04 septembrie 2019

-iSursa: aa.com.tr, uawire.org

 Pe 3 septembrie, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că Turcia va continua să achiziționeze și alte sisteme de rachete antiaeriene rusești S-400, dacă SUA refuză să-i livreze sistemul Patriot.

 

„Avem încă nevoie de astfel de sisteme, până când le vom putea produce pe ale noastre proprii. Dacă reușim să cumpărăm echivalentul din SUA, vom achiziționa un sistem Patriot, dar dacă acest lucru nu este realizabil, vom cumpăra un alt S-400 din Rusia”, a declarat Cavusoglu la Forumul Strategic Internațional din Bled (BSF), Slovenia.

 

Acesta a adăugat că Turcia este o țară independentă, care are libertatea de alegere a sistemelor de armament pe care și le dorește.

 

În 2017, Turcia a semnat un contract de 2,5 miliarde de dolari pentru achiziționarea a patru sisteme de apărare aeriană S-400 din Rusia. Primele avioane cu componente pentru sisteme au ajuns în Ankara în iulie, iar de atunci au fost peste 30 de astfel de zboruri. Președintele turc, Recep Erdogan, a declarat că Turcia va începe să folosească sistemele în primăvara anului viitor, după ce acestea vor fi instalate, iar personalul va fi instruit.

 

SUA sunt foarte critice cu privire la decizia Turciei de achiziționare a sistemelor rusești de rachete S-400. Senatul american a cerut președintelui american Donald Trump să impună sancțiuni Turciei, considerând un astfel de parteneriat cu Rusia periculos, dăunător Turciei și NATO. Casa Albă a mai spus că acordul ruso-turc privind sistemele de rachete S-400 va face imposibilă continuarea implicării Turciei în programul de dezvoltare a avioanelor de luptă multirol de generația a cincea, F-35. 

 

Comentariu BSMAP: Este cunoscut că unul dintre motivele importate care au determinat Turcia să se orienteze către S-400 a fost refuzul SUA de a livra Ankarei sistemul Patriot.  Acum, când contractul ruso-turc a trecut deja de jumătatea fazelor de derulare, pare aproape lipsit de sens ca SUA să revină asupra deciziei inițiale privind livrarea sistemului Patriot. Probabil singura situație în care acest lucru s-ar putea întâmpla ar fi cea în care Turcia acceptă să nu introducă S-400 în serviciu de luptă și să permită, în secret, accesul specialiștilor americani la tehnologia rusească  încorporată în S-400.

 

Turcia amenință cu achiziționarea suplimentară de sisteme S-400, dacă nu are acces la Patriot

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE