26 mai 2019

Sursa:/interfax.com.ua, uawire.org

 Tribunalul Internațional al Organizației Națiunilor Unite pentru Dreptul Mării a stabilit că Rusia trebuie să elibereze cele trei nave ucrainene și cei 24 de marinari care au fost capturați în strâmtoarea Kerci în noiembrie 2018.

 

"Federația Rusă va elibera imediat navele militare ucrainene Berdyansk, Nikopol și Yany Kapu și le va returna Ucrainei", a declarat judecătorul Jin-Hyun Paik citind decizia Tribunalului din Hamburg.

 

Nouăsprezece judecători au votat pentru această decizie, în timp ce Ruslan Kolodkin, din Rusia, a fost singurul judecător care a votat împotriva acesteia.

 

La rândul său, Ministerul rus de Externe a declarat că incidentul marinarilor capturați se află în afara jurisdicției Tribunalului Internațional pentru Dreptul Mării, iar Convenția ONU privind dreptul mării nu poate fi folosită pentru soluționarea litigiului.

 

Pe 25 noiembrie anul trecut, Rusia a atacat și a capturat ambarcațiunile ucrainene Berdyansk, Nikopol și Yany Kapu în apele neutre. Cei 24 de marinari ucraineni aflați la bord au fost acuzați de încălcarea frontierei de stat a Rusiei, arestați și transferați de la Kerci la Moscova. Ucraina a considerat acest lucru un act de agresiune militară, iar Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recunoscut marinarii capturați ca prizonieri de război.

 

Președintele american Donald Trump și-a anulat întâlnirea planificată cu președintele rus Vladimir Putin din cauza incidentului din Kerci. Reprezentantul Special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, a renunțat, în mod similar, la sesiunea de negocieri programată cu consilierul președintelui rus pe reaia cu Ucraina, Vladislav Surkov.

 

Tribunalul ONU a decis eliberarea celor 24 de marinari ucraineni reținuți de Rusia

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE