29 ianuarie 2019

Sursa: The Washington Free Beacon

  Potrivit unui studiu cerut de Congresul american, mai multe națiuni, inclusiv China și Rusia, construiesc bombe nucleare puternice, proiectate să producă impulsuri electromagnetice (EMP) de mare putere, capabile să distrugă toate componentele electronice - de la calculatoare la rețele electrice - pe sute de kilometri.

 

Cel mai recent raport al Comisiei de evaluare a amenințării reprezentate de atacurile EMP asupra SUA, intitulat "Scenariile de atac nuclear EMP și combaterea armelor cibernetice", este datat în iulie 2017, însă ca urmare a procedurilor de securitate de lungă durată, raportul a fost făcut public în urmă cu mai puțin de două săptămâni.

 

Comisia EMP dezvăluie pentru prima dată detalii cu privire la modul în care armele nucleare EMP sunt integrate în doctrinele militare ale Chinei, Rusiei, Coreei de Nord și Iranului.

 

"Atacul nuclear EMP face parte din doctrinele militare, planurile și exercițiile militare ale Rusiei, Chinei, Coreei de Nord și Iranului, reprezentând un mod revoluționar de luptă împotriva forțelor militare și a infrastructurilor critice civile, alături de atacurile cibernetice și de sabotaj", se precizează  în raport.

 

În cazul atacurilui EMP, explozia nucleară va avea loc la altitudine atât de mare, încât nu va produce efecte imediate dăunătoare omului. În schimb, trei tipuri de unde electromagnetice vor distruge în câteva secunde componentele electronice, iar atacul nu poate fi considerat de adversar ca fiind unul nuclear.

 

"Potențialii adversariînțeleg că milioane de oameni ar putea muri din cauza efectelor colaterale pe termen lung ale EMP și a atacurilor cibernetice care provoacă întreruperea prelungită a funcționării rețelelor electrice naționale și a altor infrastructuri critice destinate menținerii  vieții", se arată în raport.

 

Atacurile EMP pot fi ajustate la dimensiunea zonei care se dorește a fi afectată, prin modificarea puterii impulsului și a altitudinii de detonare. "O singură armă nucleară ar putea permite un atac EMP împotriva unei ținte de dimensiunea Americii de Nord", se arată în raport. 

 

Bombele cu impuls electromagnetic de mare putere (super-EMP) produc raze gamma care generează un câmp EMP cu amplitudinea de 200.000 V/m (volți pe metru), suficient pentru a “prăji” componentele electronice din compunerea sistemelor de comunicații strategice și al oricăror sisteme informatice.

 

China, Rusia și, probabil, Coreea de Nord dețin acest tip de armă, potrivit comisiei Senatului, în timp ce Statele Unite nu au arme super-EMP în arsenalul lor nuclear.

 

Bombele nu necesită precizie, nu este nevoie de un vehicul de reintrare în atmosferă, prevăzut cu scut de căldură și amortizoare, necesare în cazul focoaselor nucleare care se detonează în atmosferă deasupra țintelor, iar atacurile pot fi lansate printr-o varietate de mijloace, inclusiv sateliți, rachete cu diferite raze de acțiune, aeronave și chiar din baloane meteorologice.

 

Raportul a fost declasificat și aprobat pentru publicare de către Pentagon după o revizuire de securitate a materialului și oferă elemente grafice care prezintă pentru prima dată într-o publicație oficială guvernamentală cum detonările nucleare declanșate la altitudini cuprinse între 30  și 400 km produc radiații care se întind până la 2.400 km.

 

Raportul arată cum Iranul - care potrivit agențiilor americane de informații este la un an distanță de construirea unei arme nucleare - ar putea folosi o singură armă nucleară lansată pe o rachetă cu rază medie de acțiune pentru a elimina Egiptul și Israelul împreună, sau Arabia Saudită, fără a crea daune specifice bombardamentelor clasice.

 

China ar putea de asemenea să folosească arme EMP pentru a arunca insula Taiwan în întuneric și a dezactiva grupurile de lovire ale portavioanelor americane care navighează pentru a apăra Taiwanul de un atac continental.

 

Rusia ar putea lansa o bombă super-EMP deasupra Europei pentru a arunca NATO și continentul în întuneric și a crea haos, este prezentat, de asemenea, în raport.

 

Pentru Statele Unite, într-un conflict major cu China sau cu Rusia, prima lovitură ar putea fi una cu arme super-EMP, destinată să anihileze comanda și controlul capabilităilor nucleare ale SUA și utilizarea acestui armament.

 

"O armă super-EMP, aflată în posesia Rusiei sau a Coreei de Nord, ar putea pune în pericol cele mai bine protejate facilităi ale SUA, amenințând chiar supraviețuirea capacității de descurajare nucleară a SUA", se arată în raport.

 

Moscova a adoptat o nouă strategie nucleară numită “escaladare pentru de-escaladarea unui conflict nuclear", care, potrivit raportului, este adaptată la atacurile EMP din spațiu.

 

"Statele Unite sunt deosebit de vulnerabile la acest nou tip de război, pentru că am ajuns să ne bazăm pe sistemele informatice și tehnologiile computerizate", a declarat Peter Pry, fost ofițer al CIA, membru al comisiei și autor al noului raport. "O mare parte a informațiilor administrative din forțele armate traversează internetul civil. Societatea noastră este cea mai avansată din punct de vedere tehnologic și, prin urmare, cea mai sensibilă la atac. Ceea ce este surprinzător este că adversarii noștri nu consideră că un atac EMP este un act de război nuclear".

 

În final, în raport se clarifică faptul că potențiala utilizare a atacurilor EMP reprezintă un pericol real și încă unul abordat deschis în doctrinele militare ale statelor amintite.

 

 

https://freebeacon.com/national-security/china-russia-building-super-emp-bombs-for-blackout-warfare/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imagine cu caracter simbolic
SUA îngrijorate de posibilitatea unui atac nuclear cu impuls electromagnetic 

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE