18 mai 2020

Sursa: forum24.cz

 Pe 15 mai, într-un interviu acordat postului rus de televiziune RBK, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că au fost cerute explicații părții cehe cu privire la demontarea monumentului “mareșalului sovietic eliberator Ivan Konev” din Praga și a fost solicitată refacerea monumentului pe fostul său loc. În explicațiile date, Lavrov a făcut referire la acordul dintre cele două țări în acest sens, din 1993.

 

“Cehii dau explicații copilărești - spun că monumentul nu aparține statului. Dar în conformitate cu contractele existente, asigurarea siguranței monumentului ar trebui să fie responsabilitatea statului, deoarece se află în evidența Ministerului Apărării din Cehia. Și brusc o demolează și ne spun că aceasta este proprietatea unor bătrâni. Ceea ce s-a întâmplat este absolut inacceptabil - diplomații cehi trebuie să se explice singuri, iar monumentul trebuie repus acolo unde era” - a declarat Serghei Lavrov.

 

De cealaltă parte, potrivit ediției cehe a Forum 24, declarația lui Lavrov reprezintă „o tentativă flagrantă de imixtiune rusă în treburile unui alt stat”. Autorul articolului intitulat "Ministrul Lavrov este chiar cinic dictând Republicii Cehe ce trebuie să facem aici", consideră că diplomația  cehă nu ar trebui să explice nimic. De ce are nevoie Cehia de un monument al unui anumit mareșal care „a dat ordin să împuște oameni” în Ungaria? "Poate că monumentul lui Stalin ar trebui să fie și el refăcut", se consemnează în cotidianul ceh.

 

Comentariu BSMAP: Pe 3 aprilie, primăria sectorului șase din Praga a demontat statuia mareşalului Konev, care ar urma să fie înlocuită cu un memorial dedicat eliberării oraşului Praga în 1945.

Pe 9 aprilie, Rusia a anunţat că a declanşat o anchetă pentru profanare de simboluri ale gloriei militare ruse și a făcut referire la un tratat ruso-ceh din 1993 care obligă Cehia să protejeze monumentele militare ruse aflate pe teritoriul său.

Înlăturarea statuii a avut loc la scurt timp de la deschiderea, în acelaşi sector şi chiar în faţa ambasadei Rusiei, a pieţei "Boris Nemţov", în cinstea liderului opoziţiei ruse asasinat în 2015.

 

 

 

 

 

Tensiunile dintre Rusia și Cehia, generate de demonatrea monumentului din Praga, se mențin

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE