11 mai 2020

Surse: mediapol.bg, topcor.ru

 Șeful Departamentului de Stat al SUA, Mike Pompeo, și nouă miniștri de externe din Europa Centrală și de Est au condamnat Rusia și au acuzat-o că a falsificat istoria, informează ediția bulgară a Mediapool.

 

Într-o declarație comună, Pompeo și omologii săi din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Cehia au adus un omagiu victimelor și „tuturor militarilor” care au luptat împotriva Germaniei naziste. Cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, ei au declarat că victoria Aliaților din mai 1945 „nu a adus libertatea în toată Europa”, deoarece URSS a instituit regimuri comuniste în Europa Centrală și de Est.

 

Manipularea evenimentelor istorice care au dus la cel de-al Doilea Război Mondial și la împărțirea Europei după sfârșitul său este o încercare regretabilă de a falsifica adevărul, se precizează în declarația comună a reprezentanților acestor țări.

 

La câteva ore după ce conținutul declarației comune a devenit cunoscut, Partidul Socialist Bulgar (BSP) a cerut demiterea ministrului bulgar al afacerilor externe, Ekaterina Gacheva-Zakharieva. Aceasta a cerut Rusiei în ultimii ani să nu mai susțină „teza istorică dubioasă” potrivit căreia războiul URSS împotriva celui de-al treilea Reich a fost unul de eliberare a Europei.

 

Raportul oficial al BSP, publicat pe site-ul web al partidului, condamnă astfel de declarații. BSP consideră că astfel de interpretări și concluzii fără argumente de fond nu contribuie la stabilirea adevărului istoric despre evenimentele care au dus la cel de-al Doilea Război Mondial și la rezultatele acestuia.

 

"Subliniem că structura instituțională și politică de după război a Europei și a lumii este rezultatul acordurilor încheiate și semnate de Coaliția Anti-Hitler (URSS, SUA și Marea Britanie) la Ialta și Potsdam în 1945" - susține BSP.

 

Guvernul lui Boyko Borisov încearcă să evite atacurile directe împotriva Moscovei. Totuși, anul trecut pe 9 septembrie când ambasada rusiei în Bulgaria a organizat expoziția intitulată „75 de ani de la eliberarea Europei de Est de nazism”, chiar înainte de inaugurare, Ministerul de Externe bulgar a reacționat brusc și a declarat că baionetele armatei sovietice au adus jumătate de secol de represiune. Ca răspuns, Rusia a acuzat Bulgaria că a rescris istoria într-un mod periculos și ilegal.

 

 

 

 SUA împreună cu nouă state europene, inclusiv România, au acuzat Rusia că a falsificat istoria

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE