24 septembrie 2020

Sursa: militarynews.ru, remnmilitaryblog.com

 În zona de responsabilitate a Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a continuat, pentru a treia zi, executarea exercițiului de comandament și stat major la nivel strategic Caucaz-2020.

Pe parcursul zilei, au fost desfășurate activități practice, în vederea pregătirii fazei active a exercițiului, care va începe, probabil, pe 24 septembrie. Militarii ruși, precum și cei din statele partenere participante la exercițiu, au executat trageri de luptă asupra unor ținte terestre, aeriene și navale.

Forțele Terestre

* Militari ruși aparținând unor subunități de cercetare ale Regiunii Militare Sud, în comun cu subunități speciale din cadrul Forțelor Armate ale Republicii Abhazia au desfășurat activități de izolare a raioanelor în care se află teroriștii, au efectuat blocare și distrugerea acestora.

Acțiunile practice pentru identificarea, blocarea canalelor de aprovizionare și distrugerea taberei grupurilor înarmate ilegale au fost efectuate în poligonul Tsabal și pe coasta Mării Negre.

De asemenea, în timpul exercițiului, militarii au elaborat măsuri practice pentru desfășurarea și ducerea apărării teritoriale a Republicii Abhazia, în fața unei amenințări teroriste.

Faza activă a exercițiului va avea loc pe linia litoralului maritim, unde militarii subunităților de infanterie moto, tancuri, artilerie și apărare antiaeriană vor desfășura activități de apărare a litoralului, în timpul debarcării desantului adversarului convențional.

În etapa finală a exercițiului, vor fi efectuate trageri cu armamentul din dotarea tancurilor T-72B3 și transportoarelor blindate BTR-82AM asupra a peste 2.000 de ținte terestre și aeriene din regiunile muntoase ale crestei caucaziene. În timpul distrugerii adversarului, vor fi întrebuințate aproximativ 50.000 de cartușe de calibru mare.

* În poligonul Ashuluk din Regiunea Astrakhan, peste 800 de militari din cadrul marii unități de infanterie moto (vânători de munte) a Regiunii Militare Sud din Caucazul de Nord au executat, pentru prima dată, un exercițiu de organizare a manevrei de apărare, pe timp de noapte.

În timpul părții practice a exercițiului, au fost îndeplinite misiuni de ducere a apărării mobile și de pregătire a manevrelor, luând în considerare situația tactică, în scopul dezorientării adversarului convențional și provocării de pierderi maxime în rândurile acestuia.

La exercițiu au participat subunități de infanterie moto dotate cu blindate ușoare de tip MTLB-MV.

Militarii au executat trageri cu utilizarea întregii game de armamemnte din dotarea mașinilor de luptă, din poziții de tragere închise, iluminând zona cu mine luminoase.

Echipajele au desfășurat, de asemenea, elemente de pregătire tactică și de foc, precum tragerile pe flancuri, tragerile din mișcare cu puștile și mitralierele asupra unor  ținte care apăreau și se mișcau instantaneu, imitând vehicule blindate și forța vie a adversarului convențional, la distanțe cuprinse între 500 și 1.200 de metri.

Forțele Aeriene

* În poligonul Kapustin Yar din Regiunea Astrakhan, aproximativ 20 de elicoptere de tip Mi-28 și Ka-52 aparținând grupului de aviație al Aviației Forțelor Terestre au executat un atac cu rachete împotriva adversarului convențional.

Atacul a vizat ținte care imitau tehnica blindată și forța vie a adversarului. Elicopterele au întrebuințat rachete de aviație nedirijate cu calibrul de 80 de milimetri și cartușe pentru mitraliere.

* Peste 20 de elicoptere de transport și luptă Mi-8AMTȘ ale Aviației Forțelor Terestre a Regiunii Militare Sud sunt implicate în desfășurarea unor episoade tactice în cadrul exercițiului.

Echipajele Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană asigură acțiunile trupelor în poligoanele de arme întrunite din Caucazul de Nord, din bazele militare din Transcaucazia, din Regiunile Volgograd, Astrakhan și din Ținutul Krasnodar.

În același timp, la exerciții sunt implicate subunități de asalt ale Trupelor de Geniu și complexe de cercetare și asalt ale grupurilor tactice de nivel batalion și companie.

Forțele Navale

Complexe mobile de rachete de coastă Bal și Bastion aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au executat lansări de rachete asupra unor ținte navale ale adversarului convențional.

Potrivit planului exercițiului, un detașament de nave de desant ale adversarului s-a apropiat de litoralul Mării Negre din Ținutul Krasnodar, în scopul debarcării desantului tactic. Echipajele complexelor Bal și Bastion au primit misiunea de a distruge detașamentul de nave cu un atac cu rachete.

Subunitățile de rachete au efectuat marș în raionul de poziție și în scurt timp au adus complexele în stare de întrebuințare în luptă. Ulterior, au efectuat căutarea țintelor și au executat distrugerea acestora, lansând câte o rachetă fiecare.

Rolul adversarului convențional a fost jucat de o țintă navală mare. Controlul vizual al distrugerii acesteia a fost asigurat de drone din compunerea Aviației navale a FRMN.

După efectuarea lansărilor de rachete, echipajele complexelor au asigurat scoaterea acestora de sub focul adversarului, prin schimbarea, amenajarea și mascarea unor noi poziții de foc.

* Subunități de infanterie marină ale Flotilei ruse din Marea Caspică (FRMC) au distrus formațiuni înarmate ilegale în poligonul Adanak din Republica Daghestan.

Infanteriștii marini au fost debarcați din elicoptere de transport Mi-8, au blocat și au distrus adversarul convențional.

Sprijinul aerian al subunităților de infanterie marină în timpul debarcării a fost asigurat de elicoptere de asalt Mi-35.

La activități au praticipat peste 700 de militari și aproximativ 30 de unități de tehnică militară, între care transportoare blindate BTR-82AM, lansatoare multiple de proiectile reactive Grad, tunuri D-30 cu calibrul 122 de milimetri și aruncătoare de mine 2S12 Sani, calibru 120 de milimetri.

* Infanteriștii marini ai FRMC au fost desantați pe o porțiune de litoral neamenajat, în raionul localității Zelenomorsk din Daghestan, cu sprijinul navelor de luptă și al aviației.

Nave mici purtătoare de artilerie au sprijinit desantarea unui detașament înaintat. Din aer au acționat două celule de elicoptere Mi-24 și Mi-35, care au executat atacuri asupra pozițiilor adversarului de pe litoral.

Ulterior, au fost desantate pe litoral forțele principale ale infanteriștilor marini, din elicoptere Mi-8. În același timp, cercetașii FRMC au fost desantați în spatele liniilor adversarului, cu ajutorul elicopterelor Mi-8AMTȘ.

După desantare, militarii FRMC au distrus forțele adversarului de apărare antidesant a litoralului.

La episodul tactic au participat aproximativ 500 de militari ai Regimentului de Infanterie Marină, 24 de nave și vedete de luptă și două nave de patrulare ale Serviciului de frontieră din cadrul FSB.

* Două nave de luptă aparținând Forțelor Navale ale Iranului au sprijinit infanteriștii marini ruși, în acvatoriul Mării Capsice, în timpul episodului tactic de desantare pe o porțiune de litoral neamenajat, în raionul Zelenomorsk din Daghestan.

Vedetele iraniene Joshan și Paykan, împreună cu fregata Tatarstan și navele mici purtătoare de rachete și artilerie Veliky Ustiug și Astrakhan din cadrul FRMC au asigurat sprijinul forțelor desantului tactic. Acestea au executat trageri de artilerie asupra unor ținte de la suprafața apei. 

* Divizionul de rachete de coastă al FRMC, dotat cu complexe de tip Bal, a distrus o navă de luptă a adversarului convențional, în acvatoriul Mării Caspice.

Subunitățile de rachete au efectuat un marș până în raionul de poziție din zona de coastă din Republica Daghestan. Acestea au descoperit o țintă de suprafață, au identificat-o și au început escortarea acesteia.

Ulterior, militarii au îndeplinit algoritmi de acțiune și au executat lansări electronice de rachete asupra țintei.

Rolul navei adversarului a fost jucat de nava mică purtătoare de rachete Uglici.   

Trupele de Desant Aerian

Subunități aparținând batalionului independent de tancuri al diviziei de desant-asalt din Novorossiysk a îndeplinit misiuni specifice în teren muntos împădurit, executând trageri de luptă cu armamentele din dotarea tancurilor T-72B3 asupra unor ținte aflate la distanțe diferite, precum și trageri cu mitraliere Kord, calibru 12,7 milimetri, asupra unor ținte aeriene.

Țintele au imitat tancuri în mișcare, complexe antitanc și instalații de artilerie, aflate la o distanță de 2.000 de metri.

De asemenea, în timpul antrenamentelor, echipajele tancurilor și-au perfecționat deprinderile în ceea ce privește executarea tragerilor de pe flanc, din mișcare, ceea ce reprezintă unul dintre cele mai complicate elemente de acțiune ale Trupelor de Tancuri.

În total, echipajele tancurilor au distrus peste 100 de ținte blidate și aeriene ale adversarului convențional.

Alte date

* În baza Documentului de la Viena din anul 2011 privind măsurile de consolidare a încrederii și securității, în perioada 23-27 septembrie, inspectori militari din Danemarca vor vizita zona de desfășurare a exercițiului.

Aceștia vor inspecta un teritoriu de aproximativ 11.000 de kilometri pătrați, din Regiunile Volgagrad și Astrakhan.

* Aproximativ 170 de jurnaliști ruși și străini au fost invitați la episoadele cheie ale exercițiului. Aceștia au sosit din Belarus, Bulgaria, Vietnam, Germania, Islanda, Italia, Irak, China, Myanmar, Pakistan, SUA, Franța și Japonia.

Ziariștii vor asista la episoade ale exercițiului desfășurate în poligoanele Ashuluk, Kapustin Yar, Prudboy, Turali și Raevsky.

Articolul a fost postat și pe site-ul Defence Romania, unde poate fi accesat la adresa:

https://www.defenseromania.ro/totul-despre-exerci-iul-rusesc-de-nivel-strategic-caucaz-2020-ziua-3_605469.html.

 

Imagine cu caracter simbolic
Totul despre exercițiul rusesc de nivel strategic “Caucaz-2020” (Ziua 3)

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE