23 mai 2019

Sursa: uawirecom, foto:123rf.com

 Departamentul de Stat al SUA a anunțat, pe 22 mai, că a adăugat sancțiuni sectorului apărării din Rusia. Printre companiile ruse care urmează să fie pe lista neagră pentru încălcarea sancțiunilor Siriei, Iranului și Coreei de Nord se află firma Avangard din Moscova, care produce rachete pentru sistemele de apărare aeriană “S-300” și “S-400” și firma Instrument Design Bureau (KBP) din Tula, unul din cele mai mari întreprinderi ruse de apărare, care dezvoltă arme de precizie, inclusiv sisteme de rachete antiaeriene “Pantsir”. Firma Avangard este o filială a companiei ruse “Almaz-Antey”, iar Instrument Design Bureau este parte a conglomeratului industrial-militar rus Rostec.

 

Potrivit anunțului Departamentului de Stat american, publicat pe 22 mai în Registrul Federal, sancțiunile, care au intrat în vigoare la 14 mai, interzic SUA să furnizeze orice ajutor companiilor ruse aflate pe lista neagră, inclusiv asistență tehnică.

 

Companiile rusești sunt acuzate de încălcarea Tratatului de neproliferare în Iran, Coreea de Nord, Siria (INKSNA), care interzice furnizarea oricărui echipament militar, rachete balistice sau componente pentru producerea acestora către cele trei țări.

 

Sancțiunile vor fi aplicate pe o perioadă de doi ani și vor constitui și un răspuns la scrisoarea bipartizană a 382 de membri ai Congresului SUA către președintele Donald Trump, prin care Casa Albă este îndemată să intensifice presiunea asupra Rusiei și Iranului pentru subminarea securității în Siria.

 

Congresmanii americani consideră că Rusia dorește să asigure o prezență permanentă în Siria, dincolo de baza sa navală dislocată în Tartus (Siria). În scrisoare se menționează că trupele și avioanele rusești "au afectat națiunea siriană", în paralel oficialii ruși oferind "acoperire diplomatică și ajutând regimul Assad să supraviețuiască".

 

Un proiect de lege care propune o a doua rundă de sancțiuni împotriva Rusiei pentru otrăvirea fostului agent dublu, Serghei Skripal, se află pe masa lui D. Trump, de mai mult de o lună. Agenția de știri americană  Bloomberg susține că documentele de la Trezorerie și Departamentul de Stat au sosit la Casa Albă la sfârșitul lunii martie, dar președintele D. Trump nu se grăbește să le semneze. Pregătirea pachetului de sancțiuni este în curs de desfășurare încă din toamna anului trecut, în conformitate cu Legea privind controlul și distrugerea armelor chimice și biologice, după ce Departamentul de Stat a acuzat oficial guvernul rus că a folosit agentul neurotoxic Novichok în tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal, în Marea Britanie.

 

Prima rundă de sancțiuni a constat doar în restricții suplimentare privind transferul de tehnologie și a fost însoțită de o "perioadă de probă": Rusia a avut trei luni pentru a permite inspectorilor internaționali să inspecteze instalațiile de armament chimic și să furnizeze dovezi convingătoare că nu va folosi astfel de arme în viitor. Rusia a refuzat să se conformeze și, potrivit unei legi deja ratificate, Casa Albă este autorizată să răspundă cu sancțiuni. Cu toate acestea, formularea noilor sancțiuni a fost greu realizată. A doua rundă ar putea include o reducere a nivelului relațiilor diplomatice, restricții asupra traficului aerian și un embargo asupra importurilor și exporturilor. Sunt luate în considerare, de asemenea, sancțiuni împotriva sectorului bancar rus. 

 

SUA introduc sancțiuni împotriva sectorului rus de apărare

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE