22 septembrie 2019

Sursa: tass.ru, remnmilitarynews.ru

  În cadrul unui interviu acordat ziarului Moskovsky Komsomolets și publicat în ediția din 22.09.2019, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat că încrederea SUA în superioritatea sa nu duce la ideile cele mai rezonabile, iar acest lucru reprezintă principala amenințare pentru Federația Rusă și pentru alte state.

 

“Statele Unite continuă să creadă, din inerție, că raportul de forțe s-a dezvoltat în favoarea lor și atunci pot să apară diverse idei, inclusiv unele care nu sunt cele mai rezonabile. Consider că, în prezent, acest lucru reprezintă principala amenințare, și nu numai pentru Federația Rusă”, a precizat Șoigu.

 

În același timp, conștientizarea propriei vulnerabilități și a interesului pentru menținerea echilibrului și a unei securități universale egale “te face să întorci capul”, a spus ministrul apărării. Acesta a menționat că numărul amenințărilor pentru Federația Rusă nu devine deloc mai mic. Cu toate acestea, Șoigu și-a exprimat speranța că “astăzi nu se pune problema unui război la scară largă”.

 

Potrivit declarațiilor sale, în prezent, în prim-plan a trecut problema asigurării securității informaționale, deoarece, “ținând cont de nivelul la care s-a ajuns astăzi de informatizare și automatizare, este foarte posibilă o eroare în sistemul de conducere a armamentelor”.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Din cauza nivelului de încordare specific războiului rece la care s-a ajuns în relațiile bilaterale dintre Federația Rusă și SUA, există riscul declanșării unui război accidental între cele două părți.

Acesta poate fi favorizat de provocările reciproce ruso-americane, ce au loc, mai ales, în aer și pe mare. În ultima perioadă, au existat mai multe situații în care nave de luptă ori avioane s-au apropiat în mod periculos unele de altele. În astfel de cazuri, orice imprudență a militarilor din cele două state poate reprezenta scânteia pentru declanșarea unui conflict armat.

De asemenea, pot apărea situații de lansare accidentală a unei rachete, în urma unor erori ale sistemelor informatice.

În același timp, cel puțin în Marea Neagră, unde se află multe mine rămase neexplodate din perioada celui de-al doilea Război Mondial, se pot produce incidente cu nave americane, ce pot duce la acuzarea părții ruse și la declanșarea unui conflict armat înte părți.

În ceea ce privește superioritatea SUA, ca unică superputere la nivel global, se poate aprecia că un astfel de mod de gândire, coroborat cu aroganța unor lideri politico-militari actuali de la cele mai înalte niveluri de conducere, poate, de asemenea, să genereze conflicte cu Federația Rusă.

La toate acestea, trebuie adăugată și nerespectarea sau denunțarea unor acorduri ce reglementau limitarea armamentelor, care conduc la dezvoltarea unor noi tipuri de mijloace ofensive și amplasarea lor în proximitatea teritoriilor adversarului.

În concluzie, se poate aprecia că securitatea globală se află într-o situație fragilă și precară și va evolua într-un mod imprevizibil.

 

Șoigu: Cea mai mare amenințare pentru Rusia este dată de încrederea SUA în superioritatea sa

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE