17 aprilie 2019

Sursa: tass.ru

 Potrivit Ministerului Apărării din Turcia, Statele Unite și Turcia discută o nouă propunere americană privind furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă pentru Ankara.  


"După diferite etape ale negocierilor privind furnizarea sistemelor de apărare antiaeriană Patriot, partea americană a făcut o nouă propunere pentru țara noastră, legată de sistemele de apărare antiariană și antirachetă de care avem nevoie. Organismele și oficialii noștri competenți sunt în prezent angajați în negocieri intense pe această temă", a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, după discuțiile purtate la Washington cu secretarul american al Apărării, Patrick Shanahan.


Anterior, pe aceeași problematică, ministrul finanțelor din Turcia, Berat Albayrak, a efectuat o vizită de lucru la Washington.


La începutul lunii aprilie, Washingtonul a anulat livrarea de echipamente pentru aeronavele F-35 în Turcia, din cauza achiziționării sistemelor antirachetă S-400 rusești.

 

Statele Unite și alte țări NATO se tem că dacă Ankara are în înzestrare atât S-400, cât și F-35, radarele sistemelor rusești vor putea "învăța" să calculeze și să urmărească avioanele americane F-35.

 

Acordul privind furnizarea a patru divizioane de S-400 Truimf către Ankara a fost semnat în septembrie 2017. Valoarea contractului este de 2,5 miliarde de dolari, iar jumătate din această sumă va fi acoperită de un împrumut rusesc.

 

Se apreciază că livrarea și instalarea sistemelor în Turcia se va efectua în perioada iulie - octombrie 2019.

 

Comentariu BSMAP: Foarte probabil, în cadrul negocerilor anterioare Turcia a reproșat SUA că sistemul Patriot este depășt moral și preferă să achiziționeze unul de aceeași generație, însă la un preț și în condiții mai favorabile, respectiv sistemul S-400 rusesc. Evident că nu acesta este motivul principal pentru care Ankara se orientează către Rusia, iar pentru a înțelege mai bine cât de hotărtă este Turcia să rupă relațiile cu SUA, Washingtonul va face probabi Ankarei o contraofertă în sisteme de apărare antiaeriană, mai avantajoasă decât cea a Moscovei.

 

 

 

 

 

 

 

SUA face Turciei o nouă ofertă de sisteme de apărare antirachetă

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE