11 aprilie 2020

Sursa: dhs.gov, yahoo.

  Potrivit unui raport de informații emis la începutul acestei săptămâni de Departamentul Securității Interne (DHS) al SUA, spionajul rusesc se folosește cel mai probabil de pandemia generată de coronavirus pentru colectarea informațiilor privind liniile de aprovizionare ale SUA.

 

Serviciile de informații rusești „urmăresc probabil răspunsul Statelor Unite la pandemia COVID-19”, se precizează în buletinul informativ al Centrului pentru Misiuni de Contrainformații al DHS din 6 aprilie.

 

„Colectarea informațiilor cu privire la vulnerabilitățile lanțului de aprovizionare medicală ar putea servi operațiilor viitoare menite să slăbească elementele logistice cheie în pregătirea unui atac în caz de conflict sau oportunitatea intervențiilor în situații de urgență”, se arată în document.

 

DHS nu a răspuns încă solicitărilor mass-mediei americane privind comentarea raportului. Însă raportul vine într-un moment în care SUA au depășit celelalte țări privind  numărul de îmbolnăviri cu coronavirus și în timp ce se confruntă cu îngrijorări generate de insuficiența consumabilelor medicale, în special pentru echipamentele de protecție personală a furnizorilor de servicii medicale. După săptămâni de întârzieri, președintele Trump a autorizat luna trecută utilizarea Legii producției de apărare, pentru a accelera producția de echipamente, inclusiv ventilatoare și măști de protecție N95.

 

Între timp, Moscova a înregistrat deja câteva lovituri importante de imagine pe fondul pandemiei de coronavirus. La începutul acestei luni, Rusia a trimis un transport de echipamente medicale în Statele Unite, iar ceea ce la început părea a fi o donație s-a dovedit ulterior a fi un serviciu plătit, fiind făcut public faptul că Statele Unite au plătit pentru aprovizionare.

 

Luna trecută, Rusia a transportat pe cale aeriană o mulțime de echipamente medicale și peste 100 de angajați în Italia (n.t. 14 zboruri efectuate cu aeronave militare de transport Il-76)  ca parte a ceea ce descrie o misiune umanitară. Însă La Stampa, un ziar italian, a raportat că printre persoanele sosite din Rusia s-au aflat și ofițeri de informații militare ruși.

 

Michael Carpenter, director general al Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, a declarat pentru Yahoo News că nu a fost surprins de afirmațiile raportului, având în vedere modul în care operează Rusia. „Serviciul de informații rus este în permanență atent la orice aspect care prezintă vulnerabilități în rândul adversarilor. Nu este surprinzător că,  chiar și în mijlocul unei pandemii în care se presupune că ar trebui să se concentreze pe propria lor siguranță și sănătate, ei examinează vulnerabilitățile lanțului nostru de aprovizionare, vulnerabilitățile noastre de infrastructură critică și altele”, a declarat M. Carpenter, care anterior a lucrat în cadrul Pentagonului ca responsabil pe zona Rusia. „Această pandemie este, în esență, un joc de război al rezistenței țărilor, modul în care funcționează comanda și controlul, cum reacționează rapid guvernele”, a adăugat el.

 

În raportul neclasificat al DHS se mai arată că, din ianuarie, Rusia a desfășurat o campanie de dezinformare legată de epidemia de coronavirus. De asemenea, DHS se așteaptă ca Rusia să folosească actuala criză ca o modalitate de a-și îmbunătăți viitoarele operații pentru informații.

 

"Ne așteptăm ca Kremlinul să analizeze reacția publicului american la dezinformare și să își ajusteze tehnicile pentru a maximiza impactul atât în ​​timpul situației actuale COVID-19, cât și în viitor, pe plan intern, cum ar fi interferențele electorale în cadrul alegerilor care vor avea loc în Rusia în acest an", se arată în raport.

 

Daniel Hoffman, un fost ofițer de informații din cadrul CIA, a declarat că Rusia își folosește propaganda pentru a trimite guvernului Statelor Unite un mesaj nu foarte criptic. "Rușii sunt conștienți de faptul că știm care sunt vulnerabilitățile noastre", a spus el. „Ne amenință implicit, Kremlinul vrea să știm că și ei cunosc vulnerabilitățile noastre”.

 

O altă țintă a propagandei Kremlinului sunt rușii, potrivit lui Bret Schafer, un specialist în dezinformare media și digitală din cadrul Fondului Marshall German din Statele Unite. În timpul alegerilor prezidențiale din 2016, campania de ingerințe dirijată de Kremlin a răspândit frecvent teorii ale conspirației. Acum, „în schimb, încadrarea narativă promovată de stat prin punctele de răspândire a fost înfățișarea răspunsului guvernului rus la criză ca fiind unul competent, în timp ce reacțiile UE și SUA sunt promovate ca inepte”.

 

De asemenea, Nina Jankowicz, din cadrul Centrului Internațional de Cercetări Woodrow Wilson din Washington D.C., a fost de acord că accentul operațiilor de informații rusești pare să fie acum pus pe audiența internă. Scopul este să le arate rușilor ce realizează Putin comparativ cu alte state, spune aceasta, “sunt sigură că urmăresc diferite părți ale lanțului nostru de aprovizionare care nu funcționează foarte bine în acest mediu unic, [...] pentru a transmite asta acasă.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Spionajul militar rusesc colectează informații privind liniile de aprovizionare ale SUA

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE