Tehnicile-cheie de fraudare a alegerilor din Ucraina

Sursa: Natalia Lebed -112.international

 "Vechii locatari" ai Radei Supreme a Ucrainei consideră că la fiecare nouă schimbare calitatea parlamentarilor se deteriorează. De la an la an, politicienii mituiesc alegătorii sau falsifică rezultatele votului cu metode tot mai cinice.


De fapt, numai alegerile parlamentare din 1990 și alegerile prezidențiale din 1991 ar putea fi considerate corecte. Când sistemul vechi al partidului comunist s-a prăbușit, iar unul nou nu apucase încă să se nască. Din 1994 participanții la campaniile electorale au ajustat în mod activ cursul și rezultatele alegerilor în favoarea lor.

 
Metodele de influențare masivă a desfășurării alegerilor, aplicate din 1994 până în 2019.


Votarea "carusel"


Una dintre cele mai vechi metode de fraudare a voturilor (împrumutate din Rusia) se numește "votul carusel". Acest termen desemnează două tehnici diferite. 

 

"Infractorii stau în secția de votare și cer alegătorilor să vândă un buletin de vot în alb. Alegătorul trebuie să depuă în urnă buletinul deja completat, fără a-l intersa cine este votat. Deci, alegătorul mituit va depune un buletin de vot care a fost anterior cumpărat de la un alt alegător", după cum descrie principala tehnică de fraudare Igor Popov, fost președinte al Comitetului Alegătorilor din Ucraina.


Cealaltă schemă de "votare carusel" este atunci când participanții la fraudă folosesc buletinele de vot ale persoanelor care nu s-au prezentat la vot. Un grup de persoane se deplaseză cu un autobuz de la o secție de votare în alta, unde fiecare participant votează în locul celor care nu s-au prezentat la vot. Această metodă a fost foarte populară la alegerile prezidențiale din 2004. Mai târziu, în 2005, când Viktor Iușcenko a preluat deja președinția, Ministerul Afacerilor Interne și Procuratura Generală au raportat aproximativ 5.500 de cazuri de "voturi carusel".

 

Interesant, înainte de al doilea tur de scrutin al alegerilor din 2004, a fost interzisă utilizarea buletinelor de vot ale persoanelor care nu se prezintă la vot.  În 2010, însă, Rada Supremă a revenit asupra deciziei, adoptând amendamentele la Legea "Cu privire la statutul Registrului alegătorilor".


Schema de creștere


Schema de creștere este un sistem ieftin care nu mai poate fi implementat astăzi datorită gradului de securitate al buletinelor de vot. Schema are la bază buletinele tipărite fals, atunci când șeful secției de votare, care colaborează cu infractorii, primește mai multe buletine de vot decât numărul alegătorilor de pe liste. Buletinele suplimentare sunt folosite în interesul unui anumit candidat și amestecate cu restul buletinelor de vot. 


Tehnologia a fost lansată la alegerile prezidențiale din 1999 și 2004. În mod naiv, infractorii nu au ținut seama că, prin voturile lor "suplimentare", participarea la vot ar fi putut depăși 100%.

 

Alegătorii fantomă


Introducerea Registrului de stat al alegătorilor ar trebui să îmbunătățească situația, dar în prezent Registrul servește în principal pentru a certifica faptul că datele unei persoane au fost introduse corect. Este destul de dificil să se identifice persoanele suplimentare dintr-o listă. O astfel de sarcină poate fi atribuită numai structurilor de aplicare a legii. În acest sens, ministrul de Interne, Arsen Avakov, a declarat că vor fi desfășurate cu siguranță verificări ale Registrului de stat al alegătorilor. 


Trebuie avut în vedere însă că nu mai este prea mult timp la dispoziție. Mykola Katerynchuk, șeful campaniei electorale a candidatului Anatoliy Grițeko, atrage atenția asupra faptului că aproape un milion de alegători au fost adăugați la Registru. În prezent figurează 35,6 milioane de alegători, în timp ce la alegerile din 2014 au fost 34,6 milioane.


Având în vedere situația demografică din țară, este puțin probabil ca în 5 ani un milion de persoane să fi împlinit vărsta de 18 ani, fără a mai calcula decesle persoanelor majore din toți acești ani. 


În plus, faptul că locuitorii din Crimeea și Donbas au fost incluși în Registrul de stat este reprezintă o mare problemă.

 

Hrişca


"Hrișca" rerezintă acordarea deghizată de mită electorală. Versiunea timpurie a "hrișcăi" a fost mai haotică - aceasta conținea pachete de alimente, care adesea includeau hrișcă, ce erau oferite practic tuturor, fără obligații directe.

 

Sistemul "hrișca" a dat roade pentru prima dată în alegerile pentru primarul orașului Kiev, în 2006. Se părea că primarul de atunci, Oleksandr Omelchenko, care controla comisiile electorale, avea în mâinile sale toate pârghiile de influență necesare. Dar puternicul Omelchenko a pierdut în mod neașteptat în fața lui Leonid Chernovetsky, un om puțin cunoscut în acea perioadă, care a făcut ceea ce rivalul său nu sa gândit - a mers la oameni.


Revenirea la raioanele majoritare, în 2012, a făcut ca "hrișca" să fie și mai motivantă - de acum înainte, fiecare candidat a încercat să își atragă electoratul cu pachete de alimente sau cu alte beneficii.

 

Rețeaua electorală


Aceasta presupune o organizare strictă a persoanelor care sunt responsabile cu mobilizarea alegătorilor. Mii și mii de oameni sunt conduși printr-o "rețea" controlată de persoane care au timp și manifestă implicare. Aceștia din urmă au contact direct cu alegătorii prin deplasarea "din ușă în ușă".


Cine sunt aceste persoane? De regulă sunt căutați pensionarii, cei care solicită asistență socială sau cei care participă la întâlnirile cu candidații. Există multe modalități de a forma "rețeaua". Orice sistem organizațional funcțional este o potențială "rețea" ce poate fi exploatată. Se poate crea o "rețea" de la zero sau poate fi cumpărată una de-a gata, rămasă de la ultimele alegeri.


Formatorii "rețelei" oferă oamenilor bani. În cazul consimțământului, o parte din bani este acordată înainte de ziua votării, iar cealaltă parte este oferită după. Desigur, este imposibil ca toată lumea să fie controlată și, prin urmare, aproximativ 20-30% din fonduri sunt considerate "pierderi de rețea". 


În plus, "rețeaua" poate fi construită atât de subtil, încât poate arăta în general ca altceva. De exemplu, adversarii actualului președinte consideră manipulare electorală ajutorul unic de 90 de dolari acordat pentru aproximativ 1,9 milioane de pensionari. Ajutorul este împărțită în două tranșe, prima va fi acordată în luna martie, iar cea de-a doua în aprilie, adică între primul și al doilea tur de scrutin.

 

 


 

Mulțumim pentru încredere
18 martie 2019

   Exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic

 "Centru-2019"

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro