N. Iordan, surse: alsat-m.tv, telegrafi.com

KOSOVO:
 •   SACEUR a efectuat (18.07.2019) o vizită oficială la Priștina
Comandantul Suprem al Forţelor Aliate ale NATO în Europa (SACEUR), Generalul american Tod Wolters, a efectuat (18.07.2019) o vizită oficială la Priștina.
T. Wolters a avut, în cursul dimineții, întâlniri separate cu ministrul kosovar al apărării, Rrustem Berisha, și comandantul Forței de Securitate din Kosovo (FSK), Gl. lt. Rrahman Rama.
Ulterior, generalul american T. Wolters a avut o întrevedere cu premierul kosovar, Ramush Haradinaj, consacrată situației de securitate din Kosovo și din regiune.
Haradinaj l-a informat pe generalul Wolters despre realizările instituțiilor din Kosovo, în toate domeniile, în special în sectorul de securitate, subliniind orientarea pro-occidentală și euro-atlantică a Kosovo.
Prim-ministrul kosovar i-a mulțumit generalului american pentru sprijinul pe care NATO îl acordă Kosovo în misiunea de stabilizare și consolidare a păcii și securității în Kosovo și în regiune, și a solicitat sprijin suplimentar privind progresul și profesionalizarea Forței de Securitate din Kosovo.
 
 •   Haradinaj are consilier personal pe probleme de politică externă, un fost membru AKI
  Premierul kosovar, Ramush Haradinaj, a anunțat (18.07.2019) pe rețeaua de socializare Facebook că l-a numit pe Shkelzen Sopjani, avocat și fost inspector general al Agenției de Informații din Kosovo (AKI), în funcția de consilier personal pe probleme de politică externă.
Ramush Haradinaj a afirmat că "expertiza și cunoștințele sale vor servi elaborării unei politici mai avansate și mai eficiente".
 
• Raportul de activitate al poliției kosovare pe primul semestru al anului 2019
  La secția de poliție "Centru" din Priștina, directorul adjunct al poliției kosovare, Samedin Mehmeti, a prezentat (17.07.2019) raportul de activitate pe primul semestru al anului 2019.
Samedin Mehmeti a menționat că în această perioadă de raportare s-a înregistrat o scădere a criminalității în țară față de aceeași perioadă a anului 2018.
"În perioada de șase luni a acestui an s-a înregistrat o scădere a infracțiunilor. În timp ce în primele șase luni ale anului 2019 au existat 14.692 infracțiuni, în aceeași perioadă a anului 2018 au fost înregistrate 16 417 infracțiuni. În ianuarie-iunie 2019 au existat 12 infracțiuni de crimă, în timp ce în 2018 au fost 16. Accidente grave în 2019 au fost 129, în timp ce în 2018 au fost 138. De asemenea, numărul de jafuri a scăzut cu 23,30% față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, în această perioadă, poliția kosovară a reușit să destructureze 19 grupuri de crimă organizată. Aceste șase luni au avut o scădere a infracțiunilor."
Potrivit lui Mehmeti, în perioada ianuarie-iunie 2019 poliția kosovară a efectuat 505 operații, a elaborat 110 planuri operaționale, a efectuat 582 de căutări, a verificat 542 de localuri și a arestat 1047 de persoane.
Mehmeti a afirmat că prioritatea poliției continuă să fie asigurarea securității și consolidarea cooperării cu cetățenii, precum și prevenirea criminalității, a corupției și a terorismului.
 
• SERBIA: Belgradul este pregătit să reia imediat dialogul cu Priștina 
   Prim-ministrul sârb, Ana Brnabic, și-a exprimat speranța că liderii kosovari vor avea curajul și responsabilitatea de a-și schimba deciziile și de a continua dialogul.
"Suntem gata în fiecare zi să ne întoarcem la masa negocierilor și să continuăm dialogul. Aceasta este singura modalitate de a avea stabilitate în Kosovo și Metohija, astfel încât oamenii să trăiască pașnic", a declarat Brnabic reporterilor.
Brnabic a menționat un studiu efectuat în Kosovo, conform căruia 91% dintre cetățenii care locuiesc acolo nu doresc un conflict înghețat sau un status quo.
"Ei vor ca dialogul să continue și sper că liderii de la Priștina vor asculta cetățenii lor și vor avea curajul politic și responsabilitatea de a lua decizii care sunt în beneficiul sârbilor și albanezilor".
Premierul sârb a apreciat vizita importantă a președintelui francez, Emanuel Macron în Serbia, declarând că aceasta va ajuta poziționarea Serbiei.
"Cred că vizita a mers mai bine decât ne-am fi putut imagina. Apreciem foarte mult ceea ce a spus președintele Macron în timpul vizitei în Serbia, toate semnalele de susținere și poate cel mai puternic semnal de până acum, că nimic nu a fost finalizat și că dialogul ar trebui să continue". 
 
Mulțumim pentru încredere
18 iulie 2019
Sinteza principalelor evenimente recente de securitate - 18.07.2019

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest