, extinzându-se până în Caucaz, Sahara, Africa de Est și, desigur, în Balcani.

 

În contextul noilor provocări globale este inevitabil să nu fie puse semne de întrebare asupra viitoarelor evoluții din Balcani, o regiune în care s-a demonstrat că pot fi create scenarii moderne de criză care să aibă la bază motive umanitare, politice, economice, etnice sau religioase create ad-hoc.

 

Sârbii bosniaci (Republika Srpska), parte a fostei Iugoslavii, manifestă o tot mai crescută nemulțumire față de evenimentele care au loc în Bosnia și Herțegovina, pregătindu-se pentru secesiune.

 

Începând cu 12 februarie, reprezentanții Republicii Srpska au încetat să lucreze ca parte a autorităților centrale din Bosnia și Herțegovina. 

 

Milorad Dodik, membru al prezidiului din Bosnia și Herțegovina, a explicat că acest lucru s-a datorat faptului că „prea mulți străini acționează în structura Curții Constituționale cu anumite obiective distructive“, subliniind că „acest proces, pe care nici Washingtonul nu va putea să-l oprească, este ireversibil”.

 

La aceeași dată, Statele Unite, biroul UE din Sarajevo, Marea Britanie, Germania, Franța și Italia au declarat că „retragerea unilaterală din instituții sau blocajele activității în instituțiile de stat sunt inacceptabile și contraproductive, iar deciziile Curții Constituționale sunt finale și obligatorii, și trebuie puse în aplicare”.

 

Curtea Constituțională din Bosnia a respins, la începutul acestei luni, regulamentul adoptat de Republica Srpska referitor la terenurile agricole care au aparținut statului iugoslav, ca fiind neconstituțional. Legea, adoptată de conducerea de la Banja Luka la sfârșitul anului 2019, prevedea că terenurile reprezintă drept de proprietate a Republicii Srpska, însă instanța supremă a decis că statul Bosnia și Herțegovina este de fapt proprietarul acestora.

 

Ca urmare a acestei decizii, pe 17 februarie, adresându-se legislaturii Republicii Srpska din Banja Luka, Milorad Dodik, membrul sârb al președinției multi-etnice a Bosniei, a declarat în plen  „la revedere, Bosnia!”.

 

M.Dodik a solicitat în repetate rânduri un referendum privind statutul entității conduse de sârbi, declarând că sârbii bosniaci au dreptul să decidă asupra propriului viitor.

 

 

 

Mulțumim pentru încredere
18 februarie 2020
Sârbii bosniaci se pregătesc pentru secesiune

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

Balcanii de Vest