09 iunie 2020

Sursa: ria.ru

 Șeful Secretariatului industriei de apărare din Turcia, Ismail Demir, a anunțat, pe 08.06.2020, că statul turc a ajuns la un acord de principiu cu Federația Rusă privind livrarea unui al doilea lot de sisteme de apărare antiaeriană S-400.

 

În anul 2019, Federația Rusă a onorat primul contract de livrare în Turcia a patru divizioane de rachete antiaeriene S-400, pentru o sumă de 2,5 miliarde de dolari. Contractul include o opțiune pentru încă un complet de nivel regiment.

 

“Avem un acord de principiu pentru un al doilea lot de sisteme S-400. Au mai rămas de analizat unele probleme tehnice privind transferul de tehnologie, producția comună și foaia de parcurs”, a spus Demir, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune NTV.

 

Potrivit declarațiilor sale, Turcia intenționează să treacă în exploatare sistemele S-400, în pofida întârzierilor determinate de coronavirus.

 

“Sistemele S-400 au fost cumpărate pentru exploatare. Punct. Despre acest lucru s-a vorbit de mai multe ori la toate nivelurile statului. Lucrările continuă”, a precizat Demir.

 

Acesta a menționat că la Ankara există interes și pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot și Eurosam.

 

“Dacă aceste propuneri se vor concretiza, vom continua să lucrăm asupra lor. În ceea ce privește sistemele Patriot, încă nu s-a reușit ajungerea la o soluție matură. Pentru Eurosam, au început discuțiile cu Franța și Italia. Din partea Turciei, oferta este aproape terminată. Imediat ce se vor finalize și punctele de vedere ale celorlalte două țări, vom merge mai departe”, a menționat șeful Secretariatului industriei de apărare din Turcia.

 

Livrările celor mai recente sisteme de apărare antiaeriană S-400 din Federația Rusă, care au provocat o criză în relațiile dintre Turcia și Statele Unite, au început la mijlocul lunii iulie 2019. Washingtonul a solicitat Turciei să renunțe la contract și să cumpere complexe americane de apărare antiaeriană Patriot, amenințând cu întârzierea sau chiar anularea furnizării către Ankara de avioane de vânătoare F-35, precum și cu impunera de sancțiuni în conformitate cu CAATSA (Legea privind combaterea adversarilor Americii prin sancțiuni). Ankara a refuzat să facă concesii și a continuat discuțiile privind achiziționarea unui lot suplimentar de sisteme S-400.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În anul 2019, Federația Rusă a livrat Turciei două regimente de rachte antiaeriene de tip S-400, fiecare regiment fiind format din două divizioane. Potrivit contractului, autoritățile de la Ankara pot să activeze o opțiune, care presupune furnizarea unui al treilea regiment, adică încă două divizioane. În acest caz, după cum a precizat și oficialul turc, autoritățile de la Ankara vor beneficia de transferul de tehnologie și de producerea în comun a sistemelor de apărare antiaeriană S-400.

Continuarea achizițiilor de sisteme de apărare antiaeriană S-400 din Federația Rusă reprezintă pentru Turcia, în primul rând, o opțiune politică. În cazul în care va continua pe această cale, autoritățile de la Ankara se vor expune unor măsuri represive din partea SUA, care vor însemna, pe lângă sanțiunile economice, și interzicerea vânzărilor de avioane de vânătoare F-35 și a complexelor de rachete antiaeriene Patriot. În plus, va fi fragilizată poziția Turciei în cadrul NATO, care, în cazul unui conflict militar între Turcia și Grecia, ar putea alege să sprijine statul grec.

Pe de altă parte, aprofundarea relațiilor cu Federația Rusă și obținerea de tehnologie pentru producerea sistemelor de apărare antiaeriană S-400 va conduce, aproape implicit, la accesul la noile sisteme performante de apărare antiaeriană rusești S-500. De asemenea, statul turc poate opta și pentru cumpărarea de avioane de vânătoare din Federația Rusă, respectiv Su-35 sau Su-57. În pofida dificultăților înregistrate în Federația Rusă cu noile avioane de generația a cincea, se pare că, în final, după amplasarea pe acestea a noilor motoare, vor fi superioare avioanelor similare americane.

Deocamdată, încă este greu de spus pe ce cale va alege să meargă Turcia. Deși se pare că deciziile strategice pentru achiziționarea de mijloace de apărare antiaeriană și avioane de vânătoare vor merge în favoarea Federației Ruse, este posibil ca acest lucru să nu fie, încă ireversibil. Cele două state au politici și interese divergente în nordul Siriei și în Libia. Probabil, viitorul relațiilor bilaterale va depinde foarte mult de reușita gestionării acestor crize.

 

Turcia discută cu Rusia asupra achiziționării unui al doilea lot de sisteme de rachete antiaeriene S-400

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE