N.Iordan, surse: rtklive.com, telegrafi.com

KOSOVO:

•  Alegeri anticipate pentru funcția de primar în patru municipalități sârbe din Kosovo  

 În Mitrovica de Nord, Leposavic, Zveçan și Zubin Potok, azi (19.05.2019), se desfășoară alegeri anticipate pentru funcția de primar.  Pe 26 noiembrie 2018, primarii acstor localități și-au dat demisia în semn de protest față de stabilirea unor taxe vamale de 100% de către Guvernul kosovar pentru importurile din Serbia.
 
Comisia Electorală Centrală (KQZ) a informat că toate secțiile de votare au fost deschise la timp (ora 07.00) și că procesul de votare se desfășoară în mod normal.
 
La alegeri participă candidați din partea Listei Sarbe (LS), Partidului Democratic din Kosovo (PDK) și Mișcării Vetëvendosja (LV).
 
KOZ a anunțat că sunt deschise 44 de secții de votare. În cursa pentru primar, în aceste municipalități sunt 12 candidați, câte trei pentru fiecare localitate. În cele patru municipalități au drept de vot 57938 de cetățeni (Leposavic-18164, Zubin Potik-8535, Zveçan- 9229 și Mitrovica de Nord-22.055).
 
La Leposavic candidează Fisnic Veseli (LV), Shaqir Hetemi (PDK) și Zoran Todic (LS). La Zubin Potok în competiție se află Liridona Kahrimani (LV), Hysen Mehmeti (PDK) și Sërxhan Vullovic (LS). În Zveçan candidează Avdi Peci (LV), Ilir Peci (PDK) și Vuçina Jankovic (LS). În Mitrovita de Nord se confruntă Erden Atiq (LV), Gonxhe Çaushi  (PDK) și Goran Rakic (LS).
 
Au fost acreditați 464 de observatori care reprezintă două partide politice, două misiuni internaționale, două misiuni diplomatice, 12 ambasade, o organizație non-guvernamentală internațională, patru ong-uri locale și 15 instituții mass-media.
 
Reprezentantul UE în Kosovo, Nataliya Apostolova, a cerut ca alegerile să fie transparente și credibile. N. Apostolova a subliniat că UE așteaptă ca toți actorii implicați în alegerile anticipate pentru primăriile celor patru municipalități din nordul Kosovo să respecte integritatea procesului electoral și a subliniat importanța respectării și aplicării recomandărilor Misiunii de observare a UE formulate în urma alegerilor anterioare.
 
Primarii din Zubin Potok, Zveçan, Mitrovica de Nord și Leposavic, la 26 noiembrie 2018, și-au dat demisia în semn de protest față de stabilirea unor taxe vamale de 100% de către Guvernul kosovar pentru importurile din Serbia.
 
•  Un contingent kosovar participă la exercițiul NATO "Immediate Response - 19"  
 Un contingent al Forțelor de Securitate Kosovare (FSK) a început (19.05.2019) dislocarea pentru a participa la exercițiul comun organizat de Forțele Armate americane dislocate în Europa (USEUCOM), în cooperare cu statele NATO sau partenere, cu numele de cod  “ Immediate Response -19”.
 
FKS participă la exercițiu cu 45 de militari din Batalionul 3 al Brigăzii de Reacție Rapidă și Echipa de Deminare (EOD). 
Exercițiul se desfășoară în perioada 20.05-08.06.2019 în Croația, Ungaria și Slovenia.
 
SERBIA:
• Majoritatea cetățenilor consideră că actuala putere va recunoaște Kosovo
 În sondajul realizat de portalul gazetei "Danas", 42% dintre cetățenii sârbi cred că guvernul actual va recunoaște independența Kosovo, în timp ce în sondajul realizat pe rețeaua de socializare Twitter, mai mult de 50% dintre participanți au aceeași părere.
 
În sondajul cu întrebarea "Cum credeți că va fi rezolvată problema Kosovo în mandatul actualului guvern?", pe pagina de internet a gazetei "Danas" au votat 741 de cetățeni.
 
Majoritatea participanților la sondaj, adică 42% dintre aceștia, consideră că problema Kosovo va fi rezolvată prin recunoașterea independenței Kosovo de către Serbia. 38% apreciază că această problemă nu va fi rezolvată de actualul guvern, în timp ce 21% dintre cetățeni cred că va avea loc demarcarea frontierei dintre Kosovo și Serbia.
 
Într-un sondaj realizat pe rețeaua de socializare Twitter, unde au votat aproximativ 600 de cetățeni, mai mult de 50% cred că Serbia va recunoaște independența Kosovo. 43% dintre cetățeni consideră că va exista un status quo în ceea ce privește Kosovo, chiar și după actualul guvern din Serbia, în timp ce doar șase la sută consideră că va avea loc o demarcare a frontierei.
 
Într-un sondaj al gazetei realizat pe rețeaua de socializare "Facebook" cu întrebarea "Sunteți pentru demarcarea frontierei între Serbia și Kosovo?", unde au votat 3600 de cetățeni, 68% dintre aceștia se pronunță împotriva acesteia în timp ce 32% se pronunță în favoarea sa.
 
• Aleksandar Vucic: autoritățile kosovare vor să aresteze 26 de polițiști sârbi în nordul Kosovo
Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat pe 17 mai, într-un interviu acordat postului de televiziune RTS, următoarele:
- autoritățile kosovare vor să aresteze 26 de polițiști și 15 civili sârbi din nordul Kosovo, sub pretextul că aceștia au fost implicați în acte de corupție;
- kosovarii doresc ca Mitrovica de Nord să rămână vulnerabilă și să comită fapte urâte împotriva poporului sârb;
- aceștia vor să realizeze actul final al efortului de a stăpâni pe deplin zona în care sârbii trăiesc în Kosovo;
- kosovarii ne vor spune că ne-au adus în fața faptului împlinit, precum croații înaintea operației "Furtuna";
- Serbia a informat instituțiile internaționale despre intenția autorităților kosovare de a executa aceste arestări;
- Serbia va reacționa cu discreție, dar își va proteja și apăra propriul popor.
 
ComentariuOperația "Furtuna", declanșată (04.08.1995) de forțele croate s-a soldat cu dispariția Republicii Sârbe Krajina, autoproclamată de secesioniștii sârbi pe circa o treime din teritoriul croat și a pus capăt războiului din Croația. Aproximativ 200.000 de sârbi au fugit atunci spre Serbia și Bosnia.
 
• ALBANIA: Întâlnire între liderul opoziției și oficiali britanici de rang înalt
  Liderul opoziției albaneze, Lulzim Basha, a avut (18.05.2019), la Londra, un dineu de lucru cu reprezentanți marcanți ai Parlamentului britanic, printre care George Robertson, reprezentant al Camerei Lorzilor și fost secretar general al NATO, Gavin Williamson, lider al conservatorilor și fost ministru al apărării, și Hugh Orde, fost șef al serviciilor de securitate din Irlanda de Nord, consacrat securității și stabilității în Europa de Sud-Est și crizei politice din Albania.
 
L. Basha și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul Marii Britanii în depășirea cu succes a provocărilor pentru pacea și stabilitatea în Balcani, în special în războiul din Kosovo și în procesul său de independență, în conflictul armat din Macedonia și în Acordul de la Ohrid.
 
Acesta a afirmat că discursurile privind frontierele și schimburile de teritorii amenință pacea și stabilitatea regională și subminează perspectiva europeană a țărilor și popoarelor din regiune.
 
De asemenea, L. Basha a declarat că "autocrații corupți reprezintă o amenințare la adresa democrației și a stabilității. Criza profundă din Albania ilustrează în mod clar că fără stat de drept nu poate exista stabilitate sau dezvoltare economică [...] Î ntărirea instituțiilor democratice, controlul și limitarea puterii, justiția independentă și alegerile libere reprezintă o condiție prealabilă pentru integrarea țărilor balcanice în UE. Alegerile libere și corecte sunt vitale pentru democrație și legitimitatea guvernului în fața cetățenilor. În acest scop, pasul cel mai urgent este întreruperea legăturilor dovedite dintre crima organizată și politică".
 
În opinia liderului opoziției albaneze, doar un guvern liber poate lupta împotriva crimei organizate care a transformat Albania, conform raportului Departamentului de Stat al SUA, într-o bază operațională a rețelelor criminale care operează în Europa și Orientul Mijlociu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mulțumim pentru încredere
19 mai 2019
Sinteza principalelor evenimente recente de securitate - 17-19.05.2019

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest