N. Iordan

• Semnarea acordului de co-guvernare
 Mișcarea Vetevendosja (LVV) și Liga Democrată din Kosovo (LDK) sunt așteptate să semneze (02.02.2020) acordul de co-guvernare, cu o zi înaintea sesiunii Adunării Kosovo, consacrată votării executivului  condus de premierul desemnat Albin Kurti.
 
Acordul a fost anunțat (01.02.2020) de reprezentanți ai celor două entități politice. LDK a convocat (01.02.2020) o ședință în care se pare că s-a ajuns laun acord pentru a împărți responsabilitățile de guvernare cu LVV, într-un mod în care ambele entități vor renunța la pozițiile anterioare.
 
Potrivit vicepreședintelui LDK, Lutfi Haziri, acordul cu LVV este acum foarte aproape, declarând că LVV va conduce Guvernul, în timp ce LDK va avea deține conducerea Parlamentului. Conform unei înțelegeri, președintele Parlamentului, Glauk Konjufca, va demisiona pentru ca acest post să revină LDK.
 
Din surse ale celor două entități politice, s-a aflat că LVV și LDK au stabilit ca guvernul Kurti să aibă 15 ministere, nu 12, așa cum s-a convenit în timpul armonizării programului de guvernare. Ambele entități vor conduce 6 ministere, în timp ce 3 vor aparține comunităților minoritare din Adunare. LVV și LDK au convenit, de asemenea, ca postul de președinte, pe care LDK intenționează să îl preia, să fie discutat după un an.
 
În conformitate cu acordul, președintele Adunării Kosovo, Glauk Konjufca, va demisiona după ce va fi votat guvernul Kurti, urmând să facă parte din noul exectiv.
 

Prim-ministrul desemnat Albin Kurti se va întâlni (02.02.2020) cu reprezentanții comunităților minoritare din Kosovo, care nu include Lista Sârbă, privind un acord de co-guvernare. 

 

În context, Lista Sârbă a anunțat că nu va vota noul guvern din Kosovo. Șeful Listei Sârbe, Goran Rakic, a declarat (02.02.2020) la Belgrad, după consultări cu Guvernul Serbiei, că entitatea politică pe care o reprezintă a fost invitată o singură dată pentru consultări privind noul guvern kosovar.

 

"Am aflat din mass-media că s-a ajuns la o anumită coaliție și am decis să nu susținem guvernul respectiv pentru că avem încredere doar în Belgrad", a spus Rakic, după întâlnirea cu premierul sârb Ana Bernabic și șeful Biroului pentru Kosovo din guvernul sârb, Marko Gjuric.
 
Goran Rakic a afirmat că Lista Sârbă va participa la instituțiile kosovare, în ciuda faptului că nu va susține noul guvern.
Lista Sârbă este cea mai mare entitate politică reprezentând comunitatea sârbă din Kosovo.
 
Aceeași poziie este sbliniată și de premierul sârb, Ana Brnabic, care a declarat că "Lista Sârbă din Kosovo, care a câștigat 10 din cele 10 locuri, a decis să nu sprijine formarea acestui guvern" și a afirmat că sârbii din Kosovo sunt mai puternici ca niciodată.
 
A. Brnabic a declarat că a discutat cu directorul Biroului pentru Kosovo, Marko Djuric, și reprezentanții Listei Sârbe despre implementarea programului "Serbia 2025". "Cu acest program, am alocat 150 de milioane pentru proiecte în Kosovo, pentru abilitare economică și o calitate mai bună a vieții", a declarat premierul sârb subliniind însă că, fără ridicarea taxelor vamale impuse mărfurilor sârbe, nu vor exista discuții serioase cu reprezentanții autorităților kosovare.

 

Pe 03.02.2020, într-o sesiune plenară convocată de prim-ministrul desemnat Albin Kurti, este de așteptat să fie votat viitorul guvern kosovar, condus de LVV și LDK.

 

• Dublarea bugetelor pentru poliție și armată
 Ministrul interimar kosovar al Finanțelor, Lulzim Rafuna, a declarat (02.02.2020) că bugetul pentru anul 2020 este unul de interes public pentru țară și pentru securitatea Kosovo.
 
Lulzim Rafuna a precizat următoarele aspecte:
- Forța de Securitate din Kosovo (FSK)/Armata kosovară va avea în 2020 un buget de 13,4 milioane de euro, cea mai mare parte a fondurilor urmând să fie alocată achiziționării de armament și muniții;
- Poliția kosovară va avea un buget de 2,5 milioane de euro;
- aceste creșteri bugetare vizează consolidarea armatei, poliției și suveranității kosovare;
- bugetul țării va fi de aproximativ 2,5 miliarde de euro, iar prioritățile sunt dezvoltarea economică, educația, sănătatea și statul de drept.
 
În 2019, FSK a avut un buget de 6,5 milioane euro, iar Poliția kosovară de1,3 milioane de euro.
 
 
 
Mulțumim pentru încredere
02 februarie 2020
Sinteza principalelor evenimente de securitate din KOSOVO

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

Balcanii de Vest