17 martie 2019

Sursa: uawire.org

 Acordul Turciei de achiziționare a sistemelor de rachete S-400 din Rusia este o problemă de securitate națională pentru țările NATO. Alianța nu poate folosi avioanele de atac F-35 în combinație cu aceste sisteme de rachete rusești, a declarat joi, 14 martie, un reprezentant de la nivel înalt al conducerii SUA.


Oficialul american, care a vorbit sub protecția anonimatului, a precizat că achiziționarea lui S-400 de către Ankara nu poate fi asimilată retragerii Turciei din NATO. Cu toate acestea, el a menționat că acordul dintre Ankara și Moscova ar trebui văzut ca o problemă care amenință securitatea națiunilor întregii Alianțe.

 

"Continuăm să lucrăm pe mai multe direcții pentru a garanta că schimbările nu vor afecta participarea Turciei la NATO și relațiile sale bilaterale cu țările membre ale NATO", a declarat unul dintre oficialii citat de Vocea Americii. Potrivit acestuia, cele două sistemede armamente, S-400 și F-35 nu pot fi utilizate simultan în cadrul forțelor NATO din cauza amenințării la adresa securității națiunilor Alianței.


Autoritățile turce au declarat în repetate rânduri că nu vor refuza să cumpere sistemele de rachete ale Rusiei, în pofida avertismentelor venite din partea Washingtonului și a conducerii NATO. 


Washingtonul a încercat să convingă Ankara să cumpere sistemele antirachete americane Patriot, însă președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a răspns constant că Ankara rămâne ferm angajată în achiziționarea sistemului rusesc S-400.


Potrivit unui reprezentant al Administrației Trump, oferta Washingtonului de a vinde Patrioti în Turcia rămâne "pe masă". Negocierile cu Turcia în acest sens continuă. Cu toate acestea, propunerea oficială expiră la sfârșitul acestei luni.

 

Pe 14 martie, Erdoğan a reiterat că retragerea Ankarei din înțelegerea cu Moscova este imposibilă, o poziție care ar putea provoca o criză diplomatică între Ankara și Washington. În cazul în care Turcia achiziționează S-400, poate fi supusă sancțiunilor din partea Statelor Unite  în conformitate cu programul CAATSA (program de contracarare a adversarilor americani prin acte de sancțiuni).
 

 

SUA: Acordul dintre Turcia și Rusia privind sistemele S-400 este o preocupare națională de securitate

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE