Stetoscop

mejor-fonendoscopio

Dacă sunteți medic, fie că sunteți pneumolog, cardiolog, fiziolog, pediatru sau specialist în obstetrică, știți că aveți nevoie de cel mai bun stetoscop, cel care oferă cea mai bună calitate, cel mai bun sunet și cele mai bune caracteristici. Nu uitați că există stetoscoape electronice și acustice, fetale, pentru sugari și chiar cu tehnologie de înregistrare și conexiune wireless, astfel încât să vă puteți bucura de cea mai mare versatilitate posibilă.

Cu aceste dispozitive puteți asculta sunetele inimii, funcția pulmonară și chiar zona abdominală a copiilor, adulților și a tuturor specialităților medicale. Nu uitați doar să alegeți modelul potrivit pentru specialitatea dumneavoastră.

Intră și tu în acest ghid complet de comparații și oferte pentru a găsi cel mai bun model pentru tine, cu cele mai bune materiale.

Cele mai bune stetoscoape

Care este cel mai bun stetoscop?

Sunteți gata să faceți cea mai bună achiziție? Deoarece dorim să vă ajutăm întotdeauna și știm că există mii de oferte diferite pe internet, am creat cea mai fiabilă listă de comparație pentru ca dumneavoastră să găsiți cel mai bun model de pe piață.

În această listă am inclus cele 5 modele care oferă cel mai bun raport calitate/preț, astfel încât să puteți profita la maximum de achiziția dumneavoastră. Sunt, de asemenea, cele mai convenabile, utile, complete și versatile. Aruncați o privire și alegeți-o pe cea care vi se potrivește.

Iată care sunt cele mai bune stetoscoape :

1. Cel mai bun stetoscop pentru medicină Littmann Master Cardiology

31S67jikVRL

Vezi pretul Emag

Acest model acustic oferă o calitate foarte bună a sunetului, cea mai bună din gama de stetoscoape mecanice Littmann. Acest lucru îl face ideal pentru a asculta ritmul cardiac-fetal, de exemplu.

Diafragma reglabilă sensibilă captează rapid și ușor sunetele de frecvență joasă și înaltă cu o ușoară schimbare a presiunii. Ca și cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, elimină interferențele de zgomot datorită sistemului de tuburi rezistente bi-luminoase .

De asemenea, este prevăzut cu un adaptor de auscultare pentru bebeluși sau pediatrie pentru o mai mare versatilitate, iar urechea sa este proiectată anatomic pentru confortul utilizatorului.

Poate că este cel mai puțin accesibil model de pe lista noastră, dar este într-adevăr unul dintre cele mai bune, cel mai complet, fiabil și durabil. De asemenea, este disponibil într-o mare varietate de culori.

2. Cel mai bun stetoscop pentru asistență medicală 3M LittmannClassic III

41M7KHcxJvS

Vezi pretul Emag

Acest stetoscop 3M Littmann are un design nou, cu un clopot cu două fețe . Puteți utiliza partea pediatrică deschisă sau cu o a doua membrană cu frecvență dublă, care vă permite să auziți sunete de înaltă frecvență și de joasă frecvență prin simpla variație a presiunii.

Partea mică, atunci când se încorporează membrana, este utilă pentru copiii mici sau subțiri, astfel încât să puteți face diagnosticul complet mai confortabil pentru ei.

Acest design atrăgător este, de asemenea, foarte ușor de curățat, deoarece este fără cusături, iar partea mică a hotei nu acumulează murdărie atunci când este acoperită de cea de-a doua membrană cu care este echipată.

Include un tub de ultimă generație cu rezistență sporită la grăsimi, alcool și pete. De asemenea, are o sensibilitate acustică ridicată pentru o performanță optimă la efectuarea examinărilor fizice generale.

3. Stetoscopul cu cel mai bun raport calitate-preț LittmannClassic II S.E

31FV6hS9ISL

Vezi pretul Emag

Acest model oferă un confort excelent pentru utilizator datorită designului său ergonomic și a urechei sale anatomice și înclinate pentru a se adapta mai bine la canalul auditiv.

În plus, oferă un mare avantaj diferiților specialiști atunci când ascultă inima , plămânii și, atunci când este completat cu un monitor de tensiune arterială monitor de tensiune arterială.

În același timp, este un produs care are o acustică excelentă, ceea ce ajută la generarea unui diagnostic mai fiabil pentru a asigura sănătatea pacienților dumneavoastră.

Caracteristica sa cea mai vizibilă este clopotul cu membrană fluctuantă special patentat. Este proiectat cu materiale de înaltă calitate, cum ar fi oțelul inoxidabil, și vine cu o garanție de 3 ani, ceea ce vă asigură că achiziționați un dispozitiv de primă clasă.

4. Stetoscop Riester 4001-01

31WWmMsmJtL

Vezi pretul Emag

Acest model este mult mai sobru decât precedentele de pe listă și este disponibil în două versiuni: alamă cromată sau aluminiu anodizat destul de ușor.

Este compus dintr-o membrană specială pentru o auscultare perfectă și are un sistem de clopot dublu și unul dintre cele două este prevăzut cu o membrană.

Ținând cont de pacient, acest model este echipat cu inele de protecție împotriva frigului, care sunt deosebit de plate și moi pentru o adaptare optimă la piele.

În același timp, este un model foarte ușor, care este confortabil atât pentru pacient, cât și pentru profesionistul din domeniul sănătății și este livrat cu două vârfuri de ureche suplimentare și o membrană de rezervă.

5. MDF Instruments stetoscop ușor cu cap dublu

413I90VY8YL

Vezi pretul Emag

Printre cele mai bune modele de stetoscoape se numără acest stetoscop ergonomic, fără latex, realizat manual, din aluminiu de calitate superioară. În același timp, are o durabilitate excelentă, astfel încât puteți uita de uzura membranei.

Integrează o membrană ușoară, dar rezistentă, cu un cap dublu din aluminiu și oferă o calitate bună pentru auscultarea cu precizie a bătăilor inimii, a sunetelor pulmonare și a sunetelor Korotkoff.

În același timp, are un clopot mare cu un inel anti-frigorific pentru a oferi o audiție clară de înaltă frecvență și sunete de joasă frecvență, asigurând un confort total pentru pacient și medic.

În plus, tija supapei acustice complet rotativă are un indicator care vă permite să identificați rapid canalul sonor activ și include un set suplimentar de vârfuri pentru urechi, o diafragmă de înlocuire și o etichetă de identificare.

Ce este un stetoscop?

mejor-fonendoscopio

Aceste dispozitive acustice sunt utilizate în principal pentru a efectua examinări de auscultație, care constau în audierea sunetelor interne ale corpului. Ele mai pot fi numite și stetoscoape.

Un stetoscop bun este conceput pentru a fi ușor și confortabil atunci când este purtat la gât sau în urechi de profesioniștii din medicină, cardiologie, stomatologie, asistență medicală, fiziologie, pneumologie, kinesiologie, logopedie și medicină veterinară.

Acest echipament este conceput pentru a asigura o izolare fonică și o bună performanță atunci când se ascultă bătăile inimii sau tensiunea arterială a pacienților adulți sau pediatrici, plămânii, sunetele respirației, sunetele intestinelor sau murmurele din artere și vene.

Părțile unui stetoscop

parte-de-un-estetoscopio-1024x644

Aceste dispozitive pot fi de mai multe mărci și varietăți, dar au întotdeauna în comun următoarele componente care le dau forma lor caracteristică:

Acestea sunt vârfurile dispozitivului care sunt plasate în interiorul canalului auditiv al utilizatorului. Aceste vârfuri se mai numesc și măsline, sunt de diferite dimensiuni și pot fi moi sau rigide.

Vă recomandăm să căutați unul cu căști de formă anatomică cu un unghi reglabil pentru mai mult confort în canalul auditiv.

De asemenea, acestea ar trebui să fie interschimbabile dacă vă aflați în medii în care trebuie să le purtați frecvent, deoarece acest lucru va preveni uzura acestor piese.

Pentru cei care lucrează în medii zgomotoase, cum ar fi anesteziștii, paramedicii și furnizorii de servicii de urgență, unele dintre aceste dispozitive au funcții de reducere a zgomotului ambiental.

 • Cum se alege piesa de piept?

Acestea pot fi cu un singur cap sau cu două tuburi. Cele două tipuri diferă prin faptul că tipul cu un singur cap are ambele componente pe o singură parte, în timp ce tipul cu două capete sau cu două tuburi are o diafragmă pentru ascultarea frecvențelor înalte pe o parte și un clopot pentru ascultarea sunetelor de frecvență joasă pe cealaltă parte.

Piesele sunt de diferite diametre și pot fi interschimbabile, ceea ce este ideal pentru cei care lucrează cu pacienți de diferite dimensiuni. De exemplu, o piesă toracică pentru sugari de 25 mm este ideală pentru pediatri sau specialiști care se ocupă de pacienți mici, cum ar fi copiii.

O dimensiune de 35 mm este potrivită pentru majoritatea adulților, în timp ce specialiștii în cardiologie pot solicita o diafragmă de 45 mm, deoarece această dimensiune este utilă pentru a auzi sunetele foarte subtile ale inimii.

În ceea ce privește materialele, oțelul inoxidabil și aluminiul se disting prin faptul că sunt destul de ușoare și rezistente.

 • Alegerea stilului și a lungimii tubului

stetoscoapele pot fi formate din unul sau două tuburi de cauciuc care leagă căștile și piesele toracice. Sunt de obicei de culoare neagră și au o lungime cuprinsă între 55 și 71 cm. Atunci când sunt mai lungi, acestea pot acoperi în jurul gâtului și vă pot ține puțin mai departe de pacienții bolnavi, ceea ce este foarte recomandat. Acestea trebuie să fie flexibile și vă recomandăm să evitați latexul din cauza alergiilor pe care le provoacă.

Tubulatura poate fi cu un singur orificiu sau cu două orificii, iar unele pot fi de tip bi-lumen . În acest stil, două tuburi sunt încorporate într-un design cu un singur tub, împiedicând tuburile să se frece unul de celălalt și să creeze un zgomot deranjant în timpul auscultației. Tuburile mai late îmbunătățesc calitatea sunetului.

Tipuri de stetoscoape

estetoscopio

Aceste dispozitive sunt disponibile în diferite stiluri, modele și materiale. Acestea sunt de obicei fabricate din cauciuc EVA și sunt în formă de Y pentru a oferi o calitate mai bună a sunetului. Cu toate acestea, ele pot fi întotdeauna clasificate în patru tipuri de bază:

Acesta este modelul original și cel mai de bază de stetoscop. Acesta constă într-o piesă toracică cu tuburi goale care transmit sunetele către urechile ascultătorului prin aer.

La rândul său, pieptarul are două părți: diafragma, care creează sunete de înaltă frecvență, și clopotul, care creează sunete de joasă frecvență. Singurul dezavantaj este că acestea oferă un nivel de sunet extrem de scăzut, ceea ce le face o alegere mai degrabă potrivită pentru măsurarea tensiunii arteriale.

 • Stetoscoape electronice:

Sunt mai moderne decât cele acustice și primul lor avantaj față de acestea este că au un amplificator pentru sunetele interne ale corpului, folosind transductoare care convertesc undele sonore din corp în semnale electrice, oferind sunete mai clare și mai puternice.

În același timp, ele au avantajul că pot fi fără fir, deoarece sunetul este transmis electric. Acesta poate chiar să îmbunătățească și să înregistreze semnale, oferind reducerea zgomotului audio și ieșiri vizuale. Datorită acestui fapt, ele pot fi utilizate de la distanță pentru monitorizare și diagnosticare la distanță.

 • Stetoscoape de înregistrare:

Acesta este un tip special de tip electronic cu ieșire audio pentru conectarea la un dispozitiv de înregistrare.

Cel mai mare atribut al acestuia față de altele este că permite înregistrarea pentru evaluarea și consultarea ulterioară a unei examinări. Înregistrările pot fi chiar partajate, ceea ce face posibilă diagnosticarea la distanță.

Celălalt nume sub care este cunoscut este 'fetoscop' sau 'stetoscop Pinard', după inventatorul său, obstetricianul francez Adolphe Pinard.
Are forma unei trompete. Se utilizează prin plasarea acestuia pe abdomenul femeii însărcinate pentru a asculta sunetele inimii fătului.

 • Stetoscop acustic sau electronic?

Pentru majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății, modelele acustice rămân alegerea potrivită, deoarece aceștia au uneori nevoie doar să audă sunetele tensiunii arteriale și cele mai elementare bătăi ale inimii, fără a fi nevoie să diferențieze între sunetele inimii și cele ale plămânilor.

Mulți lucrători din domeniul sănătății trebuie să audă sunetele inimii, ale plămânilor și ale abdomenului, astfel încât vor avea nevoie de un model acustic de înaltă calitate care poate capta atât frecvențele înalte, cât și cele joase.

Cu toate acestea, există și alți specialiști care au nevoie de modele electronice, cum ar fi anesteziștii, cardiologii, medicii de urgență, de terapie intensivă, de îngrijire neonatală și infantilă și internistii.

Aceștia consideră că modelele digitale pot asculta frecvențe specifice, funcții de amplificare și de reducere a zgomotului deosebit de utile. Unele dintre ele pot chiar să capteze date de electrocardiogramă și niveluri de saturație a oxigenului. În plus, acestea pot transmite date fără fir prin Bluetooth către un computer.

Trebuie să vă cumpărați un stetoscop scump?

Deși poate părea necesar să se cumpere stetoscoape scumpe, nu este cazul. Cu toate acestea, ar trebui să fiți extrem de atenți să nu vă lăsați păcăliți de ofertele înșelătoare ale modelelor foarte ieftine, deoarece acestea sacrifică adesea calitatea în fabricarea lor pentru a reduce prețurile.

Acest lucru înseamnă o calitate scăzută a designului și a materialelor, iar acest lucru tinde, de asemenea, să crească greutatea produsului, ceea ce afectează în mod direct confortul utilizatorului, calitatea sunetului și durabilitatea.

Cu toate acestea, dacă greutatea sau calitatea sunetului reprezintă totul pentru dvs., este important să luați în considerare o investiție puțin mai mare și să nu vă zgârciți atât de mult la cheltuieli. În partea superioară a gamei de stetoscoape, acestea sunt, de obicei, fabricate din materiale mai rezistente, mai ușoare, de bună calitate și mai confortabile.

Așadar, dacă banii nu sunt o problemă pentru dumneavoastră, puteți căuta unul de calitate superioară. Dar dacă sunteți în căutarea a ceva accesibil, amintiți-vă că în gama medie există și modele excelente.

Ce se întâmplă cu stetoscoapele de unică folosință?

Dacă lucrați într-un spital, o clinică sau un centru medical care oferă modele de unică folosință, ați putea dori să le încercați înainte de a cheltui bani pe unul nou pentru dumneavoastră.

Dacă le-ați încercat și v-au plăcut, vă recomandăm să vă cumpărați o pereche bună de căști interschimbabile pentru uz personal. Acestea permit o mai bună izolare a sunetului și un confort mai bun în urechi.

Bineînțeles, atâta timp cât locul de muncă vă poate oferi aceste produse și acestea sunt de bună calitate. Dacă vreți să aveți și dumneavoastră unul, iată cum să alegeți unul.

Cum să alegi cel mai bun stetoscop

Pe lângă alegerea unui model de bună calitate, cu o sensibilitate acustică bună, izolare, confort în ureche și durabilitate, există și alți factori de care ar trebui să ții cont înainte de a face marele pas final și de a cumpăra.

Pentru a vă face o idee mai bună despre ce model să alegeți, vă invităm să vă puneți următoarele întrebări care vă vor da siguranța că veți putea cumpăra modelul de cea mai bună calitate și cel mai convenabil pentru dumneavoastră:

 • Pierdeți sau rătăciți des stetoscopul?

În acest caz, cel mai bine este să vă feriți de modelele de înaltă calitate, pentru a nu vă pierde investiția. Prin urmare, vă recomandăm să rămâneți în intervalul de preț mediu, unde puteți obține în continuare produse bune. În același timp, va fi mult mai puțin dureros să o pierdeți dacă o rătăciți.
O altă alternativă la această problemă serioasă este utilizarea modelelor de unică folosință oferite de centrul dumneavoastră de sănătate. Nu uitați, totuși, să urmați indicațiile pe care vi le-am oferit mai sus pentru a vă optimiza experiența cu acest tip de stetoscop.

 • Este prețul un factor decisiv?

Dacă prețul este una dintre preocupările dumneavoastră principale atunci când faceți această achiziție, rămâneți în intervalul de preț mediu spre mediu inferior, care este de obicei între 30 și 50 de euro.

Aici puteți găsi o mare varietate de modele de o calitate mai mult decât acceptabilă la un preț bun.

Ceea ce ar trebui să luați în considerare este că, probabil, sacrificați durabilitatea sau materialele grele. Din acest motiv, vă recomandăm să faceți cercetări și să comparați modelele.

Pe de altă parte, dacă costul nu este o problemă, căutați modelele high-end fabricate din materiale mai ușoare, cum ar fi oțelul inoxidabil, cu diafragmă înlocuibilă și alte componente interschimbabile, deoarece va trebui să cumpărați doar piese noi, fără a înlocui întregul produs.

În același timp, nu uitați că prețul este determinat și de caracteristicile și funcțiile oferite, astfel că prețurile acestora pornesc de la aproximativ 80 de euro și pot depăși 100 de euro pentru o utilizare profesională.

 • Este importantă pentru dumneavoastră greutatea stetoscopului?

Dacă una dintre cele mai mari preocupări pe care le aveți atunci când cumpărați un stetoscop este că trebuie să purtați un dispozitiv greu în jurul gâtului pe tot parcursul zilei de lucru, vă invităm să căutați modele realizate din materiale durabile și ușoare.
De fapt, mulți profesioniști din domeniul sănătății susțin că modelele grele irită gâtul și chiar provoacă dureri de cap.

 • Este sensibilitatea acustică importantă pentru dumneavoastră?

În acest caz, ar putea fi o idee bună să căutați unul mai scump și de calitate superioară.

Deși puteți obține un sunet bun de la modelele ieftine, unele dintre cele mai scumpe pot fi fabricate din materiale mai bune care pot oferi o mai bună izolare a sunetului.

Dacă aveți probleme de auz sau pur și simplu doriți să maximizați calitatea sunetului, este posibil să aveți nevoie de un model mai avansat, cu o diafragmă din oțel inoxidabil, aluminiu și tuburi de înaltă calitate.

Care sunt avantajele unui stetoscop?

41fbd0fsmSL

De la inventarea sa, stetoscopul a ajuns să redefinească totul, de la evaluarea externă a simptomelor la auscultația internă, fără a fi nevoie de instrumente invazive pentru a explora anatomia internă a pacientului.

Stetoscoapele sunt nedureroase și necesită doar contactul cu pielea. Acestea au devenit chiar unul dintre instrumentele de bază pe care ar trebui să le aibă fiecare profesionist din domeniul sănătății. Acestea sunt ușor și rapid de utilizat și nu cauzează complicații majore pentru utilizator.

Cu acest aparat se pot percepe sunetele normale și anormale ale organelor respiratorii. În plus, poate fi folosit pentru a auzi sunetele pleurale, cardiace, arteriale, uterine, venoase intestinale și fetale, ceea ce contribuie la o evaluare eficientă și precisă a pacientului.

La rândul lor, modelele electronice optimizează experiența de ascultare, deoarece sunt dotate cu un amplificator care îmbunătățește sunetele, iar unele dintre ele permit chiar înregistrarea ieșirii audio. Acest lucru simplifică schimbul de înregistrări audio între clinicieni, chiar dacă aceștia se află la distanță mare de utilizatorul principal.

Ce fel de accesorii sunt disponibile pentru stetoscop?

Unul dintre cele mai importante accesorii pentru aceste dispozitive utile este căștile. În mod normal, aceste piese sunt fabricate din cauciuc pentru confortul lor și pentru capacitatea lor de a îmbunătăți funcția acustică a dispozitivului și pot fi fabricate din cauciuc EVA.

Căștile obișnuite pot fi înlocuite cu modele turnate, care asigură o mai bună transmisie a sunetului și un confort excelent. În plus, există și alte accesorii importante, cum ar fi piese binaurale, tuburi flexibile, tijă și piesă toracică.

Cele dintâi sunt fabricate în principal din metale, cum ar fi aluminiul sau oțelul inoxidabil, în timp ce tubul flexibil este de obicei fabricat din cauciuc latex. Acesta leagă părțile binaurale de tulpină.

La rândul său, piesa toracică are, de asemenea, un inel de răcire, care răcire este interpus între corpul pacientului și piesa toracică. În zilele noastre, stetoscoapele au, de asemenea, un inel anti-răceală care este atașat la diafragmă din ambele părți. Acest inel de aspirație îmbunătățește transmiterea undelor sonore și este confortabil și pentru pacienți.

Unele dintre aceste dispozitive au un accesoriu suplimentar foarte util, și anume etichete de identificare care vă permit să vă personalizați echipamentul cu datele dvs. de bază, inclusiv datele de contact, astfel încât să vă poată fi de ajutor în caz de pierdere.

Care este cel mai bun stetoscop pentru specialitatea mea?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să luați în considerare nivelul de fidelitate acustică de care aveți nevoie și performanța generală a dispozitivului, cum ar fi greutatea, materialele, funcțiile și altele.

În acest sens, dacă sunteți cardiolog sau internist, este posibil să doriți un model de înaltă performanță sau digital. Asistentele de cardiologie și de terapie intensivă pot avea nevoie, de asemenea, de modele de înaltă performanță.

Așadar, primul factor de care trebuie să ținem cont, în acest caz, este performanța pe care trebuie să o aibă stetoscopul nostru.

Cum să aveți grijă de stetoscopul dumneavoastră?

Nu contează ce model alegeți să cumpărați, indiferent dacă este un model low, mediu sau high end. După ce ați făcut investiția, este necesar să aveți grijă de ceea ce va fi unul dintre principalele instrumente în activitatea dumneavoastră zilnică, motiv pentru care vă oferim aceste sfaturi:

 • Nu-l expuneți niciodată la temperaturi extreme (căldură sau frig). Toate piesele sunt sensibile la căldură și frig și pot afecta experiența de ascultare.
 • Vedeți că stetoscopul dumneavoastră este foarte murdar? Nu folosiți produse de curățare de uz casnic sau comercial pentru a-l curăța. În schimb, folosiți apă cu săpun pe un șervețel pentru a îndepărta uleiurile. Pentru a o decontamina, utilizați în mod ideal un amestec izopropilic de 70%.
 • Dacă aveți îndoieli, consultați supraveghetorul personalului de curățenie al spitalului sau al clinicii și probabil că acesta vă va spune ce se poate și ce nu se poate folosi pentru curățare. De asemenea, puteți verifica la producător.
 • Pentru a steriliza în mod corespunzător aceste dispozitive, singurul mod sigur de a face acest lucru este sterilizarea cu gaz la temperaturi scăzute.
 • Nu-l scufundați în niciun lichid, nici măcar pentru o perioadă scurtă de timp. Acest lucru este cu atât mai mult în cazul mărcilor mai ieftine, care au materiale de calitate inferioară, dar nici măcar modelele high-end nu sunt concepute pentru acest tip de abuz.
 • Evitați să țineți stetoscopul în buzunar. Atunci când nu îl folosiți, cel mai bine este să îl prindeți în jurul gâtului sau să îl puneți pe lungime pe umeri.

De unde să cumpărați un stetoscop?

Stetoscoapele sunt echipamente medicale care pot fi găsite în diferite locuri, inclusiv în farmaciile care vând acest tip de instrumente, dar nu în toate. În mod similar, există și stetoscoape în magazinele de echipamente medicale și chiar le puteți cumpăra online de pe site-uri precum Amazon, unde există o listă largă de opțiuni la prețuri accesibile și altele de calitate profesională care vor dura mulți ani.

Cum se utilizează corect un stetoscop?

În cea mai mare parte a perioadei de formare a unui profesionist din domeniul sănătății, stetoscopul joacă un rol major. Așadar, este foarte probabil să știți pe de rost cum să îl utilizați.

Cu toate acestea, nu strică niciodată să aveți câteva sfaturi în mânecă pentru a vă ajuta să profitați la maximum de noul și versatilul dumneavoastră stetoscop. Iată câteva recomandări:

 • Întotdeauna începeți prin a atinge casca pentru a confirma că nu există găuri sau fisuri în tubulatură sau în cască. De asemenea, servește pentru a se asigura că diafragma este poziționată corect.
 • Căștile trebuie să fie întotdeauna orientate spre față, altfel nu veți putea auzi nimic, indiferent cât de bună este calitatea sunetului. Reglați-l astfel încât vârfurile de ureche să se potrivească perfect și să blocheze toate zgomotele ambientale.
 • Poziționați pacientul astfel încât acesta să se simtă confortabil și să puteți plasa dispozitivul acolo unde este necesară o evaluare.
 • Folosiți partea cu diafragmă a pieptarului pentru sunete înalte și medii. Pentru tonuri joase, folosiți partea plată.

Întrebări frecvente

De ce are stetoscopul două fețe?

Stetoscoapele constau din 3 sisteme de furtunuri, dintre care 2 sunt destinate a fi plasate de fiecare parte a capului, în interiorul canalelor auditive externe ale operatorului. Aceste furtunuri se unesc ulterior într-un singur furtun, care se termină într-o piesă ovală formată din 2 compartimente (diafragmă și clopot), care este plasată pe suprafața corpului pacientului.

Zonele corpului pacientului, în care se află diafragma sau clopotul, au caracteristica de a genera mișcări care se traduc în vibrații sonore, care sunt captate de această piesă și ulterior transportate sub formă de sunet către urechile operatorului pentru interpretare.

Puteți diagnostica un infarct miocardic cu ajutorul unui stetoscop?

Într-un fel, ar putea fi posibil. Deși singura modalitate de a stabili diagnosticul de infarct miocardic în context acut este prin utilizarea unei electrocardiograme, la pacienții care au prezentat deja un infarct miocardic sau care îl au de câteva ore, este posibil să se identifice unele constatări, cum ar fi murmurul cardiac sau sunetele cardiace patologice, care pot sugera un astfel de diagnostic, printre multe altele care trebuie excluse.

Prin urmare, criteriile de interpretare ale medicului curant vor fi cele care vor determina relevanța sau nu a constatărilor găsite în cadrul examenului fizic.

Cât timp sunt utile stetoscoapele?

Depinde de modelul pe care îl dețineți. Majoritatea stetoscoapelor păstrează un model clasic care poate dura mulți ani, în funcție de nivelul de îngrijire pe care îl aveți atunci când îl folosiți, însă unele modele recente au caracteristici care necesită utilizarea de baterii externe, astfel încât durata de viață a acestora poate fi mai limitată.

Ce pot face pentru a preveni ruperea tubului stetoscopului?

Este foarte frecvent ca utilizatorii care nu au grijă de stetoscopul lor să se confrunte cu ruperea furtunului într-un timp scurt. Acest lucru se întâmplă adesea atunci când stetoscopul este expus la căldură pentru perioade lungi de timp (de exemplu, lăsat în interiorul vehiculului și la soare) sau folosit pentru perioade prelungite de timp pe gât.

În ceea ce privește aceasta din urmă, relația se datorează faptului că fluidele corporale care emană de la piele pot eroda progresiv tubulatura.

O altă greșeală frecventă este folosirea alcoolului pentru a curăța furtunul, așa că se recomandă un săpun lichid cu pH neutru.

Au nevoie studenții la medicină de stetoscoape?

Da, toți studenții la medicină trebuie să folosească un stetoscop odată ce încep pregătirea clinică cu pacienții. Unele universități au stetoscoape ca model pentru practica academică, însă, având în vedere faptul că este un instrument de uz profesional zilnic, achiziționarea acestuia va fi obligatorie mai devreme sau mai târziu.

Folosește fizioterapeuții stetoscoape?

Da. De asemenea, studenții la fizioterapie învață să folosească stetoscopul încă de la începutul carierei, aplicând cunoștințe precum auscultația cardiopulmonară, înregistrarea tensiunii arteriale și altele. Prin urmare, ca și în cazul studenților la medicină, achiziționarea unui stetoscop va fi o investiție bună pe termen lung.

Link-uri utile:

Cele mai bune glucometre

Cele mai bune pulsoximetre

Surse:

Stetoscop - Wikipedia

Cum funcționează stetoscoapele - HowStuffWorks