N. Iordan, surse: telegrafi.com, lajmi.net

• SERBIA: Partidul Popular sârb se opune oricărui acord care prevede modificarea frontierelor
Președinte Partidului Popular din Serbia, Vuk Jeremic, în timpul șederii sale în Kosovo, a declarat că președintelui sârb, Aleksandar Vucic, nu ar trebui să i se permită să ajungă la un acord privind „demarcarea“ frontierei cu Kosovo, ceea ce însemna recunoașterea Kosovo ca stat independent, renunțarea ireversibilă la unul dintre pilonii identității naționale a Serbiei, și crearea unei "Albanii Mari" în termen de cel mult 10 ani.
 
"Mitul Kosovo și legământul precum și credința ortodoxă sunt cele care ne fac sârbi. Dar Vucic se pregătește să ne lipsească permanent de acest lucru. Aceasta este împotriva legii, a Constituției și a standardelor etice și morale pe care părinții noștri ni le-au lăsat. Nimeni nu a făcut acest lucru, de când există statul sârb", a declarat Jeremic în dialog cu cetățenii și membrii partidului său, la Pasjan, lângă Gjilan, în Kosovo.
 
Jeremic a declarat că, fără semnarea de către Serbia, Kosovo nu poate câștiga independența și că "regimul" progresist "în frunte cu Vucic este gata să semneze un astfel de acord, pentru a-și continua puterea cu jafuri masive, violență și legătura cu crima organizată".
 
Fostul ministru de externe sârb Vuk Jeremic, care a fost, de asemenea, președinte al Adunării Generale a ONU, a avertizat că un Kosovo independent va însemna crearea unei "Albanii Mari", în termen de cel mult 10 ani, deoarece Albania și Kosovo, în calitate de membru cu drepturi depline în ONU, nu pot fi împiedicate de niciun act de drept internațional sau de un drept de veto în cadrul ONU să se unească.
 
Jeremic a subliniat că Partidul Popular este împotriva unui acord care ar însemna schimbarea granițelor Serbiei.
 
În cadrul unei întâlniri cu Jeremic, cetățenii au declarat că "sunt împotriva demarcării și că tot mai mulți sârbi, în ciuda blocadei și a propagandei media fidelă regimului, realizează ce înseamnă, de fapt, recunoașterea Kosovo ca stat independent și au menționat că nu vor să trăiască într-o țară a cărei capitală va fi Tirana".
 
• MASS-MEDIA BULGARĂ: Din baza "Bondsteel" din Kosovo sunt monitorizate activitățiile din estul Mediteranei și Marea Neagră
 
Site-ul bulgar “Novini” a dedicat (15.06.2019) un articol bazei militare americane "Bondsteel", dislocată în Kosovo, în apropierea orașului Ferizaj.
 
Potrivit site-ului bulgar, baza militară americană "Bondsteel" este considerată ca fiind a doua locație ca marime a SUA în Europa.
 
Baza militară "Bondsteel" se întinde pe aproximativ 405 hectare și a fost proiectată pentru un efectiv de aproximativ 7.000 de persoane. În interiorul bazei s-ar afla, de asemenea, o închisoare a Agenției Centrale de Informații (CIA).
 
Datorită poziției sale geografice, locația este o bază foarte convenabilă pentru activități de spionaj pentru estul Mediteranei și spațiul Mării Negre. Din această bază sunt monitorizate și rutele de gaz și petrol către Orientul Mijlociu, Asia, Rusia de Est și UE.
 
Mulțumim pentru încredere
16 iunie 2019
Sinteza principalelor evenimente recente de securitate - 16.06.2019

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest