N.Iordan, surse: rtklive.com, telegrafi.com

• KOSOVO: Reafirmarea sprijnului turc 
  Ministrul de Externe al Kosovo, Behgjet Pacolli, s-a întâlnit (23.04.2019) cu ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Turciei, ambasadorul Faruk Kaymakci, cu care a discutat despre relațiile excelente dintre cele două țări, precum și despre sprijinul Turciei pentru procesele de integrare a Kosovo în cadrul organizațiilor internaționale.
 
B. Pacolli a primit asigurări din partea lui F. Kaymakci că Turcia va continua să sprijine Kosovo în procesele de integrare în cadrul organizațiilor internaționale.
 
Pe rețeaua de socializare Facebook, B. Pacolli, a postat un mesaj potrivit căruia "Turcia este unul dintre partenerii-cheie ai Kosovo, iar partea kosovară se află în faza finală a procedurilor de funcționare a Acordului de liber schimb cu Turcia, ceea ce va fi benefic pentru ambele părți ".
 
Comentariu Turcia reprezintă unul dintre principalii investitori străini din Kosovo, mai ales că în această republică trăiește o importantă comunitate turcă. Provincia Kosovo a fost o regiune a Imperiului Otoman din 1455 până în 1912, la început ca parte din pașalâcul Rumelia, iar din 1864 ca provincie separată.
Influența turca a pătruns de mult în Balcani, și în mod special în Kosovo, prin intermediul investițiilor în universități, moschei și infrastructură. Ankara își exercită puterea de persuasiune prin centre culturale,  Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă (TIKA – din subordinea prim-ministrului turc) și organizații de presă finanțate de stat care transmit în limbile regionale.
 
• KOSOVO: Aderarea la NATO este prioritate de securitate
 
De la adoptarea a trei legi pentru transformarea Forței de Securitate din Kosovo (FSK), dintr-o forță de intervenție în situații de urgență într-o forță militară, aderarea la NATO a Kosovo este acum subliniată ca fiind printre primele priorități în domeniul apărării și securității.
 
Instituțiile din Kosovo susțin că aspirațiile de aderare la Alianța Nord-Atlantică (NATO) vor continua să fie abordate cu cea mai mare seriozitate.
 
Ministrul adjunct al Apărării din Kosovo, Burim Ramadani, a declarat (23.04.2019) că Kosovo este un aliat de încredere al NATO și că aderarea la NATO este un domeniu multidimensional care include aspecte democratice și diplomatice, precum și aspecte ale dezvoltării instituționale și de apărare.  B. Ramadani, care a fost deja numit coordonator național pentru integrare și aderare la NATO, a subliniat că Kosovo și-a definit propria politică externă și de securitate.
 
Comentariu Politicienii de la Priștina, cu excepția reprezentanților minorității sârbe, susțin la unison aderarea Kosovo la NATO și văd în SUA principalul susținător al aspirațiilor poporului kosovar.
 
Mulțumim pentru încredere
24 aprilie 2019
Sinteza principalelor evenimente recente de securitate - 22-23.04.2019

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest