N. Iordan, surse: alsat-m.tv, telegrafi.com

•   KOSOVO: Bill Clinton și Madeleine Albright sunt la Priștina pentru a marca împlinirea a 20 de ani de la intrarea trupelor NATO în Kosovo
  Pe 12.06. 2019, la ora 11.00, în piața "Skenderbeu" din Priștina se va desfășura un miting care va  marca a 20-a aniversare a intrării trupelor NATO în Kosovo. Începând cu ora 14:00, va avea loc "Plimbarea pentru Libertate" în Piața Albright, lângă Școala Americană din Kosova, unde va fi inaugurat bustul fostului secretar de stat american, Madeleine Albright.
 
La ora 15.00, va avea loc o deplasare pe bulevardul Bill Clinton, spre statuia fostului președinte al SUA.
 
Fostul șef al Casei Albe a avut (19.05.2019) o întâlnire cu președintele kosovar, Hashim Thaçi, prilej cu care a susținut că "Kosovo merită să fie în UE si NATO, ca stat independent".
 
B. Clinton a afirmat, de asemenea, că "Kosovo este un exemplu al democrației și al angajamentului de a trăi în pace cu vecinii săi".
 
B. Clinton s-a întâlnit și cu premierul kosovar Ramush Haradinaj.

 

•  CROAȚIAȘeful Statului Major al Forțelor Armate croate în vizită în Kosovo
   Gl. Mirko Sundov, șeful Statului Major al Fortelor Armate croate, s-a întâlnit (11.06.2019) la Priștina cu comandantul Forței de Securitate din Kosovo, Rrahman Rama, în cursul vizitei sale la Ministerul kosovar al Apărării.
 
M. Sundov s-a întâlnit, de asemenea, cu ministrul kosovar al apărării, Rrustem Berisha, și cu premierul țării, Ramush Haradinaj.
 
După vizita la Priștina, generalul croat a vizitat Complexul Memorial "Adem Jashari" din Prekaz.
 

MACEDONIA DE NORD:

•  Viktor Dimovski a fost desemnat directorul noii agenții pentru securitate națională

  Fostul șef al Agenției de Informații, Viktor Dimovski, a fost numit director al noii Agenții pentru Securitate Națională.

Doctor în științe politice,   Viktor Dimovskiare o carieră de 20 de ani în diplomație, fiind ambasador în Serbia, Muntenegru și Israel.  În perioada 2007-2009, Dimovski a fost șef al Agenției de Informații.
 
Guvernul de la Skopjie a votat (20.02.2019) Proiectul de lege al Agenției pentru Securitate Natională, care permite reformarea Direcției pentru Securitate și Contrainformații (DSK), care nu se mai subordonează și nici nu își mai are sediul în Ministerul de Interne.
 
Proiectul de lege pentru înființarea Agenției pentru Securitate Națională reprezintă un model pentru reforma în domeniul securității și informațiilor.
 
Purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat că au fost examinate trei modele, DSK să rămână în Ministerul de Interne, să devină un organism independent sau să facă parte din Agenția de Informații.
 
A fost ales al doilea model, respectiv Agenția să devină un organ separat și să acționeze doar în domeniul operativ pentru a culege informații și a le transmite serviciilor cu care cooperează.
 
Directorul Agenției este ales de către Guvern, la propunerea prim-ministrului. Directorul își numește adjunctul.
 
•  Ministrul Apărării consideră că Turcia va ratifica protocolul de aderare la NATO

  Ministrul Apărării Radmila Sekerinska, a declarat astăzi că, în mai puțin de patru luni, mai mult de jumătate din statele membre au ratificat Protocolul de aderare al Macedoniei de Nord la NATO, adăugând că acesta este un semnal clar pentru țară. Aceasta a precizat că se pune accent pe contactele cu țările care nu au început procesul de ratificare, și și-a exprimat convingerea că nu se așteaptă la probleme cu Turcia.

 
"Știți că va exista o repetare a alegerilor locale în Turcia în unele municipalități. Ne-au spus că, de îndată ce parlamentul lor va continua să funcționeze în mod obișnuit, vor exista mai multe termene pe care le pot planifica. Ne așteptăm ca mâine Republica Cehă să pună capăt ratificării, există și câteva anunțuri fără o anumită dată".
 
R. Sheqerinska a mai declarat că întâlnirea (13.06.2019) dintre Zoran Zaev și cancelarul german Angela Merkel, la Berlin, va da mesajul că Macedonia de Nord și-a îndeplinit sarcinile și UE trebuie să acționeze acum.
 

 

Mulțumim pentru încredere
11 iunie 2019
Sinteza principalelor evenimente recente de securitate - 11.06.2019

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest