03 septembrie 2019

Sursa: ria.ru, 112.international

  Pe 2 septembrie, avocatul marinarilor ucraineni aflați în detenție în Rusia, Valentin Rybin, a declarat, citat de RIA News, că schimbul de deținuți dintre Ucraina și Rusia nu a avut loc și că, în prezent, se așteaptă promulgarea legii privind grațierea, de către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

 

„Schimbul nu va avea loc astăzi. Cât timp legea privind grațierea nu este promulgată, nimeni nu va fi transferat. Documentul este încă la semnat", a declarat Rybin.

 

Anterior, mass-media ucraineană a informat că, la sfârșitul lunii august, Rusia ar putea permite marinarilor ucraineni capturați în noiembrie 2018 să ajungă acasă. De asemenea, președintele Ucrainei a precizat la acel moment că speră ca primele rezultate ale schimbului să aibă loc în viitorul apropiat. Însă oficiali din cadrul administrației prezidențiale au negat informațiile apărute în presă privind efectuarea schimbului pe 30 august.

 

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitry Peskov a declarat că eliberarea de către Ucraina a directorului RIA News, Kyrylo Vyshynsky, ar putea reprezenta primul pas spre începerea normalizării relațiilor dintre Moscova și Kiev. Administrația președintelui Zelenski a răspuns declarației Kremlinului și s-a oferit să-l elibereze pe Kyrylo Vyshynsky la schimb direct cu regizorul ucrainean Oleg Sentsov, condamnat în Rusia la 20 de ani de închisoare sub acuzația de terorism.

 

Comentariu BSMAP: Deși Zelenski își dorește o finalizare cât mai grabnică a transferului marinarilor în Ucraina, pentru a maca astfel o primă realizare concretă de la învestirea ca președinte, probabil că în spatele schimbului de prizonieri există unele codiții cerute de Rusia și o serie de elemente de natură juridcă ce necesită o analiză mai aprofundată și mai mult timp alocat.  

 

 

Schimbul de deținuți așteaptă promulgarea de către președintele Zelenski a legii privind grațierea

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE