27 iunie 2019

SUA, Rusia și Israelul sunt de acord că forțele iraniene trebuie să părăsească Siria 

A. Haritonovici

  Pe 25 iulie, la Ierulsalim, s-a desfășurat mult așteptata reuniune trilaterală SUA-Rusia-Israel, la care au participat consilierul pentru securitate naţională al SUA, John Bolton, secretarul general al

Consiliului de securitate rus, Nikolai Patruşev, și consilierul pentru securitate naţională israelian Meir  Ben-Shabbat.
 
Cei trei au fost de acord, în linii generale, că forțele iraniene trebuie să părăsească Siria, însă un  acord în acest sens nu a fost încheiat și nici nu s-a stabilit când și cum se va întâmpla aceasta.
 
Reuniunea a avut loc într-un moment în care tensiunile dintre SUA şi Iran au crescut, după  doborârea unei drone americane de către Iran şi anunţului ulterior al SUA referitor la aplicarea unor noi  sancţiuni aupra regimului de la Teheran.
 
Într-o conferină de presă, susținută după o întrevedere cu cei trei consilieri pentru securitate,  premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că „la această reuniune istorică și fără precedent,  cele două super puteri, alături de Israel, au fost de acord că toate forțele străine care au intrat în Siria  începând cu anul 2011 trebuie să părăsească teritoriul acestei țări”. Netanyahu a precizat că subiectul va  fi abordat în discuții între președintele american, Donald Trump, și omologul său rus, Vladimir Putin, și ș i-a exprimat speranța că o continuare a negocierilor va avea loc curând, tot în Israel, pentru că trebuie  atins „un obiectiv care va contribui la stabilitatea regională și la securitatea statului evreu”.
 
Donald Trump și Vladimir Putin ar putea avea o întrevedere în marja summitului G20 care se  desfășoară pe 28 și 29 iunie la Osaka, în Japonia.
 
Consilierul pentru securitate naţională al SUA, John Bolton, a declarat că „președintele Trump  a lăsat deschisă ușa pentru negocieri reale, dar liderii de la Teheran au răspuns printr-o tăcere  asurzitoare”. Bolton a apreciat că o combinație între sancțiuni și alte forme de presiune ar putea aduce  Iranul la masa negocierilor și a informat că secretarul Mike Pompeo şi emisarul pentru Iran, Brian  Hook, se află în regiune ca să discute despre Iran cu liderii arabi.
 
Pe de altă parte, Nikolai Patrușev s-a arătat însă mai puțin conciliator. Într-o conferință de presă,  reprezentantul rus și-a exprimat sprijinul ferm pentru Iran și a criticat eforturile americane și israeliene  de a inocula ideea că Iranul este un factor destabilizator în regiune. Patrușev a declarat că „Iranul a fost ș i va fi un aliat și un partener cu care Rusia dezvoltă gradual legături bilaterale și multilaterale, și orice  încercare de a face ca Iranul să pară principala amenințare la securitatea globală, de a pune Iranul pe același loc c u Statul Islamic sau orice altă organizație teroristă este inacceptabilă”. Patru ev a apreciat  că Iranul a avut o contribuiție majoră la lupta împotriva terorismului în Siria, a ajutat la stabilizarea  situației în zonă, iar eforturile ar trebui focalizate pe detensionarea relațiilor dintre Iran și Israel.
 
Potrivit siteului de presă Al-monitor, care publică informații și analize din și despre situația din  Orientul Mijlociu, în încăperea în care au avut loc discuțiile, departe de ochii presei, lucrurile au stat  mai bine. Pozițiile reprezentanților american, rus și israelian au fost mult mai apropiate, în ciuda a ce au  sugerat declarațiile de presă. Interesele startegice ale participanților la negocieri au fost congruente în  mai multe aspecte. Partea rusă a fost cea mai entuziasmată de desfășurarea summitului pentru că are  nevoie de ajutorul SUA și al Israelului pentru a-și încheia acțiunile costisitoare în Siria și pentru a putea  în sfârșit să se bucure de beneficiile rezultate în urma acestora.
 
În general, părțile au căzut de acord asupra unor chestiuni discutate anterior, dar au făcut-o ceva  mai determinat. După terminarea războiului sirian nu vor mai exista forțe străine în Siria, inclusiv  iraniene. Până atunci, rușii vor face orice efort pentru a preveni apropierea forțelor iraniene și a  milițiilor șiite până la mai mult de 100 de kilometri de Înălțimile Golan, controlate de Israel. Israelul nu  s-a angajat să înceteze loviturle aeriene pe teritoriul sirian, dar a garantat că acestea vor avea loc numai  dacă nu va exista altă cale de a îndepărta o amenințare iminentă.
 
Surse:
https://www.jpost.com/International/US-Russian-Israeli-reach-understanding-that-Iranian-forces-leave-Syria-593698
https://www.timesofisrael.com/in-trilateral-summit-russia-sides-with-iran-against-israel-and-us/
https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2019/06/israel-us-iran-russia-syria-vladimir-putin-john-bolton.html

 

 

 

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

PROPAGANDA RUSĂ ÎN ORIENTUL MIJLOCIU