Scarificator
Scarificatoarele sunt una dintre acele unelte de grădină pe care mulți utilizatori - în special cei neexperimentați - le trec adesea cu vederea. Adevărul este că cel mai bun scarificator vă poate economisi mult timp atunci când lucrați solul și vă permite, de asemenea, să obțineți rezultate mai bune atunci când creșteți noi plante. Ideea este tocmai aceea de a o găsi pe cea mai bună.
În cazul meu, nu a fost atât de ușor, deoarece nu toți scarificatorii sunt buni. Unele sunt prevăzute cu materiale plastice foarte slabe, de calitate inferioară, care încep să se deterioreze la o utilizare redusă, în timp ce altele includ motoare care sunt insuficient de puternice sau încep să scoată zgomote îngrozitoare atunci când le folosiți prea mult. Toți vecinii din bloc au aflat ce scarificator nu ar trebui să cumpere.
Cele mai bune scarificatoare
Care este cel mai bun scarificator?
La fel cum există ghiduri pentru tractoare, bisturie sau aproape orice alt produs din orice altă industrie, aveți nevoie de puțin ajutor pentru a găsi un scarificator de foarte bună calitate. De aceea, am alcătuit această listă de comparație în care puteți arunca o privire la cele mai bune 5 modele de pe piață înainte de a face o achiziție.
Vă spun dinainte că nu există doar un singur scarificator, ci mai multe care funcționează pentru utilizări diferite. De exemplu, dacă aveți o grădină mare sau chiar o cultură mai mult sau mai puțin mare, un model pe benzină vi se va potrivi foarte bine, în timp ce dacă aveți doar un mic spațiu plantat în curtea casei, un model manual, simplu și ieftin, poate fi cel mai bun aliat al dumneavoastră.
Orice căutați, veți găsi cu siguranță aici.
Iată dintre cele mai bune scarificatoare:
1. Scarificator pe benzină Garland S 390 H
Motor în 4 timpi
Este alimentat cu benzină și are un motor puternic în 4 timpi, precum și o cilindree de puțin peste 150 CC. Este ideală pentru parcele de dimensiuni medii, deoarece are o lățime de tăiere de 38 de centimetri. Este echipat cu lame din oțel, ideale pentru îndepărtarea buruienilor, a materiei organice în descompunere, a mușchiului și a altor elemente nedorite. Cântărește 30 de kilograme.
2. Scarificator pe roți Bosch AVR 1100
Cu spațiu mare de depozitare
Dacă doriți să curățați buruienile și orice impurități pe care le-ar putea avea grădina dvs. cu ajutorul unui dispozitiv ușor de utilizat și comod de deplasat, acest model vă va fi foarte util. Are roți extrem de durabile și ergonomice, astfel încât să puteți deplasa unealta pe aproape orice teren plan, în plus, are o capacitate de depozitare excelentă, cu o cutie de colectare de 50 de litri, economisind timp și muncă valoroasă.
3. Scarificator electric Makita UV3200
Ecologic
Dacă sunteți o persoană căreia nu-i place să aibă de-a face cu gaze inflamabile și nu-i place să aibă o unealtă grea, acest model este cel potrivit pentru dumneavoastră. Este electrică, deci nu veți avea parte de zgomote puternice de la un motor cu combustie și nu veți afecta mediul înconjurător prin emiterea de gaze nocive. Are un mâner pliabil, ceea ce îl face un instrument ergonomic. Un alt avantaj este faptul că este extrem de ușor, cântărind doar 15 kilograme.
4. Scarificator Einhell GC-SA 1231 cu aerator
Greutate redusă
Vorbim despre un model cu o greutate redusă de 10 kilograme, ceea ce îl face ușor de transportat și de utilizat. Dacă există tineri în familie, aceștia pot folosi cu siguranță acest instrument fără probleme. Este, de asemenea, puternic, deoarece are o putere electrică de 1200 de wați, suficientă pentru a îndepărta elementele organice în descompunere și alte impurități; are un mâner rabatabil, astfel încât este ușor de mutat; și este un scarificator ușor, deoarece structura sa externă este realizată din plastic
5. Gardena scarificator manual 3395-U
Ergonomic și ușor
Acest model este perfect pentru cei care au o grădină sau un teren mic, deoarece este un scarificator manual. De asemenea, are avantajul că nu emite gaze poluante și nu trebuie să fie conectat la o priză de curent sau să încarce o baterie. În același timp, este ergonomic și ușor, cântărind doar aproximativ 750 de grame. În plus, mânerul este fabricat din metal, ceea ce permite o prindere fermă și confortabilă.
Ce este un scarificator de gazon?
Nu este altceva decât o unealtă pentru gazon care vă ajută să îndepărtați buruienile nedorite și materia vegetală organică moartă. De obicei, este folosit pentru grădină și are rolul de a curăța orice zonă în care doriți o creștere optimă a plantelor dumneavoastră.
Este alcătuit din două componente extrem de vitale, tăietorul și aeratorul , ambele lucrând pentru a curăța terenul în cauză. Dacă nu folosiți unul dintre acestea în grădină, sunt șanse mari să fie prezente buruieni, mușchi și materie organică moartă, astfel încât creșterea plantelor va fi, fără îndoială, afectată.
Pe de altă parte, dacă nu folosiți un scarificator bun, apa de ploaie nu se va putea filtra în sol, acolo unde plantele au nevoie de hidratare și nutrienți. În plus, , solul va începe să se înmoaie și va permite buruienilor din grădină să se dezvolte din nou. Dacă nu doriți cu adevărat acest lucru pentru plantele dumneavoastră, atunci scarificarea ierbii ar fi o alegere inteligentă.
Multe modele sunt alimentate cu baterii, în timp ce altele sunt alimentate cu motor, astfel încât nu sunt complicate de utilizat. În general, veți constata că acestea sunt ușor de utilizat. Fie că este vorba de folosit sau de o scarificare a pădurii, cu puțin efort veți da curs prosperității unei culturi optime.
Care sunt tipurile de scarificatoare de gazon?
Există cel puțin trei tipuri de scarificatoare de gazon, așa că ar fi bine să le cunoașteți caracteristicile, deoarece pot fi folosite pentru curtea dumneavoastră sau în domeniul industrial . În prezent, veți vedea că există mărci pe piața care le produc cu anumite diferențe. De exemplu, unele pot avea lame de oțel, unele pot funcționa cu vârfuri, unele pot fi fără fir, unele pot funcționa cu cablu de alimentare și așa mai departe, și așa mai departe, și așa mai departe, și așa mai departe, și așa mai departe, și așa mai departe, și așa mai departe, și așa mai departe, și așa mai departe, și așa mai departe.
Cu atâta varietate, ceea ce contează cel mai mult în final este că toate aceste articole fac același lucru, deschid solul pentru a-l curăța. Alegerea va depinde de scopul pentru care intenționați să o utilizați. Să vedem, așadar, care sunt aceste modele:
Scarificatoare electrice
Acestea sunt foarte accesibile și funcționează cu energie electrică, deci sunt de obicei destul de ușoare. Rezultă astfel unelte extrem de ergonomice pentru curățarea grădinii. Se recomandă utilizarea acestui scarificator pe suprafețe mici, deoarece pe suprafețe mari distanța de tăiere va fi afectată, deoarece este limitată de cablul de alimentare.
Scarificatoare pe benzină
Asemănătoare cu motocoasele , acestea sunt acționate de un motor puternic pe benzină, care vă va oferi performanțe ridicate pe aproape orice suprafață pentru a îndepărta mușchiul, buruienile încâlcite și alte elemente nedorite din zona de lucru. Aceste unelte sunt utilizate în zonele mari sau în zonele cu multe buruieni și mucegai. Partea bună este că, în afară de puterea lor mare, acestea sunt dotate cu anvelope pneumatice pentru a străpunge cu fermitate aproape orice teren .
Scarificatoare manuale
Cel mai puțin costisitor de pe piață, nu va trebui să aveți de-a face cu motoare zgomotoase, greoaie și poluante. Poate fi o sarcină mai laborioasă, dar acest tip de scarificator este utilizat în mod obișnuit în grădinile mici sau în zone mici și specifice dintr-un teren mare, unde trebuie să îndepărtați acele elemente nedorite. De asemenea, nu uitați că acestea vor fi mai bune decât utilizarea unei simple greble de grădină.
Un alt avantaj al scarificatoarelor manuale este că, pe lângă faptul că sunt silențioase, sunt și ecologice, deoarece nu emit gaze cu efect de seră și nu consumă energie electrică. Acestea sunt într-adevăr cea mai ieftină și mai simplă opțiune dintre toate.
Scarificator cu lame vs. aerator
Un scarificator are lame ascuțite pentru a tăia frunzele moarte, buruienile și mușchiul, iar apoi depozitează aceste resturi într-un recipient prevăzut de dispozitivul propriu-zis. Acest lucru vă scutește, de asemenea, de grija de a colecta toate resturile care vin odată cu utilizarea unui scarificator. Acum, un aerator pur și simplu îndepărtează mușchiul de la suprafață, nu este nimic complicat în acest sens.
Aerator
Trebuie să rețineți că aeratoarele sunt echipate cu dinți sau gheare care servesc doar la curățarea suprafeței gazonului. Din cauza capacității lor oarecum reduse și a dimensiunilor mai mici, acestea sunt recomandate în principal pentru peluzele de mai puțin de 300 m2. În general, aeratoarele funcționează eficient deoarece utilizează motoare electrice cu o putere care variază de obicei între 600 și 750 W.
Scarificator cu lame
Lamele în sine îndepărtează buruienile, mușchiul și alte materiale organice din grădină. Lamele taie aceste impurități, iar apoi resturile sunt depozitate automat într-un container care este deja inclus în scarificator. Țineți cont de faptul că scarificatoarele care funcționează cu lame sunt mai puternice decât aeratoarele, deoarece cel puțin puterea lor electrică variază de la 1000W la 1800W și pot funcționa și pe benzină. Motoarele lor pot avea o capacitate de 144 până la 160 cm3.
Lucruri pe care trebuie să le căutați la următoarea achiziție
Înainte de a analiza caracteristicile și specificațiile fiecărui scarificator, gândiți-vă la considerațiile anterioare. Nu are rost să cumpărați un model mare pe benzină, cu un motor puternic, dacă îl veți folosi într-o grădină mică, de exemplu.
Ar trebui să vă gândiți și la caracteristicile locului în care veți utiliza instrumentul, dincolo de dimensiunile acestuia: dacă este vorba de un teren dur sau moale sau dacă este nevoie de roți puternice. În acest caz, este mai relevant să se evalueze dacă unealta este acționată electric sau nu, înălțimea de tăiere , sau dacă motorul este de mare putere în orice teren.
Dacă știți deja toate aceste considerente, să vorbim apoi despre ce ar trebui să aibă un scarificator excelent pentru grădina dumneavoastră:
Dinți, gheare sau lame
Este evident că, cu cât are mai multe gheare, lame sau dinți, cu atât mai multă capacitate de tăiere și greblă va avea unealta. Așadar, ar trebui să luați în considerare achiziționarea unui model care are multe dintre aceste mici piese ascuțite. Rețineți că un aerator are, în general, între 24 și 48 de gheare, iar un model standard are între 14 și 20 de lame.
De asemenea, trebuie să știți din ce material sunt făcute aceste gheare și lame și să vă asigurați că este extrem de puternic și durabil, putând fi din oțel inoxidabil sau oțel călit, sau chiar aluminiu. Problema cu aluminiul este că este ușor, dar nu va avea capacitatea de a se înfige în pământ, așa că ar trebui să îl aruncați. În altă ordine de idei, există gheare sau dinți care pot fi înlocuiți individual.
Adâncimea de lucru
Există diferite tipuri de soluri, nu toate sunt la fel, unele sunt mai moi decât altele, unele pot fi soluri stâncoase, unele pot avea mai multă vegetație, etc. Acesta este motivul pentru care un scarificator bun va avea diferite setări de adâncime. În general, scarificarea funcționează la o adâncime de câțiva milimetri, deși penetrarea în profunzime variază între 2,5 și 5 cm și, de obicei, poate fi ajustată între 3 niveluri diferite.
Lățimea de tăiere
Dacă este vorba de un câmp larg, luați în considerare lățimea de tăiere; este evident că, cu cât este mai mare lățimea de tăiere, cu atât mai bine. Cu cât este mai îngustă lățimea de tăiere, cu atât va trebui să parcurgeți o distanță mai mare pentru a curăța terenul în cauză. Asigurați-vă că lățimea de tăiere a mașinii dvs. corespunde terenului pe care trebuie să lucrați.
Confortul utilizatorului
Lucrul pământului poate fi una dintre cele mai complicate și obositoare sarcini, așa că merită să căutați un instrument cu care vă simțiți confortabil și în largul vostru. Asigurați-vă întotdeauna că modelul pe care îl alegeți are ghidon reglabil pentru a se potrivi înălțimii și posturii dumneavoastră. În același timp, designul său trebuie să fie ergonomic, astfel încât mâinile să nu obosească prea mult. Un alt aspect care trebuie verificat este capacitatea colectorului, care trebuie să fie mare. În caz contrar, va trebui să faceți mai multe opriri pentru a-l goli.
Sfaturi pentru utilizarea scarificatorului de gazon
Este timpul să știți cum să folosiți corect această minunată unealtă de grădinărit.
Îndepărtați resturile, atacați mucegaiul și îndepărtați-l cu o greblă
Înainte de a folosi scarificatorul trebuie să evaluați terenul în cauză pentru a vedea dacă există resturi și mucegai. Dacă există, îndepărtați mai întâi resturile și apoi pulverizați o otravă pentru a face ca mușchiul să se desprindă mai ușor. Acest lucru va împiedica răspândirea sporilor în cazul în care utilizați direct scarificatorul.
Tăiați ușor gazonul
După ce ați omorât mucegaiul, procedați la tunderea gazonului, de preferință într-o zi uscată și nu prea scurtă. Dacă faceți acest lucru înainte de a utiliza scarificatorul, veți putea colecta simultan iarba tăiată la sfârșitul întregii lucrări.
Scarificați gazonul la un nivel înalt
Începeți cu scarificatorul în poziție înaltă și treceți de câteva ori peste suprafață. Apoi repetați procesul în unghiuri, dar acum reduceți severitatea setărilor la fiecare trecere.
Aplicați pământ de acoperire și semințe de iarbă pentru săpat
Ca supliment opțional, puteți adăuga semințe de iarbă la sfârșitul procesului, aceasta este o idee bună dacă gazonul pare obosit. Acoperiți apoi semințele cu un amestec bun de compost pentru a le proteja în timp ce germinează.
Să găsim cel mai bun moment pentru scarificare
Există două anotimpuri ideale pentru a face această lucrare.
Toamna
Toamna puteți utiliza acest dispozitiv fără probleme, deoarece pe parcursul verii se poate acumula o cantitate mare de iarbă moartă, gata să fie îndepărtată. Partea bună este că iarba va crește într-un mediu mai sănătos în timpul verii, în loc să ajungă într-un sol excesiv de umed și lipsit de viață.
Primăvara
Primăvara este bine să folosiți acest utilaj, deoarece vremea se încălzește, iar iarba va începe să crească și cu siguranță vă veți gândi să aplicați un îngrășământ care, după scarificare, va ajunge rapid acolo unde este nevoie de el.