20 iulie 2019

Sursa: tass.ru, remnmilitaryblog.com

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 19.07.2019, citând o sursă din cadrul industriei constructoare de nave, că specialiști Întreprinderii de Reparații Navale din Sevastopol (Sevmorzavod) și ai Șantierului naval al Amiralității au finalizat etapa de reparare la doc a submarinului Novorossiysk al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

 

“În zilele trecute, submarinul Novorossiysk a fost scos de la docul Sevmorzavod”, a declarat sursa.

 

Potrivit precizărilor acesteia, repararea submarinului la dană va mai dura încă două săptămâni. Sursa a menționat că “este vorba despre prima reparație majoră a submarinului de la predarea acestuia către flotă în anul 2014”.

 

Se așteaptă ca, după Novorossiysk, să fie aduse la docul Sevmorzavod pentru reparații și alte submarine ale FRMN, respectiv Rostov pe Don, Veliky Novgorod și Kolpino.

 

Sevmorzavod este filială a Centrului pentru reparații navale Zvezdochka, parte a Corporației Întrunite Constructoare de Nave (OSK). Șantierul naval al Amiralității, de asemenea parte a OSK, este constructorul submarinleor Proiect 636.3 pentru FRMN.

 

Submarinele Rostov pe Don, Veliky Novgorod și Kolpino, aflate în compunerea escadrei din Marea Mediterană a Federației Ruse, au efectuat mai multe atacuri cu rachete de croazieră Kalibr asupra unor ținte ale teroriștilor de pe teritoriul Siriei.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Până în prezent, autoritățile ruse nu au anunțat faptul că submarinul Novorossiysk al FRMN nu este operațional și se află în reparații la Sevastopol.

În dotarea FRMN, în perioada 2014-2016, au fost introduse șase submarine Proiect 636.3, produse la Șantierul naval al Amiralității din Sankt Petersburg.

În prezent, patru dintre aceste submarine, Novorossiysk, Rostov pe Don, Veliky Novgorod și Kolpino se află în Marea Neagră, iar alte două, Stary Oskol și Krasnodar, îndeplinesc misiuni în Marea Mediterană și sunt dislocate la Tartus, în Siria.

Faptul că reprezentanții ruși au decis repararea submarinelor la Sevastopol, prin aducerea de specialiști de la societatea producătoare, fără să mai deplaseze submarinele la Sankt Petersburg, este un lucru interesant, deoarece crează probleme în procesul de rotire a submarinelor în Marea Mediterană. Potrivit Convenției de la Montreux, care reglementează statutul Strâmtorilor Bosfor și Dardanele, submarinele rusești pot intra sau ieși în și din Marea Neagră doar în cazul aducerii de la societatea producătoare sau pentru deplasarea la reparații în șantier. Sub acest pretext, la începutul anului 2019, submarinele Veliky Novgorod și Kolpino, care se aflau la Tartus de un an și jumătate, au fost aduse în Marea Neagră, iar submarinele Stary Oskol și Krasnodar au fost duse în locul lor, în cadrul unei deplasări mai largi către Sankt Petersburg.

Întrebarea care se pune este: submarinele Stary Oskol și Krasnodar vor mai fi deplasate, așa cum se intenționa, în anul 2020 la Sankt Petersburg pentru reparații sau la încheierea misiunii în Marea Mediterană vor fi aduse în Marea Neagră și reparate la Sevastopol?

De asemenea, o altă întrebare pertinentă este: cele patru submarine aflate în prezent Marea Neagră și reparate, prin rotație, la Sevastopol vor mai fi scoase în Marea Mediterană sub pretextul deplasării la reparații?

Până în prezent, Federația Rusă nu a încălcat prevederile Convenției de la Montreux, așa cum a fost acuzată recent de Ucraina, și doar a profitat de ambiguitățile acesteia, pentru a-și putea scoate submarinele din Marea Neagră.

Însă, în cazul în care submarinele vor fi trimise în Marea Mediterană, sub pretextul deplasării la reparații, și vor reveni în Marea Neagră fără să mai ajungă în Marea Baltică, atunci se va putea vorbi de o încălcare a convenției.

Cu toate acestea, ținând cont de relațiile foarte bune din acest moment dintre Federația Rusă și Turcia, este posibil ca, statul turc, cel care asigură tranzitarea strâmtorilor de la Marea Neagră, în baza Convenției de la Montreux, să nu reacționeze la abuzurile părții ruse.

 

Submarinul Novorossiysk al Flotei ruse din Marea Neagră se află în reparații la Sevastopol

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE