20 aprilie 2019

Sursa: iz.ru, remnmilitaryblog.com

“Avioanele de vânătoare rusești vor fi cea mai bună alegere a noastră în cazul în care aliații americani nu vor acționa ca niște aliați și vor pune sub semnul întrebării participarea Turciei la programul Joint Strike Fighter”, a declarat o sursă în Ministerul turc al Apărării.

 

O altă sursă a confirmat că Ankara va găsi un înlocuitor în cazul în care Washingtonul va refuza să-i furnizeze avionul F-35. Cu toate acestea, nu a comentat probabilitatea de a cumpăra Su-57.

 

La rândul său, gazeta turcească Yeni Akit a informat că Federația Rusă a încheiat toate procedurile legale privind vânzarea în străinătate a avioanelor de generația a cincea Su-57, iar Turcia ar dori să le cumpere.

 

Moscova și Ankara s-au înțeles privind livrările complexelor S-400 Triumf în anul 2017.

 

Statele Unite și-au exprimat în repetate rânduri nemulțumirea față de achiziționarea de sisteme rusești de apărare antiaeriană de către o țară membră a NATO și au amenințat Turcia cu sancțiuni și oprirea furnizării de avioane de vânătoare F-35.

 

Ankara a promis să nu renunțe la înțelegerea cu Moscova din cauza presiunii americane.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Autoritățile ruse au emis recent un certificat pentru avionul de vânătoare de generația a cincea Su-57, care permite livrarea acestuia la export.

Acest lucru înseamnă că Federația Rusă poate să înceapă încheierea de contracte pentru furnizarea noilor avioane în străinătate. Însă, livrările primelor aparate de acest tip vor putea să înceapă după anul 2023 sau chiar mai târziu.

Producătorul avioanelor estimează că în anul 2023 vor fi livrate primele avioane Su-57 cu motoare pentru etapa a doua, care se află în teste.

Prototipurile care sunt testate în prezent și avioanele care vor fi livrate Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse până în anul 2023 vor avea motoare pentru prima etapă, care sunt, practic, motoare pentru aeronavele de generația a patra.

Până în prezent, Ministerul rus al Apărării a încheiat un singur contract pentru achiziționarea a două avioane Su-57. Acestea vor fi livrate, în perioada 2019-2020, centrului de instrucție de la Lipetsk.

Un alt contract, pentru achiziționarea primei escadrile de avioane Su-57 (13-15 aeronave) va fi încheiat în perioada următoare și se va derula în perioada 2020-2025. Aproximativ jumătate din noile avioane, care vor fi furnizate înainte de anul 2023, vor avea motoare pentru prima etapă.

Prima escadrilă de avioane Su-57 va fi introdusă în dotarea Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană – Rostov pe Don din Regiunea Militară Sud, urmând să fie dislocată pe aerodromurile Belbek (Republica Crimeea) sau Krymsk (Ținutul Krasnodar).

În  ceea ce privește achiziționarea de către Turcia a complexelor de apărare antiaeriană rusești S-400, se poate spune că acest contract a creat o breșă în cadrul NATO. În cazul în care Turcia va achiziționa și avioane Su-57, din punct de vedere politic, Ankara va fi mai aproape de Moscova decât de Washington.

În ultima perioadă, oricum lucrurile au evoluat în această direcție. Pe fondul disputelor tot mai dese dintre Ankara și Washington, Turcia și Federația Rusă cooperează foarte bine în Siria și derulează o serie de proiecte economice, din care cel mai cunoscut este gazoductul Turkish Stream, care traversează Marea Neagră

 

Turcia va cumpăra avioane rusești Su-57, dacă va fi exclusă din programul american F-35

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE