Telescoape

telescopio

Nu trebuie să fim oameni de știință sau cercetători pentru a ne dori să avem în casă cel mai bun telescop astronomic, un echipament complex care ne permite să vedem cele mai îndepărtate obiecte cu un nivel de detaliu care să ne liniștească curiozitatea de a dori să apreciem corpuri îndepărtate pe care nu le-am putea observa niciodată cu ochiul liber.

Telescopul, ca instrument astronomic, este indispensabil pentru investigarea și aprofundarea cunoștințelor noastre despre univers, dar chiar dacă utilizarea lui nu este profesională , este totuși un aparat care, dacă știm cum să-l mânuim, putem obține un beneficiu incredibil de pe urma lui și care ne poate oferi și divertisment atunci când ne uităm la ceea ce se întâmplă pe cer. Acesta este motivul pentru care acum putem găsi de la cele mai simple până la cele mai avansate modele pentru a se potrivi cu utilizarea pe care o veți face.

Cele mai bune telescoape

Care este cel mai bun telescop?

Alegerea telescopului potrivit poate să nu fie cea mai ușoară sarcină, dar pentru început ar trebui să vă fie clar dacă este pentru o utilizare avansată sau pentru începători, pentru că pur și simplu nu aveți nevoie să investiți într-un telescop atât de scump și de complex de manipulat pentru a vedea cerul.

Așadar, în acest sens, am enumerat cinci modele potrivite pentru aproape orice scop și care au și prețuri bune, astfel încât să puteți investi în echipamente de calitate care să vă însoțească în pasiunea dumneavoastră pentru astronomie.

Iată dintre cele mai bune telescoape:

1. Celestron NexStar 5 SE

Cel mai puternic

41G3P0qNcWL

Vezi pretul Emag

Are o diafragmă de 5' și are una dintre cele mai bune capturi de lumină decât echipamentele cu caracteristici similare, astfel încât veți obține imagini uimitoare ale corpurilor de pe cer și, de asemenea, puteți stoca imaginile care vă captivează cel mai mult în memoria sa internă.

Este un telescop computerizat, cu forma cilindrică clasică și control digital pentru acces la toate funcțiile. Este unul dintre cele mai rapide telescoape de focalizare, iar designul este conceput pentru o vizualizare și o manipulare ușoară a percepției.

Echipamentul va fi gata de observare în câteva minute și este simplu de instalat și de aliniat. Achiziția include, de asemenea, trepiedul , iar atunci când îl transportați în altă locație este foarte practic, deoarece poate fi dezasamblat în părți separate.

Este cel mai important dintre recomandările noastre și, prin urmare, nu este cel mai ieftin , dar este echipamentul potrivit pentru a merge mai departe în astronomie.

2. Omegon Basic N 150 EQ

Cel mai bun raport calitate-preț

41fxnu898XL

Vezi pretul Emag

Este un echipament care având în vedere cât de simplu este are un sistem optic de 150mm diafragmă care oferă imagini superioare datorită potențialului luminos cu care veți observa detaliile.

Este de 600 de ori mai puternic decât ochiul uman, astfel încât este garantată o rezoluție înaltă. Veți putea observa galaxii, stele, luna sau planete și va fi la fel de eficient vara sau iarna.

Este combinația ideală de compact, puternic și ieftin și va fi o investiție de lungă durată.

3. Seben 900-76 EQ2

Cel mai versatil

41HdNr+gJOL

Vezi pretul Emag

Îți va plăcea modul în care telescopul se potrivește cu smartphone-ul tău pentru a face fotografii sau videoclipuri pentru a le partaja cu ușurință.

Pe de altă parte, veți putea să-i adaptați accesorii foto sau filtre și veți avea, de asemenea, posibilități de reglare mai precise pentru mărirea normală sau cu o lentilă.

Definiția imaginii ar putea satisface observațiile profesionale și este un telescop modern și eficient.

Acesta include accesorii care îi îmbunătățesc funcțiile, astfel încât veți economisi și bani prin achiziționarea altor lucruri care sunt de obicei vândute suplimentar.

Are un preț super accesibil , iar calitatea vă va lăsa mulțumiți.

4. Bresser Solarix 76/350

Cel mai compact și mai sigur

41oCGrGxsOL

Vezi pretul Emag

Vă veți bucura de modul în care un obiect atât de compact arată planetele și stelele cu imagini curate prin intermediul distanței focale de 300 mm și a diafragmei de 80 mm. În plus, acesta include un filtru pentru vizualizarea soarelui și o lentilă care protejează vederea de toate tipurile de radiații; calitatea și siguranța echipamentului este, de asemenea, aprobată de CE.

Acest telescop newtonian este compatibil cu smartphone-ul dvs. și este livrat și cu accesoriile esențiale, astfel încât să puteți începe să utilizați imediat echipamentul.

Achiziția este însoțită de un manual detaliat care vă ghidează în utilizare și instalare, pe care o puteți face rapid, și este cea mai ieftină dintre sugestiile noastre, dar totuși nu neglijează performanțele bune.

5. Celestron PowerSeeker 127 EQ

Ideal pentru începători

41lAFszq-CL

Vezi pretul Emag

Cel mai bun lucru este cel economic este că, fiind o investiție corectă pentru a începe în astronomie cu un echipament de calitate pentru că are cristale de 50mm lucrate care măresc și optimizează transmisia luminii.

Pe cât de simplu este, pe atât de ușor de utilizat, nu veți avea nevoie de niciun instrument pentru a-l instala și va fi foarte stabil pe trepiedul din aluminiu.

Achiziția include software-ul TheSkyX - First Light Edition, complementul perfect pentru a obține cele mai bune rezultate de la acest dispozitiv.

Este unul dintre cele mai bine cotate dispozitive de către utilizatori și este ideal pentru a începe cu telescopiomania.

Tipuri de telescoape

el-mejor-telescopio-1024x678

În principiu, există trei tipuri în care putem clasifica aceste dispozitive în funcție de funcționarea lor internă:

Telescoape cu refracție

Acesta este probabil cel mai comun și cel cu care ați avut probabil un contact oarecare. Obiectivul echipamentului este mare și se află în partea din față, în acest caz lumina trece prin sticlă și este reflectată într-o oglindă, astfel încât ochiul să o poată capta.

Este unul dintre cele mai ușor de utilizat și este aplicabil pentru vizualizarea obiectelor de la sol, iar designul este robust și necesită puțină întreținere.

Telescop cu reflexie

În acest model, oglinda ocupă poziția extremă, colectând lumina și trimițând-o către ochi. Este cel mai potrivit pentru a observa obiectele slabe, sunt mai compacte și calitatea imaginii este superioară.

Nu funcționează cu corpuri terestre și, uneori, la deschiderea tubului există posibilitatea introducerii unor particule care ar putea deteriora vederea.

Telescop compus

Acesta este cunoscut sub numele de Schmidt-Cassegrain are o lentilă și două oglinzi, câte una la fiecare capăt. Structura protejează optica și este cel mai frecvent utilizată pentru fotografia astronomică, iar unii folosesc lentile concave pentru a o transforma în tipul Maksutov .

Sunt în general mari și grele și sunt cele mai scumpe dintre cele trei.

Telescop cu reflexie sau telescop cu refracție?

Deși nu sunt foarte marcate, există anumite detalii care diferențiază telescoapele; cu toate acestea, există întotdeauna îndoiala că, dacă ambele dispozitive au aceeași capacitate, care dintre ele ar fi cel mai bun.

Din punct de vedere al dimensiunii și designului , refractoarele sunt în general mai compacte decât reflectoarele, însă ambele au acea formă cilindrică alungită de tip telescop distinctivă a echipamentului. De asemenea, în scopul vizualizării, lunetele au vizorul la vârf, în timp ce reflectoarele îl au în lateral.

În ceea ce privește comportamentul al lentilelor , refractoarele sunt sensibile la distorsiunea luminii, în timp ce reflectoarele pot genera o imagine bună având o lentilă acromatică, însă au un risc mai mare de decalibrare.

Pentru prețul , refractoarele sunt mai ieftine, astfel încât pot fi achiziția ideală pentru un amator sau începător.

Iar dacă vorbim despre capacitate , refractoarele sunt mai puțin disponibile din cauza dimensiunilor lor, astfel încât utilizatorii avansați preferă reflectoarele, deoarece sunt mai versatile în funcțiile lor; cu toate acestea, acestea sunt mai solicitante în ceea ce privește întreținerea, astfel încât influențează și costul, nu numai în ceea ce privește investiția inițială, ci și în ceea ce privește cheltuielile cu procesele și îngrijirea, cum ar fi reiluminarea lentilei.

De ce majoritatea telescoapelor sunt reflectoare?

Motivul este simplu, atunci când ne aflăm într-un loc întunecat și căutăm ceva, încercăm întotdeauna să găsim o cale de a găsi mai multă lumină. În cazul astronomilor, aceștia procedează la fel atunci când doresc să observe în locuri îndepărtate.

De exemplu, atunci când ne uităm la un cer întunecat, nu doar mărirea nu va rezolva problema, ci și luminarea acestuia, iar aici își fac treaba telescoapele reflectorizante, absorbind mai multă lumină.

Dezavantajul acestui model, în ciuda faptului că este cel mai utilizat, este că atunci când se lucrează cu lentile de sticlă este complicat să se controleze iluminarea și în ocaziile în care nu se dorește o luminozitate atât de mare, tot se va obține.

Unele telescoape minimizează acest efect, dar totul depinde de inci ale lentilelor, de exemplu, în cazul celor de 40', acestea sunt de fapt două ochelari de 40' fabricate cu diferite tipuri de sticlă care ajută la minimizarea aberației cromatice; unele aplică, de asemenea, diferite filtre pentru a îmbunătăți efectul.

Care este mărirea maximă a unui telescop?

Contrar credinței populare, nu capacitatea de mărire este legată de puterea sa, ci de capacitatea unui telescop de a capta lumina, ceea ce face posibilă observarea obiectelor.

Această caracteristică este proporțională cu dimensiunea lentilei sau a oglinzii, adică cu cât este mai mare lentila sau elementul optic principal, cu atât mai eficient va fi echipamentul.

Măsura este exprimată în milimetri și se calculează prin împărțirea distanței focale a telescopului la lungimea oculară.

Teoretic, limita de mărire pe care o poate avea un telescop este de până la 60 de ori mai mare decât deschiderea dispozitivului în inci; prin urmare, dacă un dispozitiv are o capacitate de 60 mm, veți obține o vedere de 120 de ori mai largă, garantând întotdeauna că imaginea este clară și precisă.

Cu o astfel de putere, utilizatorii profesioniști sau amatori pot avea o bună percepție într-o noapte întunecată, ajungând la obiecte detaliate de pe cer și bucurându-se de o experiență incredibilă.

La ce ar trebui să vă uitați când cumpărați un telescop?

Din timpuri imemoriale, omul a fost fascinat și atras de firmament. Această vastă manta siderală cu nenumărate stele, comete și planete a ridicat multe întrebări despre originea și cursul universului.

Diferite civilizații de-a lungul istoriei s-au dedicat observării corpurilor cerești, iar în cadrul concepțiilor lor mitice, simbolice și științifice au încercat să elaboreze un corp de cunoștințe și postulate despre fenomenele astronomice; cea mai imediată modalitate de a îndeplini această sarcină a fost observarea sistematică a stelelor și a comportamentului lor.

Odată cu trecerea secolelor, această nerăbdare și această nevoie de a scruta cerul s-a amplificat exponențial și a dus la fabricarea unor instrumente din ce în ce mai specializate, cu o gamă mai mare de aproximare. Datorită acestui fapt, astăzi puteți avea telescoape mici cu care veți avea o vedere mai clară decât ar fi putut obține Galileo însuși acum patru secole cu aparate de proporții extrem de mari.

Cu toate acestea, calitatea telescoapelor variază foarte mult, așa că, dacă vă gândiți să cumpărați unul, trebuie să țineți cont de câteva aspecte.

Deschidere

Când auziți acest termen, se referă la dimensiunea obiectivului sau a oglinzii care focalizează lumina de la obiectele îndepărtate. La un telescop de bună calitate , această caracteristică limitează în mod fundamental claritatea imaginii.

A privi cosmosul cu o diafragmă de 20 cm este echivalent cu mărirea pupilei tale la aceeași lungime, astfel încât vei putea vedea obiecte care în mod normal ar fi slabe sau imperceptibile de aproximativ 1 000 de ori mai clar.

În acest sens, pe piața se face adesea reclamă la dispozitive cu mărire, dar o mărire mare pe un echipament prea mic produce doar o imagine mare și neclară. Prin urmare, dacă doriți o vedere bună, gândiți-vă la diafragmă, nu la mărire.

Oglinzi sau lentile?

Telescoapele mai mici tind să folosească lentile, dar telescoapele mai mari sunt în general echipate cu oglinzi, care sunt mai accesibile . Acestea fiind spuse, depinde de cerințele dumneavoastră să alegeți un tip sau altul.

Considerații între tipurile de telescoape

Dacă vă interesează să observați atât corpurile terestre, cât și cele cerești, vă recomand să achiziționați telescoape cu lentile refractare sau, în lipsa acestora, binocluri .

Pe de altă parte, echipamentele cu oglinzi sunt mai mult orientate spre observarea galaxiilor, stelelor sau planetelor îndepărtate. Aceste oglinzi vor evita perturbațiile cromatice, în cazul în care diferite tonuri nu sunt focalizate cu aceeași acuitate. Unul dintre punctele slabe ale acestor dispozitive este că nu pot surprinde clar peisajele, păsările și navele cu vele.

Monturi de vizionare

Dacă observați corpuri spațiale, veți avea nevoie de o modalitate de a vă menține telescopul îndreptat în direcția corectă, astfel încât este necesar să aveți o montură care să vă permită să vă stabilizați echipamentul.

Există monturi, cum ar fi montură Alt-Azimut, al cărei sistem mecanic este simplu, deoarece se sprijină pe un cadru simplu din lemn; o opțiune mai puțin costisitoare care vă va permite să investiți în alte aspecte ale echipamentului.

Monturile ecuatoriale, care sunt aliniate cu axa Pământului, pot folosi un motor pentru a compensa rotația Pământului.

Cu toate acestea, alinierea unei monturi ecuatoriale la axa Pământului nu este ușoară pentru cei neexperimentați. Dacă v-ați hotărât asupra unuia dintre acestea, asigurați-vă că nu este o versiune ieftină, pentru că, dacă este așa, uneltele sale slab concepute și insuficient proiectate nu vor face decât să vă frustreze.

În cele din urmă, sunt disponibile monturi computerizate și asistate de GPS , care vă permit să găsiți cu ușurință obiecte pe cerul nopții și să compensați automat rotația Pământului, fără a mai fi nevoie să navigați manual pe cer.

Cum se folosește un telescop?

Ca punct de plecare, ar trebui să investiți în cumpărarea unor cărți bune despre stele și constelații, sau, alternativ, să accesați portaluri web bune care vă pot ghida. Odată ce v-ați familiarizat cu conținutul teoretic și astronomic, este extrem de important să învățați să folosiți și să vă folosiți instrumentul; toate acele butoane și pârghii sunt acolo pentru un motiv întemeiat.

Prima ședință ar trebui să aibă loc în timpul zilei. Exersați-vă orientarea și focalizarea echipamentului nu spre cerul nopții, ci spre obiectele terestre din timpul zilei. Nu numai că sunt luminoase și ușor de văzut, dar, spre deosebire de obiectele din mantaua nocturnă, ele nu se vor deplasa din câmpul dumneavoastră vizual din cauza rotației Pământului.

Alegerea puterii

Telescoapele vin de obicei cu mai multe oculare care vă permit să reglați puterea. Dar trebuie să fiți conștienți de anumite limitări.

Regula generală este că mărirea maximă a oricărui telescop ar trebui să aibă o putere de 50X pe inch de deschidere. Dacă intenționați să achiziționați un reflector de 6 inch, 300 este maximul pe care puteți încerca să-l atingeți; maximul pentru un refractor de 3 inch ar trebui să fie 150.

De fapt, veți fi probabil surprins să constatați că cele mai plăcute priveliști vor fi obținute la puteri mai mici.

Precauții de siguranță

Atunci când utilizați aparatul, nu priviți în niciun caz direct în soare. Dacă sunteți un amator, singura modalitate sigură de a o observa este de a proiecta imaginea sa mărită pe o carte albă sau pe un ecran.

Telescoapele unor magazine pot include o sticlă întunecată care este concepută pentru a fi înșurubată în ocular; se presupune că acest filtru poate fi folosit pentru a vedea soarele. Dacă echipamentul dvs. este prevăzut cu un astfel de mecanism, aruncați-l imediat!

Atunci când îndreptați telescopul spre această stea luminoasă, lumina și căldura ei se intensifică foarte mult atunci când ajung la cristalin, până la punctul în care îl pot face să se fisureze, iar acest lucru vă va afecta direct vederea, provocând orbire parțială sau totală.

Aveți nevoie de elemente suplimentare pentru telescopul dumneavoastră?

Atunci când își achiziționează primul echipament, mulți începători se întreabă dacă ar trebui să cumpere elemente pentru a optimiza performanța telescoapelor lor. Vestea bună este că, pentru a fi liniștiți, majoritatea dispozitivelor moderne sunt vândute ca sisteme complete.

Cu toate acestea, există unele telescoape refractare de înaltă calitate care sunt vândute fără trepied, suport și accesorii. Dacă vă decideți pentru acest model, vă sfătuiesc să achiziționați o diagonală stelară care va ajuta la curbarea luminii obiectului țintă, facilitând astfel observarea anumitor lucruri pe cer.

Îngrijirea adecvată a telescopului

Achiziționarea unui instrument de această natură este o investiție și, prin urmare, merită o îngrijire adecvată. Unul dintre aspectele fundamentale ale conservării sale constă în întreținerea opticii sale.

Curățarea obiectivului sau a oglinzii

După cum vă spuneam la punctul anterior, obiectivul este foarte important, iar modul în care îl curățați îi va prelungi durata de viață și performanța. O perie din păr de cămilă este ideală pentru îndepărtarea prafului de pe un obiectiv.

Dacă ați vărsat accidental orice fel de reziduuri pe sticlă, puteți folosi soluții de aplicare din metanol pur.

Practicați întreținerea preventivă

Detaliile fine ale multor obiecte se pot pierde în câteva particule de praf, atunci când acesta se acumulează pe o lentilă sau pe o oglindă, distorsionând lumina și îngreunând observarea planetelor și a stelelor. Prin urmare, este de o importanță vitală să faceți curățenie în mod continuu pentru a evita astfel de incidente.

Acoperiți obiectivul

Dacă nu mai folosiți telescopul pentru perioade lungi de timp, trebuie să îl acoperiți cu un capac de obiectiv . Dacă luneta dvs. nu este prevăzută cu un capac de protecție, o puteți acoperi cu un capac făcut în casă.

Lăsați telescopul îndreptat spre sol

Vă recomand să lăsați telescopul îndreptat spre sol, deoarece această poziție va împiedica orice particule să se depună pe obiectiv. Ochelarii suplimentari trebuie depozitați într-o pungă de plastic, iar elementele de sticlă din interiorul telescopului nu trebuie atinse niciodată.

Sfaturi pentru începători

Oricât de fascinantă ar fi această disciplină, trebuie să îi avertizez pe începători să își stabilească așteptări realiste.

Majoritatea imaginilor pe care le-am văzut publicate cu galaxii și roiuri de stele îndepărtate au fost realizate de telescopul spațial Hubble , astfel încât ar fi disproporționat să facem o comparație între imaginile obținute de acest aparat și cele ale unui echipament obișnuit.

Unele dintre cele mai bune echipamente de pe planetă au necesitat fonduri de milioane de dolari pentru a fi construite, și chiar și așa nivelul lor de detaliu nu este la apogeu.

Totuși, nu vă descurajați, pentru că nu toți pretind că sunt asociați cu NASA , și nici că sunt la nivelul lor, este suficient să vă puteți delecta cu calmul perpetuu al nopții și să fiți martori la frumoasele fenomene care se manifestă acolo.

Evitați clădirile

Atunci când folosiți un telescop, trebuie să stați departe de clădiri și de obiecte mari, deoarece acestea degajă căldură în timpul nopții, ceea ce îngreunează foarte mult observarea stelelor și a planetelor îndepărtate. Acestea fiind spuse, încercați să mizați peste deschis și zonele mari.

Evitați ferestrele

Din aceleași motive pentru care ar trebui să evitați clădirile, ferestrele vă vor împiedica să vedeți obiectele îndepărtate, deoarece diferența de temperatură dintre aerul din interior și cel de afară nu vă va permite să vă concentrați corect.

Mulți amatori pasionați de lentile astronomice cred că vor obține o imagine mai bună dacă vor direcționa echipamentul printr-o fereastră înclinată și, din păcate, acest lucru nu este adevărat.

Reglați-vă ochii

Dacă sunteți un prodigios, ochii umani sunt niște piese biologice uimitoare și, pentru a profita la maximum de telescopul dumneavoastră, trebuie să le acordați timpul necesar pentru a se adapta la întuneric.

În funcție de locul în care vă aflați, poate dura până la 30 de minute pentru ca vederea dumneavoastră să se adapteze complet la o zonă întunecată. Pe de altă parte, este nevoie doar de câteva secunde de privit într-o lumină strălucitoare pentru a inversa efectele stării în întuneric pentru aceeași perioadă de timp.

Cei mai mulți astronomi folosesc o lumină roșie , deoarece este mult mai ușor pentru ochii care s-au adaptat la întuneric.

Exersați folosirea vederii de ocolire

O altă recomandare pentru astronomii nobili este de a exersa observarea obiectelor îndepărtate folosind vederea de ocolire, ceea ce presupune să privești cu colțul ochiului.

În acest fel, vă va fi mult mai ușor să vedeți obiecte slabe, care altfel ar putea fi invizibile.

Începeți cu ocularul cel mai de jos

Ne referim în acest fel la puterea a ocularului, iar aceasta este de obicei piesa care este marcată cu numărul cel mai mare.

Imaginile vizualizate printr-un obiectiv de putere redusă vor fi mai clare și mai luminoase. În majoritatea situațiilor, veți obține o experiență de vizionare mai bună.