13 noiembrie 2019

Sursa: iz.ru, remnmilitaryblog.com

 Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 13.11.2019, citând surse aparținând Ministerului rus al Apărării, că militarii ruși vor începe să monitorizeze dronele în timp real. La trupe au fost livrate deja primele complete modernizate ale complexului de radiolocație Zoopark. Modernizarea radarului s-a făcut în baza experiențelor obținute în urma întrebuințării sale în Siria. Noua versiune a radarului garantează, de asemenea, descoperirea munițiilor adversarului după lansare, determinând inclusiv locul de lansare a rachetelor și minelor și calculând traiectoriile acestora. Ulterior, radarul realizează indicarea țintelor pentru distrugerea acestora. În opiniile experților, o astfel de tehnică va crește în mod semnificativ eficiența subunităților de artilerie.

 

După cum au precizat pentru Izvestia surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, până la sfârșitul anului 2019, radarele modernizate vor intra în dotarea diviziilor 19 și 42 din Regiunea Militară Sud și a unei brigăzi de infanterie moto din Regiunea Militară Centru.

 

Radarul Zoopark este destinat pentru cercetarea pozițiilor mijloacelor de foc ale adversarului și corecția focului. Acesta este așa-numitul radar contrabaterie, care acționează în comun cu subunitățile de artilerie și cu lansatoarele multiple de proiectile reactive.

 

Sistemul detectează munițiile adversarului după lansare și le calculează traiectoriile. Acest lucru face posibilă determinarea punctului din care a fost efectuată lansarea, cu o precizie de câteva zeci de metri. Performanța ridicată a radarului și a complexului de calculatoare permite determinarea coordonatelor tuturor mijloacelor de foc, chiar și în cazul unor lansări massive, precum și indicarea țintelor. Toate datele privind pozițiile identificate de foc ale adversarului sunt transmise, în mod automat, la punctul de comandă și pot fi utilizate în continuare pentru efectuarea unui atac de răspuns.

 

De asemenea, radarul este capabil să corecteze în mod eficient lucrul sistemelor de artilerie. În afară de aceasta, noua modificare a radarului permite urmărirea în spațiul aerian și asigurarea controlului asupra dronelor.

 

“De ceva timp, radarele Zoopark nu au mai fost livrate armatei din cauza lipsei de finanțare pentru achiziția lor, iar acest lucru a redus în mod semnificativ capabilitățile artileriei”, a declarat pentru Izvestia fostul comandant al Armatei 58, Viktor Sobolev.

 

“Este vorba despre un complex foarte bun, chiar și primele sale modificări reprezentând un instrument eficient, capabil să garanteze detectarea artileriei adversarului și să efectueze indicarea țintelor pentru distrugerea acesteia. Având în vedere implementarea tehnologiilor moderne, acesta a devenit și mai avansat, iar capabilitățile sale au fost extinse”, a spus expertul.

 

Dezvoltatorii au reușit să îmbunătățească în mod semnificativ caracteristicile radarului. Pentru controlul funcționării complexului se folosește tehnica de calcul din familia Baghet. În plus, în procesul de modernizare a fost implementat un nou sistem pentru determinarea propriilor coordonate. Complexul Zoopark a primit aparatură topografică și un receptor al sistemului Glonass.

 

Software-ul special al complexului folosește cei mai noi algoritmi adaptivi pentru căutarea, urmărirea și compensarea bruiajului activ. Iar metodele adaptative de prelucrare a informațiilor digitale pot crește precizia determinării coordonatelor, probabilitatea detectării și recunoașterii țintelor. Acest lucru permite automatizărilor să proceseze aproximativ șaptezeci de ținte pe minut și să urmărească simultan peste zece obiecte. Nu este nevoie de mai mult de 15-20 de secunde pentru a calcula automat traiectoria completă a muniției adversarului, cu stabilirea unui punct de lansare și a unui punct de cădere. Distanța de descoperire a rachetelor operativ-tactice este la versiunea modernizată de până la 40 de kilometri, iar pentru proiectilele reactive de până la 20 de kilometri. În cazul în care adversarul întrebuințează aruncătoare de mine, este posibilă stabilirea poziției de foc la o distanță de peste 20 de kilometri.

 

Instrumentul principal al stației de radiolocație este un radar cu trei coordonate, cu o rețea de antene în rețea fazată. Timpul de desfășurare din marș a complexului este de aproximativ cinci minute. În compunerea complexului se mai află o mașină de deservire tehnică și o stație electrică de rezervă.

 

Anterior Izvestia a informat că Ministerul rus al Apărării întărește în mod semnificativ puterea de foc a Trupelor de Apărare de Coastă din Crimeea. În dotarea acestora a început să intre lansatoarele multiple de proiectile reactive Tornado-G. Acestea au înlocuit deja lansatoarele de tip Grad în regimentele și divizioanele de artilerie din peninsulă. Lansatoarele Tornado-G sunt complet automatizate și pot dirija singure proiectilele către ținte, iar datorită acestui fapt litoralul Mării Negre va deveni inaccesibil pentru navele adversarului.

 

Trupele din RM Sud au început să primească noile radare modernizate de tip Zoopark

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE