05 aprilie 2019

Sursa: twitter.com liveuamapcom

  Pe 05.04.2019, Forțele Navale Ucrainene au efectuat un nou test cu sistemul de rachete Neptun. În cadrul activității de testare, au fost efectuate lansări de rachete de croazieră într-un raion maritim de coastă cu suprafața de peste 6.000 de kmp, situat S-SV de Odesa.

 

La activitate a participat inclusiv președintele Ucrainei, Petro Poroșenko și secretarul CSNA Oleksandr Turchynov.

 O. Turchynov a informat că în timpul testelor a fost verificată funcționarea tuturor componentelor sistemului de rachete și caracteristicile de zbor ale rachetei. "Racheta de croazieră a efectuat un zbor cu o complexitate unică: zbor liniar de peste 100 km pe direcția mării [150º], a efectuat un viraj de 180 de grade, iar pe traiectul de întoarcere a lovit cu precizie ținta", a precizat acesta, adăugâd că întregul traiect al rachetei a fost înregistrat prin mijloace tehnice de observare situate atât în zona de coastă, cât și pe Insula Șarpelui.

 

O. Turchynov a adăugat că toate componentele sistemului, precum și racheta de mare viteză P-360 nu au mai fost produse anterior în Ucraina, "de aceea aceste teste au o importanță fundamentală pentru consolidarea potențialului de apărare al statului nostru".

 

Comentariu BSMAPDin datele deținute, rezultă că este cea de-a treia lansare de rachete Neptun cu bazare terestră, ultima fiind efectuată pe 05.12.2018

 

Potrivit lui Oleg Korostelev,  directorul general al Biroului de Proiectare Luch care a realizat racheta, raza de acțiune a rachetei este de 300 km, aceasta putân asigura acoperiea completă a zonelor maritime din regiunea Mării Negre și Azov. 

 

De asemenea, directorul companiei Luch a anunțat că variante ale rachetei Neptun vor echipa platforme aeriene și navale.

 

Varianta aeriană, a cărei proiectare începe în cursul anului 2019, va echipa avionul de bombardament și atac la sol Su-24M. În ceea ce privește varianta navală, se așteaptă ca în 2021 să poată fi operațională.

 

Versiunea terestră a rachetei, testată pe 5 aprilie, are un preț de aproximativ 20 de milioane de dolari.

 

Pe 4 aprilie, în același raion de coastă, Ucraina a testat și sistemul modernizat de rachete, Vilkha-M, a cărui bătaie a fost extinsă de la 70 km la aproximativ 130 km, conform declaraților secretarului CSNA, Oleksandr Turchynov.

 

 

 

 

 

 

Ucraina a efectual cel de-al treilea test cu sistemul de rachete cu bazare terestră Neptun

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE