04 noiembrie 2019

Sursa: topwar.ru, remnmilitaryblog.cm

 Cotidianul sârb Večernje novosti a informat, pe 02.11.2019, că autoritățile de la Belgrad au fost impresionate de sistemele de apărare antiaeriană S-400 Triumf din Federația Rusă și analizează posibilitățile de achiziționare a acestora.

 

Recent, în Serbia s-a desfășurat un exercițiu comun cu militari din Federația Rusă, în care sistemele S-400 și-au demonstrat eficiența.

 

În timpul manevrelor, cu numele de cod Scutul slav-2019, 14 avioane lae Forțelor Aeriene locale, adică mai mult de o escadrilă, au jucat rolul adversarului. Toate aceste avioane au fost distruse cu ajutorul sistemelor S-400, aduse în mod special din Federația Rusă. Pentru aceasta a fost nevoie de 26 de rachete, care au distrus avioanele de vânătoare sârbești, într-un interval de trei minute.

 

“Conducerea politică și militară a Serbiei au fost impresionate de eficiența sistemelor S-400”, a scris Večernje novosti, citând o sursă anonimă.

 

Potrivit acesteia, autoritățile de la Belgrad intenționează să analizeze problema achiziționării acestui sistem de apărare antiaeriană. Este foarte probabil ca, în lunile următoare, să fie purtate negocieri cu Kremlinul pe acest subiect. Condiția pentru achiziționarea sistemelor S-400 ar fi alocarea unui împrumut pe termen lung de către Moscova.

 

În acest context, a fost înregistrată deja o reacție de la Washington. Reprezentantul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Matthew Palmer, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea achiziționării de către Serbia a unor echipamente militare din Federația Rusă. Potrivit acestuia, un astfel de demers ar putea atrage aplicarea unor sancțiuni împotriva Belgradului.

 

“Sperăm că partenerii noștri sârbi sunt la curent cu acest lucru și vor fi atenți la astfel de operațiuni”, a spus Palmer.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În urma conflictului cu NATO din anul 1999, aviația și apărarea antiaeriană din Serbia au fost cele mai afectate, iar reconstrucția acestora nu s-a realizat nici până în prezent, probabil din cauza lipsurilor financiare.

În ceea ce privește aviația, aceasta a fost oarecum salvată de donațiile de avioane de vânătoare MiG-29 din Federația Rusă și Republica Belarus. Pentru apărarea antiaeriană, dotarea cu sisteme de apărare antiaeriană S-400 ar reprezenta un salt uriaș. Acestea ar putea lucra, la fel ca și în Federația Rusă, cu complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S, pe care statul sârb a început deja să le achiziționeze. Astfel, serviciul de luptă pentru apărarea antiaeriană a Serbiei ar fi asigurat de complexe S-400 și Pantsir-S, precum și de avioanele de vânătoare MiG-29.

Ținân cont de consturile implicate de achiziționarea și exploatarea acestora, este greu de presupus că, totuși, acest lucru ar putea deveni posibil, cel puțin pe termen scurt și mediu.

Mult mai plauzibil ar putea fi un eventual transfer de sisteme de rachete antiaeriene de tip S-300 din Federația Rusă în Serbia, tot sub formă de donație sau la un preț mult mai redus.

Federația Rusă are un interes major de păstrare a parteneriatului cu Serbia, prin care își asigură un punct de sprijin în Balcani. Ținând cont și de faptul că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au fost reînzestrate masiv cu sisteme de tip S-400 și, în scurt timp, va începe și dotarea cu sisteme S-500, statul rus va rămâne cu o mulțime de complexe de rachete antiaeriene S-300, care, în cazul în care sunt operate corect, pot fi destul de eficiente. Astfel, Federația Rusă se poate dispensa cu ușurință de un lot de complexe de acest tip, care să fie cedate Serbiei.

 

Serbia ar putea achiziționa sisteme de rachete antiaeriene S-400 Triumf din Federația Rusă

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE