26 iulie 2019

Surse: ssu.gov.ua, ria.ru, reuters.com

  Pe 25 iulie, Ucraina a eliberat echipajul petrolierului rusesc reținut peste rolul avut în confruntare navală care a condus la reținerea celor 24 de marinari ucraineni și la confiscarea a trei nave ucrainene, în noiembrie 2018.  

 

Agenția de știri RIA Novosti, a anunțat joi că marinarii au fost eliberați pe fondul amenințărilor cu represalii venite din partea Ministerului de Externe al Rusiei, care a declarat că Ucraina va suporta "consecințe imediate" dacă vreun membru al echipajului rus va fi "luat ostatic".

 

Anterior în aceeași zi, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat printr-un comunicat că petrolierul Nemyra, numit acum Nika Spirit, a fost identificat și reținut miercuri, 24 iulie, după ce a intrat în portul ucrainean Izmail. "Nava rămâne în custodie în port", a declarat un purtător de cuvânt al Ambasadei ruse la Kiev pentru agenția de presă Reuters.

 

SBU a precizat că petrolierul a fost folosit de Rusia în acțiunea de blocare a accesului navelor ucrainene prin strâmtoarea Kerci, pe 25 noiembrie 2018.

 

Cu puțin înainte ca SBU să anunțe sechestrarea navei rusești, ombudsmanul Ucrainei a declarat că negocierile privind eliberarea marinarilor ucraineni au fost intensificate, ca urmare a convorbirii telefonice dintre noul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski și președintele rus Vladimir Putin, de la începutul lunii iulie.


Referitor la perspectivele relațiilor ruso-ucrainene, Valentina Matviyenko, șeful camerei superioare a parlamentului rus (Consiliului Federației), a declarat că Moscova este pregătită pentru dialog cu noul parlament ucrainean. "Suntem pregătiți să avem un dialog cu parlamentul, care a primit votul de încredere de la popor și sperăm că un astfel de dialog este acum posibil, cel puțin pe acele aspecte în care putem avea o agendă pozitivă", a declarat aceasta joi precizând însă că alegerile de duminică nu au respectat legislația internațională, deoarece un milion de oameni din estul Ucrainei nu au putut să voteze.

 

Ucraina a organizat alegeri parlamentare anticipate pe 21 iulie, după ce noul președinte V. Zelenski a dizolvat parlamentul. Prezența la vot a fost una dintre cele mai scăzute din istoria țării (49,84%). Votarea nu a fost organizată în Crimeea și în zonele din Donbasaflate sub controlul rebelilor pro-ruși.

 

Ucraina a eliberat echipajul petrolierului rusesc reținut în Portul Izmail

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE